10/14/2013

Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem

Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem

prosty przepis na ogórki bez chrzanu. 


Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem pasują do obiadu, kanapek i sałatek. Najbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej właśnie dobrych ogórków konserwowych,  polskiego chleba, smalcu ze skwarkami, a ogórki kiszone dosłownie śnią nam się po nocach. Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill przyszedł więc czas na ogórki konserwowe bez chrzanu, które okazały się strzałem w dziesiątkę.
Wniosek jest prosty - da się jednak zrobić niezależnie od kraju w którym mieszkamy doskonałe ogórki konserwowe.

ogorki-konserwowe-z-kardamonem-i-imbirem

Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem

  • 2 kg niedużych ogórków gruntowych podobnej wielkości
  • 1 duża cebula pokrojona w grube plastry
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1 - 2 papryczki chili pokrojone w plastry
  • 8 szklanek wody
  • 300 - 350 ml octu 10%
  • 6 łyżek stołowych cukru
  • 2-3 łyżki stołowe soli kamiennej (nie jodowanej) 

Przyprawy do ogórków konserwowych

proporcje na słoik o pojemności ok. 0.9 litra
    • 8-10 ziaren czarnego pieprzu
    • 3-5 ziaren kardamonu
    • 2-3 ziarna ziela angielskiego
    • 2-3 plasterki imbiru o grubości ok. 3 milimetrów
    • 2-3 kawałeczki papryki chili (bez nasion)
    • 3-5 plasterków marchewki
    • 1 liść laurowy
    • 1-2 baldachy kopru lub 1 łyżeczka nasion kopru
    • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry lub gorczycy
    • opcjonalnie po 1 ząbku czosnku

      Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem

      Ogórki namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie (zwłaszcza, jeśli wcześniej leżały na słońcu), dokładnie umyć i osuszyć. 
      Słoiki sparzyć wrzątkiem lub wyparzyć w piekarniku.
      Na dno każdego słoika włożyć po 1 plasterku cebuli, kilka plasterków marchewki, chili i imbiru oraz wsypać przyprawy w podanej wyżej ilości.
      Ogórki ułożyć ciasno w słoikach w pozycji pionowej, a na górze położyć po 1-2 baldachy kopru lub wsypać 1 łyżeczkę nasion kopru.
      Z wody. octu, soli i cukru przygotować zalewę, zagotowując razem wszystkie składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru.
      Gorącą zalewą zalać ogórki, tak aby były całkowicie zakryte pozostawiając jednak 2-3 cm wolnej przestrzeni u góry.
      Pasteryzować około 15 minut.

      ogorki-konserwowe-z-kardamonem-i-imbirem
      Zdjęcie Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem

      5 komentarzy:

      1. jeszcze sie nie spotkałam z taka kombinacja - fajna :)wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linkow do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby sie nam wszyskim znależć :)
        mam nadzieję że sie nie gniewasz :) (u mnie kuchnia moda kosmetyki ) i jeszcze dwa dni konkursu zapraszam link na dole posta :)
        mybeautyjoy.blogspot.co.uk

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Oczywiście, że się nie gniewam :)
          Zapraszam częściej na polsko - saudyjskiej specjały :)

          Usuń
      2. A czy jest tam maka zytnia i pszenna do kupienia? Jak jest to mozna samemu chleb upiec.

        OdpowiedzUsuń

      Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

      Drukuj lub zapisz przepis