Kto z Was nigdy nie jadł zupy ogórkowej, niech się zgłosi 😀
Czytając listę składników pomyślałam, że może to pomyłka w druku, może chodziło Jej o świeże ogórki. Paweł stwierdził jednak, że takie połączenie może dać bardzo interesujący efekt końcowy i że warto spróbować. Składniki są bardzo tanie, więc nawet jeśli nie będzie nam smakować, nie stanowi to wielkiej straty dla domowego budżetu.
Ogórki kiszone mamy własnej roboty, przygotowywane jeszcze razem z Lulu podczas pobytu w Kwidzynie, zapas oleju kokosowego przywiezionego z Arabii Saudyjskiej też całkiem spory, więc pozostało nam tylko wyskoczyć do sklepu po warzywa.
Zupa rzeczywiście jest bardzo smaczna, mimo że bezmięsna - możemy szczerze polecić :)
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym - składniki
przepis pochodzi z książki "Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu" Magdaleny Gembackiej- 4 duże kiszone ogórki
- 1 cebula
- kawałek białej części pora (5 cm)
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody
- 3 łyżki mleka kokosowego
- sól i pieprz
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym - przygotowanie
Posiekaną cebulę i por podsmażyć w garnku na oliwie lub oleju kokosowym. Następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać bulion lub wodę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać pokrojone w plastry ogórki i całość zmiksować na gładko w blenderze ręcznym lub blenderze kielichowym
Na koniec dodać mleko kokosowe, zmiażdżony czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje posypać posiekanym świeżym koperkiem.
Podawać z brązowym ryżem, kaszą jaglaną lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych