Szybki gulasz warzywny

Szybki gulasz warzywny

Pyszny obiad nie tylko dla wegetarian

Szybki gulasz warzywny - przepis dla całej rodziny, bardzo uniwersalny i łatwy do modyfikacji, aby był taki, jak lubią wszyscy domownicy. Latem korzystam ze świeżych, sezonowych warzyw, które akurat wpadną mi w ręce w najbliższym sklepie, a zimą z gotowych mieszanek warzywnych. Pół godziny pracy i mam na stole pyszny obiad, który wszyscy chętnie jedzą. Ten gulasz może zrobić każdy, nawet jeśli jest kulinarnym antytalentem.

Szybki gulasz warzywny może być daniem głównym, a dla mięsożerców znakomitym dodatkiem do obiadu. Warzywa duszone w sosie pomidorowym pasują do wszystkiego - do ryżu, makaronu, ziemniaków i chleba.
Gulasz warzywny pozwala też wykorzystać grillowane warzywa, które pozostały po imprezie, wystarczy podgrzać je w wyrazistym, pikantnym sosie i nic się nie zmarnuje. To bardzo uniwersalny wegetariański gulasz z gatunku co się nawinie pod rękę, to wrzucam do garnka.

Przepis na szybki gulasz warzywny łączy w sobie sezonowe warzywa z indyjskim sosem tandoori. Smak - mówię Wam - rewelacyjny. Przyprawy też bez problemu można kupić w niemal każdym spożywczaku, a jak ktoś chce pójść na łatwiznę to zamówić przez Internet gotową mieszankę tandoori masala.

Szybki-gulasz-warzywny

Szybki gulasz warzywny - składniki

  • 250 g pieczarek
  • pół kalafiora lub brokuła podzielonego na różyczki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 por, tylko biała część
  • 2 duże papryki -  czerwona i zielona
  • opcjonalnie 1 papryczka chili
  • opcjonalnie szklanka wody lub bulionu

Sos pomidorowy do warzyw

Indyjski sos tandoori
  • 4-5 dużych mięsistych pomidorów lub pomidory krojone w puszcze
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego na tarce lub drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka chili w proszku (można na początek wsypać o połowę mniej i w razie potrzeby doprawić) 
  • 1-2 goździki
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • pół łyżeczki kolendry w proszku
  • 3/4 łyżeczki suszonych liści kozieradki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 
  • dwie szczypty mielonego kardamonu
  • duża szczypta kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Możecie kupić w Internecie gotową mieszankę przypraw tandoori masala zamiast wymienionych wyżej przypraw. Jest np. dostępna w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

Szybki gulasz warzywny - przepis

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i podsmażyć cebulę, aż zacznie zmieniać kolor na jasno złoty. Dodać pokrojone w paski papryki, drobno posiekane chili, fasolkę szparagową, różyczki kalafiora, przekrojone na połówki lub na ćwiartki pieczarki, pokrojoną w grube plastry marchewkę i cienkie plasterki pora i smażyć około 10 minut. Dodać czosnek, imbir i przyprawy i smażyć jeszcze około 1 minuty. Na patelnię włożyć pokrojoną w grubą kostkę cukinię, obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki pomidory oraz koncentrat pomidorowy, zwiększyć płomień do średniego i gotować około 10-15 minut, aż odparuje nadmiar wody.

Gulasz warzywny z wolnowaru

Gulasz warzywny z wolnowaru nie wymaga podsmażania warzyw z wyjątkiem cebuli i czosnku. Wszystkie pokrojone jak podałam wyżej warzywa umieszczamy w misie wolnowaru, doprawiamy i ustawiamy czas:
High - 4 godziny
Low - 5 godzin

Szybki-gulasz-warzywny
 Szybki gulasz warzywny

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: