Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym

Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym

Przepis na zupę z kiszonych ogórków.

Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym stanowi pewną odmianę po klasycznej polskiej ogórkowej. Zupa z kiszonych ogórków, to chyba jedna z bardziej znanych, tradycyjnych polskich zup. Zazwyczaj gotujemy ją na wędzonce, więc kiedy zobaczyłam w książce "Kolorowa kuchnia roślinna" Magdy Gembackiej przepis na zupę ogórkową z mlekiem kokosowym, byłam delikatnie mówiąc w szoku.

Czytając listę składników pomyślałam, że może to pomyłka w druku, może chodziło Jej o świeże ogórki. Paweł stwierdził jednak, że takie połączenie może dać bardzo interesujący efekt końcowy.

Ogórki kiszone na zimę mamy własnej roboty, zapas oleju kokosowego przywiezionego z Arabii Saudyjskiej też całkiem spory, więc pozostało nam tylko wyskoczyć do sklepu po warzywa.

Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym rzeczywiście jest bardzo smaczna, mimo że bezmięsna - możemy szczerze polecić :)

zupa-ogórkowa-z-mlekiem-kokosowym

Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym

przepis pochodzi z książki "Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu"
  • 4 duże kiszone ogórki
  • 1 cebula
  • kawałek białej części pora (5 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego

Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym przepis

Posiekaną cebulę i por podsmażyć w garnku na oliwie lub oleju kokosowym. Następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać bulion lub wodę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.

Dodać pokrojone w plastry ogórki i całość zmiksować na gładko w blenderze ręcznym lub blenderze kielichowym

Na koniec dodać mleko kokosowe, zmiażdżony czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje posypać posiekanym świeżym koperkiem.

Podawać z brązowym ryżem, kaszą jaglaną lub ziemniakami.


Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: