Mleko kokosowe z wiórków kokosowych

Mleko kokosowe z wiórków kokosowych

zamiennik mleka krowiego


Mleko kokosowe z wiórków kokosowych można zrobić na kilka sposobów. Najłatwiej przygotujecie je w blenderze, doskonale poradzi sobie z tym zadaniem także wyciskarka wolnoobrotowa o dużej mocy silnika. Trzecia możliwość, najbardziej pracochłonna, to wyciskanie wiórków przez gazę. W blenderze, zwłaszcza molekularnym, który osiąga 30.000 obrotów na minutę i w wyciskarce wolnoobrotowej można też przygotować mleko kokosowe ze świeżego kokosa.

Tutaj napisałam o tym czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową

Mleko-kokosowe-z-wiorkow-kokosowych
 Mleko kokosowe z wiórków kokosowych - Cztery Fajery

Blenderem molekularnym nie dysponuję, ale u Ani z bloga Kuchennymi drzwiami widziałam jak działa blender molekularny Zyle. To właśnie jej rekomendacja była kluczowa, kiedy wybierałam wyciskarkę tej firmy. Miałam też okazję obserwować efekty pracy blendera Wartmann. No cóż mój aktualny, markowy sprzęt, mimo zbliżonej ceny, takich możliwości niestety nie ma i dość szybko się grzeje.

Mleko-kokosowe-z-wiorkow-kokosowych
Zdjęcia blendera molekularnego Zyle przygotowała Ania, autorka bloga Kuchennymi drzwiami

Dobrej jakości mleko kokosowe powinno zawierać tylko dwa składniki - ekstrakt z kokosa i wodę. W sklepach często spotykamy produkty z dodatkiem, całkowicie zbędnych dla naszego organizmu, polepszaczy jak emulgatory czy aromaty. Stąd właśnie zrodził się pomysł, aby przygotowywać je samodzielnie. Odciśnięte wiórki można wykorzystać do ciast lub deserów.
Domowe mleko kokosowe to świetna alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy i wegan oraz niezbędny dodatek do dań kuchni azjatyckiej.

Mleko kokosowe z wiórków kokosowych

składniki na około 500 ml
  • 1 szklanka grubych wiórków kokosowych
  • 2 szklanki gorącej wody 

Mleko kokosowe z wiórków kokosowych przepis

z wyciskarki wolnoobrotowej

Wodę zagotowuję w czajniku, po trzech minutach zalewam gorącą wodą wiórki kokosowe i odstawiam na kilka godzin lub całą noc.
Namoczone wiórki wraz z wodą przekładam porcjami do wyciskarki. Do wyciskania korzystam z sitka do soków i mleka roślinnego. Otrzymane mleczko kokosowe przecedzam dodatkowo przez gęste sitko perlonowe.
Jak widzicie na filmie wyciskarka poradziła sobie ze zrobieniem mleka kokosowego bez żadnego problemu, ale ten model ma silnik o mocy 400 Watt. Przy wyciskarkach o mniejszej mocy raczej nie odważyłabym się zrobić mleka kokosowego - można w ten sposób uszkodzić sprzęt.


Mleko kokosowe z wiórków kokosowych przepis z blendera molekularnego

Wodę zagotować w czajniku, po trzech minutach zalać gorącą wodą wiórki kokosowe i odstawić na minimum 30 minut, a jeszcze lepiej na całą noc. Przelać wiórki wraz z wodą do kielicha blendera i blendować około 2-3 minut. Otrzymane mleczko kokosowe przecedzić przez gęste sitko lub gazę. Tak gęste mleko kokosowe będzie doskonałym dodatkiem do curry i innych dań kuchni azjatyckiej. Jeśli zamierzacie je wykorzystać do kawy lub np. owsianki, to odciśnięte wiórki należy ponownie zalać dwoma szklankami gorącej wody i jeszcze raz zblendować, a po zakończeniu połączyć oba otrzymane mleczka.
Domowe mleko kokosowe należy przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 2-3 dni.

Mleko-kokosowe-z-wiorkow-kokosowych
Mleko kokosowe z wiórków kokosowych

Komentarze

  1. Olu, świetna robota! Przygotowanie domowego mleka z dobrym sprzętem jest dziecinnie proste i w sumie bardzo szybkie. Robiłam mleko i w blenderze o dużej mocy, i w wyciskarce. Wybieram wersję z wyciskarki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wyciskarki jest zdecydowanie bardziej klarowne. Do kawy po prostu idealne. Robiłam też chleb z dodatkiem mleka kokoswego przygotowane w wyciskarce - wyszedł rewelacyjny

      Usuń
  2. Bardzo często korzystam z kokosowego mleka, ale zawsze je kupuję. Nie ma jak przygotowane w zaciszu domowym :) Jestem za :) przepis zapisany, będzie przeze mnie uskuteczniany :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam. Przynajmniej wiesz co jesz. Staraj się wybierać wiórki grube kokosowe :)

      Usuń
  3. Pięknie wygląda to 'mleko'! Od razu bym je wypiła...
    Dziękuję Olu za zamieszczenie moich zdjęć. Urządzenia marki Ronic to świetny wybór!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą Aniu. Ronic działa świetnie. Raz jeszcze dziękuję za pomoc w wyborze sprzętu.

      Usuń
  4. Świetny przepis, takie własnoręcznie zrobione mleko jest super, wiemy co jemy, bez ulepszaczy i dodatków przeróżnych :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Kiedy czytam składy produktów dostępnych na sklepowych półkach, coraz częściej czuję się jak na lekcji chemii

      Usuń
  5. Wierze rzeczy robię sama, po prostu lubię gotować. Mleka kokosowego właściwie nie używam. Muszę sprawdzić, czy mi podejdzie smakowo, a potem, kto wie, może zrobię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasza domowa kuchnia opiera się w dużej mierze na daniach z Półwyspu Indyjskiego, Pakistanu i Afganistanu, więc mleka kokosowego zużywamy ogromne ilości.
      Niekiedy dodaję je też do naleśników.

      Usuń
  6. Słyszałam już o tym przepisie ale jeszcze nie miałam okazji robic. Zdjęcia wręcz artystyczne i zachęcają bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż mi zapachniało to mleczko. Przepis z dobrym sprzętem, dość prosty w wykonaniu. A przynajmniej wiadomo co jest w składzie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiadomo, że to co sami zrobimy jest najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jestem wielką zwolenniczką mleczka kokosowego, jakoś nie mogę się przekonać do niego. Jeśli już, to czasami kupuję jako dodatek, ale nigdy nie robiłam. Nie mam ani wyciskarki ani blendera molekularnego. Mogę skorzystać ze zwykłego... Może kiedyś zrobię sama i się przekonam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Roślinne mleka już robiłam, ale kokosowego jeszcze nie - aż wstyd, bo wcale to nie takie trudne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My zużywamy bardzo duże ilości mleka kokosowego, więc często je robimy

      Usuń
  11. Takie domowe mleko kokosowe jest najlepsze ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście i przynajmniej masz pewność, że wiesz co pijesz :)

      Usuń
  12. Musze u ja spróbować zrobić takie mleko. Jestem ciekawa czy moj blender KA da radę? ☺️

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki Twojemu wpisowi, przypomniał mi się przepis na ciasto dietetycne na bazie mleka kokosowego... pyszny, jeśli nie jada się słodkości akurat.
    Nad wyciskarką sama się zastanawiam. Od kilku lat jestem posadaczką i miłośniczką thermomixa, jednak nie sprawdzałam czy jest w stanie przerobić wiórki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja się uśmiechnę o przepis na to ciasto :) Wyciskarki nie zastąpi żaden inny sprzęt więc serdecznie polecam

      Usuń
  14. O rany, nie wiedziałam że można zrobić samemu takie mleko w taki sposób. Zazwyczaj kupowałam gotowe

    OdpowiedzUsuń
  15. Mleko kokosowe musi być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: