Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni

Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni

jak ukisić kapustę


Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni - przepis naszej koleżanki z Argentyny okazał się absolutnie genialny. Kiedy mieszkaliśmy w Arabii Saudyjskiej tęskniliśmy za bigosem i kapuśniakiem. Problem w tym, że kiszonej kapusty w Arabii Saudyjskiej nie ma (podobnie jak wieprzowiny czy alkoholu).
Nie było więc innego wyjścia, jak ukisić kapustę samodzielnie, a ponieważ nigdy tego nie robiliśmy, więc ponownie wykorzystaliśmy rady Futrzaka Argentyńskiego.
Poniżej przepis podesłany przez naszą niezastąpioną w kuchni Koleżankę z Buenos Aires

prosty przepis na kiszoną kapustę

najlepsza kapusta kiszona domowym sposobem

pyszny i zdrowy dodatek do obiadu  


Kapusta-kiszona-w-wsloikach-w-cztery-dni

Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni

  • 5 kg poszatkowanej kapusty
  • 0,5 do 1 kg marchwi utartej na grubej tarce 
  • woda z ugotowanych ziemniaków, 
  • 2 garście soli (około 8-10 dag)

Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni- przepis

1. Słoik do weków dokładnie myjemy (chodzi o to żeby wybić inne bakterie tam istniejące) albo wyparzamy. Kapustę szatkujemy, a na tarce ścieramy marchewkę.

2. Wrzucając kapustę do słoika ubijamy ją i solimy warstwami - powinna puścić sok.
Uwaga:można dodać więcej soli, bo sól hamuje rozwój niepożądanych bakterii.  Oczywiście nie można przesadzić, żeby kapusta nie była za słona. 
 
3. Bakterie Lactobacillus, które w sposób naturalny występują na kapuście doskonale sobie poradzą z ukiszeniem kapusty, ale będzie trwało to długo.  Wobec tego trzeba im zapewnić dodatkową pożywkę w postaci jakiegoś cukru. W tej roli najlepiej sprawdza się... woda z ugotowanych ziemniaków (gotowanych bez łupin). 

4. Wodę z ugotowanych ziemniaków (około 25-40 ml na litrowy słoik) studzimy, potem zalewamy nią kapustę, a słoik odstawiamy w cieple miejsce (bez szczelnego zamykania).
W moim wypadku, w temperaturze około 22 stopni C kapustę można było jeść już po paru dniach.


Kapusta kiszona w słoikach w słoikach w cztery dni

Komentarze

  1. Dawno nie jadłam kapusty a jest taka pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na http://szczypta-soli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. o proszę, ale z tą wodą z ziemniaków to mnie zaskoczyliście ! muszę spróbować koniecznie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można dodać kurkumę i czy zamiast wody z ziemniaków mogę dodać brązowy cukier?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: