Zupa z wołowiną i fasolą

Zupa z wołowiną i fasolą

Zupa gulaszowa z czerwoną fasolą.

Zupa z wołowiną i fasolą przepis na pożywną zupę na jesień i zimę. Zupa z wołowiny i fasoli jest sycąca, aromatyczna i łatwa do zrobienia. Miękka, delikatna wołowina, warzywa, czosnek i fasola ugotowane w bulionie z dodatkiem pomidorów tworzą wyjątkowo pożywne i smaczne danie. Zupa z wołowiną i fasolą doskonale smakuje także następnego dnia, możesz ją również zamrozić.  To typowe danie jednogarnkowe, które nie wymaga drogich składników. Do tej zupy na wołowinie najlepsza jest pręga wołowa, ale dobrze sprawdzi się także antrykot. Zupa z wołowiny i fasoli z pewnością będzie ulubionym przepisem całej Twojej rodziny nie tylko dlatego, że jest smaczna i zdrowa, ale także dlatego, że jest tak łatwa w przygotowaniu. Jeśli dodasz mniej bulionu, otrzymasz pożywny gulasz. 

zupa-z-wolowina-i-fasola
Zupa z wołowiną i fasolą przepis na pożywną zupę na jesień i zimę
 

Zupa z wołowiną i fasolą

  • 1 duża cebula,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 500-600 g mięsa wołowego (antrykot, łata wołowa),
  • 3-4 szklanki wody lub bulionu, 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów, 
  • 1 puszka (400g) czerwonej fasoli  (miałam tylko pół puszki i to było jednak zbyt mało),
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki, najlepiej wędzonej, jest dostępna w sklepie Kuchnie Świata 
  • około pół łyżeczki kminu rzymskiego lub do smaku,
  • 2 liście laurowe, 
  • sól i pieprz do smaku, 

zupa-z-wolowina-i-fasola

Zupa z wołowiną i fasolą przepis

1. Mięso pokrój w niedużą kostkę, paprykę w cienkie paski, cebulę i czosnek drobno posiekaj. .

2. W garnku z grubym dnem, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej olej. Dodaj cebulę i mieszając od czasu do czasu, smaż, do chwili aż się zeszkli. Dodaj wołowinę i smaż około 6-7 minut. Wsyp mieloną paprykę słodką i ostrą, dodaj koncentrat pomidorowy i mieszając podsmażaj jeszcze 2 minuty.

3. Dodaj krojone pomidory,  paseczki papryki, odsączoną z zalewy fasolę i posiekany czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminem rzymskim. Zalej składniki wodą lub bulionem, dodaj liście laurowe i gotuj na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Zajmuje to zazwyczaj około półtorej godziny, czasem trochę dłużej w zależności od jakości mięsa.

4. Podawaj z pieczywem. Przed podaniem możesz grubo pokrojonym szczypiorkiem. .

Zupa z wołowiną i fasolą przepis dla Tefal i-Companion

1. Mięso pokrój w niedużą kostkę mniej więcej o boku 2 cm, a paprykę w cienkie paski.

2. Pokrojoną w ósemki cebulę i czosnek umieść w misie z założonym ostrzem tnącym i miksuj przez 20 sekund przy prędkości 12. Zastąp ostrze mieszadłem, zgarnij składniki ze ścianek na środek misy. Dodać olej i włącz na 7 minut program P1 (gulasz).

3. Dodaj wołowinę, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, pokrojoną w paski paprykę, wodę lub bulion, odsączoną z zalewy fasolę i przyprawy.  Uruchom program Slow Cook P2 na 1 godzinę i 15-30 minut (czas zależy od jakości mięsa i wielkości kawałków).

Udostępnij przepis na zupę z wołowiną i fasolą

Spodobał Ci się przepis na zupę z wołowiną i fasolą ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Materiał sponsorowany.

zupa-z-wolowina-i-fasola
Zupa z wołowiną i fasolą.

Komentarze

  1. I fasola i wołowina w zupie to moje ulubione składniki. Teraz jesienią takie treściwe zupy mają branie 😋👍

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, rozgrzewająca zupa, idealna ne te porę roku 😋

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: