8/19/2019

Szybki gulasz warzywny

Szybki gulasz warzywny

Pyszny obiad nie tylko dla wegetarian

Szybki gulasz warzywny - przepis dla całej rodziny, bardzo uniwersalny i łatwy do modyfikacji, aby był taki, jak lubią wszyscy domownicy. Latem korzystam ze świeżych, sezonowych warzyw, które akurat wpadną mi w ręce w najbliższym sklepie, a zimą z gotowych mieszanek warzywnych. Pół godziny pracy i mam na stole pyszny obiad, który wszyscy chętnie jedzą. Ten gulasz może zrobić każdy, nawet jeśli jest kulinarnym antytalentem.

Szybki gulasz warzywny może być daniem głównym, a dla mięsożerców znakomitym dodatkiem do obiadu. Warzywa duszone w sosie pomidorowym pasują do wszystkiego - do ryżu, makaronu, ziemniaków i chleba.
Gulasz warzywny pozwala też wykorzystać grillowane warzywa, które pozostały po imprezie, wystarczy podgrzać je w wyrazistym, pikantnym sosie i nic się nie zmarnuje. To bardzo uniwersalny wegetariański gulasz z gatunku co się nawinie pod rękę, to wrzucam do garnka.

Przepis na szybki gulasz warzywny łączy w sobie sezonowe warzywa z indyjskim sosem tandoori. Smak - mówię Wam - rewelacyjny. Przyprawy też bez problemu można kupić w niemal każdym spożywczaku, a jak ktoś chce pójść na łatwiznę to zamówić przez Internet gotową mieszankę tandoori masala.

Szybki-gulasz-warzywny

Szybki gulasz warzywny - składniki

  • 250 g pieczarek
  • pół kalafiora lub brokuła podzielonego na różyczki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 por, tylko biała część
  • 2 duże papryki -  czerwona i zielona
  • opcjonalnie 1 papryczka chili
  • opcjonalnie szklanka wody lub bulionu

Sos pomidorowy do warzyw

Indyjski sos tandoori
  • 4-5 dużych mięsistych pomidorów lub pomidory krojone w puszcze
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego na tarce lub drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka chili w proszku (można na początek wsypać o połowę mniej i w razie potrzeby doprawić) 
  • 1-2 goździki
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • pół łyżeczki kolendry w proszku
  • 3/4 łyżeczki suszonych liści kozieradki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 
  • dwie szczypty mielonego kardamonu
  • duża szczypta kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Możecie kupić w Internecie gotową mieszankę przypraw tandoori masala zamiast wymienionych wyżej przypraw. Jest np. dostępna w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

Szybki gulasz warzywny - przepis

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i podsmażyć cebulę, aż zacznie zmieniać kolor na jasno złoty. Dodać pokrojone w paski papryki, drobno posiekane chili, fasolkę szparagową, różyczki kalafiora, przekrojone na połówki lub na ćwiartki pieczarki, pokrojoną w grube plastry marchewkę i cienkie plasterki pora i smażyć około 10 minut. Dodać czosnek, imbir i przyprawy i smażyć jeszcze około 1 minuty. Na patelnię włożyć pokrojoną w grubą kostkę cukinię, obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki pomidory oraz koncentrat pomidorowy, zwiększyć płomień do średniego i gotować około 10-15 minut, aż odparuje nadmiar wody.

Gulasz warzywny z wolnowaru

Gulasz warzywny z wolnowaru nie wymaga podsmażania warzyw z wyjątkiem cebuli i czosnku. Wszystkie pokrojone jak podałam wyżej warzywa umieszczamy w misie wolnowaru, doprawiamy i ustawiamy czas:
High - 4 godziny
Low - 5 godzin

Szybki-gulasz-warzywny
 Szybki gulasz warzywny

2 komentarze:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis