Sałatka z serem halloumi

Sałatka z serem halloumi

Przepis na sałatkę do pracy i na imprezę.

Sałatka z serem halloumi przepis na pyszną sałatkę do pracy i na każdą okazję. Sałatka z serem halloumi i rukolą jest szybka i prosta do przygotowania. Ogromną zaletą przepisu na sałatka z serem halloumi jest możliwość dodania do niej Twoich ulubionych składników, np. pieczonego kurczaka lub krewetek, ogórka albo czerwonej papryki. Ser halloumi zrumienisz zarówno na patelni, jak i na grillu, wystarczy 4-6 minut, aby był gotowy. Bardzo lubię, gdy ser halloumi z grilla (przepis) jest w sałatce jeszcze ciepły, ale równie często zabieram ją na drugie śniadanie do pracy. Jeżeli kochasz grillowany ser, to sałatka z serem halloumi i rukolą albo miksem sałat będzie dla Ciebie idealna. Jeśli natomiast wolisz sery o bardziej miękkiej konsystencji, poszukaj w Internecie  tureckiego sera na grilla i do pieczenia marki Gazi, moim zdaniem jest lepszy od tradycyjnego sera halloumi.

salatka-z-serem-halloumi
Sałatka z serem halloumi przepis na szybką i prostą sałatkę.

Sałatka z serem halloumi

  • 6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 200 g sera halloumi, pokrojonego w paski o grubości ok. 1 cm,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej lub łagodnej lub 1 małe chili drobno posiekane,
  • 2 duże garście świeżej rukoli lub młodego szpinaku lub miks sałat,
  • opcjonalnie 1 bulwa kopru włoskiego, pokrojona na ok. 1 cm plastry, 
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki, 
  • opcjonalnie 1 średni ogórek pokrojony w półplasterki, 
  • pieprz i ulubione zioła do smaku,
  • Składniki sosu do sałatki  
    • 5 łyżek  oliwy z oliwek, 
    • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (lub 1 łyżeczka mielonego czosnkowego) 
    • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 1 łyżka musztardy Dijon. 
Oryginalny cypryjski ser halloumi oraz wegański ser do grillowania albo smażenia jest dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.
 

Sałatka z serem halloumi przepis

1. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw na minimum 15 minut.

2. Marynuj ser halloumi i koper włoski w oliwie wymieszanej z papryką i ewentualnie ulubionymi ziołami przez około 30 minut, a następnie zgrilluj lub podsmaż z obu stron, aż lekko się zrumienią.  Najłatwiej zgrillujesz ser i koper włoski na grillu elektrycznym, zajmuje to około 4-6 minut (podany czas dotyczy Optigrill Tefal Elite). Ser halloumi możesz też zamarynować dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce. 

salatka-z-serem-halloumi

3. Do miski wrzuć sałatę i pomidorki koktajlowe i ewentualnie półplasterki ogórka, dodaj połowę sosu sałatkowego i wymieszaj. Na wierzchu ułóż plasterki sera halloumi i kopru włoskiego i polej pozostałym sosem. Skosztuj i w razie potrzeby dopraw sałatkę solą, czarnym pieprzem i/lub sokiem z cytryny.

Udostępnij przepis na sałatkę z serem halloumi

Spodobał Ci się przepis na sałatka z serem halloumi ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Co to jest ser halloumi

Halloumi to półtwardy, lekko słonawy ser, zazwyczaj produkowany z mleka owczego albo z mieszanki mleka koziego, owczego i krowiego. To najlepszy ser do grillowania, ponieważ nawet w wysokich temperaturach nie topi się i zachowuje swój kształt. Ma zwartą, podobną do mozzarelli, konsystencję i bardzo charakterystyczny mleczny smak. Halloumi nie kruszy się, więc można go z łatwością  pokroić w kostkę. Surowy ser halloumi jest gumowaty i niezbyt smaczny, ale grillowany ser halloumi zyskuje chrupiącą skórkę i pyszne, miękkie wnętrze.

W Grecji ser halloumi podaje się najczęściej jako przekąskę lub składnik sałatek i szaszłyków. Smażony marynowany ser halloumi polany melasą z granatów może stanowić także samodzielne danie albo dodatek do mięsa i warzyw z grilla.  Jeśli wolisz sery o bardziej miękkiej konsystencji, poszukaj w Internecie  tureckiego sera na grilla i do pieczenia marki Gazi, moim zdaniem jest lepszy od tradycyjnego sera halloumi.

Materiał sponsorowany.

salatka-z-serem-halloumi
Sałatka z serem halloumi

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: