TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Ryż z kalafiora

niskokaloryczny zamiennik białego ryżu. 


Ryż z kalafiora jest bardzo uniwersalnym daniem i z powodzeniem, zastępuje tradycyjny ryż. Nazwa kalafiorowy odnosi się do struktury, jaką kalafior uzyskuje po starciu na tarce - przypomina swoim wyglądem ziarenka białego ryżu.
Tym razem ryż z kalafiora przygotowały Pola i Laura podczas naszego kolejnego szaleństwa z serii fotografia w domu i zagrodzie. Obie są modelkami i wegetariankami, dbają więc o to, aby ich dieta była zróżnicowana i zarazem niskokaloryczna. 100 gramowa porcja ryżu kalafiorowego przygotowanego według poniższego przepisu to zaledwie 50 kalorii.

Ryz-z-kalafiora

Niskokaloryczny ryż kalafiorowy może być podstawą diety osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków albo chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.
Dla porównania:
  • 100 g surowego białego ryżu to 350 kalorii, 79 g węglowodanów, 1 g tłuszczy, 7 g białka, 5g błonnika,
  • 100 g kalafiora to niespełna 25 kalorii, 1.84 g białka, 0.45g tłuszczy, 4.11g węglowodanów (w tym cukry proste) oraz 2,3 g błonnika.

Ryż z kalafiora

  • 1 duży kalafior
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie sos sojowy do smaku

Ryż z kalafiora przepis

Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek bardzo drobno kroimy. Cebulę podsmażamy aż zrobi się szklista, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze około 2 minut. Dodajemy ryż kalafiorowy i smażymy na intensywnym ogniu przez około 5 minut.  Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Prażony ryż z kalafiora przepis

  • 1 duży kalafior
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Blachę do pieczenia lub dużą patelnię  spryskujemy niewielką ilością oliwy. Nakładamy cienką warstwę startego na tarce kalafiora i prażymy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 - 200 stopni.
W trakcie prażenia ryż kalafiorowy trzeba kilka razy przemieszać.

Czym przyprawić ryż z kalafiora

Do ryżu można dodać drobno posiekane ulubione zioła np. kolendrę, miętę czy oregano.
Ryż z kalafiora dobrze komponuje się z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Do smażenia można użyć oliwy smakowej np. z chili.
Do ryżu kalafiorowego pasują wszystkie przyprawy o wyrazistym smaku - ostra papryka, kumin, kurkuma, mieszanka ziół włoskich czy mieszanka zioła zamiast soli - przepis

Ryż z kalafiora - do czego dodawać

Ryż z kalafiora surowy lub prażony może być super dodatkiem do wszystkich sałatek i wielu zup, które mają w swoim składzie zwykły ryż.  Tarty kalafior zamiast ryżu można dodać do gołąbków  -  smakują rewelacyjnie.
Smażony ryż z kalafiora doskonale pasuje do curry z kurczaka i wielu innych dań kuchni indyjskiej i tajskiej oraz do ryb i drobiu. Ryż kalafiorowy może być tez niskokalorycznym zamiennikiem ziemniaków i makaronów. To pyszny pomysł także jako dieta pudełkowa .

Jak przechowywać ryż z kalafiora

Surowy ryż kalafiorowy zamknięty w pojemniku lub woreczku strunowym nie straci świeżości nawet przez 3-4 dni, jeśli będzie przechowywany w lodówce. W zamrażarce ryż z kalafiora można przechowywać przez około 5-6 miesięcy. To pyszny pomysł także jako dieta pudełkowa.


Ryz-z-kalafiora

Ryż z kalafiora

Komentarze