1/21/2020

Dobra fasolka po bretońsku

Dobra fasolka po bretońsku  

fasola z kiełbasą i boczkiem w sosie pomidorowym. 

Dobra fasolka po bretońsku jesienią i zimą jest niezastąpiona na obiad albo ciepłą kolację. Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzanie ciała i duszy to właśnie go znalazłeś. Miękka i aromatyczna fasola w sosie pomidorowym, do tego kawałki boczku i kiełbasy - po prostu rewelacja. Na samym dole także przepis na fasolkę po bretońsku z wlonowaru.

Tradycyjna fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem, przypomina mi czasy dzieciństwa, ale jadłam też wersję wegetariańską. Obie są sycące i bardzo proste do zrobienia. Wystarczy tylko pamiętać o tym, aby suchą fasolę najpierw namoczyć przez minimum 10 godzin. Dzięki temu będzie miękka. Reszta to już przysłowiowa bułka z masłem.

Dobra-fasolka-po-bretonsku
Fasolka po bretońsku jak u mamy i babci

Dobra fasolka po bretońsku składniki

  • 500 g suchej fasolki "Piękny Jaś" (lub po 250 g fasoli "Piękny Jaś" i czerwonej fasoli)
  • 300 g wędzonego boczku
  • 300 g kiełbasy podwawelskiej lub podobnej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml passaty pomidorowej albo 1 puszka krojonych pomidorów i 1 mała puszka (80g) koncentratu pomidorowego

Fasolka po bretońsku przyprawy

  • 2 ziela angielskie
  • 1 duży liść laurowy
  • po pół łyżeczki: mielonego pieprzu i słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • mielona ostra papryka do smaku
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Dobra fasolka po bretońsku przepis

1. Fasolą płuczę, zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc. Powinna się moczyć minimum 10 godzin. Wody powinno być odpowiednio więcej - około 10 cm ponad poziom fasolki. W trakcie moczenia fasola wchłania wodę i pęcznieje.

2. Następnego dnia wodę w której moczyła się fasola wylewam, a fasolkę dodatkowo płuczę na sitku. Do garnka z fasolą wlewam około 1 litra wody, dodaję ziele angielskie i liść laurowy i gotuję na niewielkim ogniu, aż fasola będzie miękka. Zajmuje to około 75 do 90 minut.

3. Boczek kroję w kostkę, przekładam na zimną patelnię i na małym ogniu podsmażam, aż się zrumieni. Usmażony boczek przekładam do garnka z fasolą, a na wytopionym tłuszczu smażę pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kiedy kiełbasa się zrumieni, dodaję pokrojoną w małą kosteczkę cebulę i smażę, aż zacznie zmieniać kolor. Na koniec dodaję drobno posiekany czosnek i smażę jeszcze około minuty. Zbyt długie smażenie czosnku spowodowałoby, że zrobi się gorzki.

4. Kiełbasę z cebulą i czosnkiem przekładam do garnka z fasolą. Dodaję passatę pomidorową albo pomidory z puszki i koncentrat. Doprawiam majerankiem, papryką solą, pieprzem i gotuję bez przykrycia około 10-15 minut.

Dobra-fasolka-po-bretonsku
Fasolka po bretońsku z wolnowaru

Dobra fasolka po bretońsku z wolnowaru

Fasolka po bretońsku przygotowana w wolnowarze, jest moim zdanie jeszcze bardziej aromatyczna, niż przyrządzana metoda tradycyjną. Powolne gotowanie pozwala rozwinąć wszystkie smaki i aromat przypraw. Fasolkę po bretońsku z wolnowaru robimy niemal tak samo, jak podałam w przepisie powyżej. Różnica polega na tym, że nie musimy pilnować, żeby się nie przypaliła. Włączamy wolnowar i możemy iść do pracy albo położyć się spać. Tym razem przygotowałam małą porcję w wolnowarze o pojemności 2,4 litra, ale podane niżej czasy wolnowarzenia dotyczą wszystkich dostępnych w Polsce modeli Crock-Pot.

Namoczoną i opłukaną fasolę, podsmażony boczek, kiełbasę,cebulę i czosnek oraz passatę pomidorową i przyprawy z wyjątkiem soli  umieszczamy w misie wolnowaru.
Czas wolnowarzenia - opcja Low
  • surowa, wcześniej namoczona przez noc fasola - około 9-12 godzin, 
  • fasola z puszki - około 4 - 6 godzin
Kiedy fasolka jest gotowa solimy do smaku.

Dobra-fasolka-po-bretonsku
 Dobra fasolka po bretońsku

4 komentarze:

  1. Taka fasolka w chłodne dni to strzał w 10 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, prosto, bez dużego nakładu pracy i bardzo smacznie :)

      Usuń
  2. To jedno z moich ulubionych dań. Chyba sobie zrobię fasolkę po bretońsku. W wersji wege jest zapewne równie dobre.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam fasolkę po bretońsku!

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis