Sałatka ogórkowa Muminków

Sałatka ogórkowa Muminków

prosta sałatka z ogórków na zimę.


Sałatka ogórkowa Muminków to kolejna wersja popularnego w krajach skandynawskich dodatku do obiadu i kanapek. Smakiem dorównują jej tylko ogórki w curry. Ten prosty przepis na sałatkę z ogórków na zimę składa się z zaledwie kilku składników: świeżych ogórków, marchewki, kopru i chrzanu oraz przypraw i octu jabłkowego lub winnego. Do tej sałatki nie dodajemy octu spirytusowego i to właśnie sprawia, że ma niesamowity słodko-kwaśny smak, który pokochasz.

Sałatka ogórkowa bez octu spirytusowego jest bardzo łatwą w przygotowaniu przystawką, idealną do dań obiadowych, grilla czy zwykłych kanapek.

Przepis na sałatkę ogórkową Muminków pochodzi z książki Moomins Cookbook: An Introduction to Finnish Cuisine, ale w stosunku do oryginału zmniejszyłam ilość cukru.

salatka-ogorkowa-muminkow
Prosta i smaczna sałatka ogórkowa Muminków do słoików na zimę.

Sałatka ogórkowa Muminków

proporcje na 6 słoików o pojemności około 300 ml

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 6 małych ząbków czosnku
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 6 baldachów kopru wraz z łodygami
  • 1 litr octu winnego lub octu jabłkowego (4,5%), do tej sałatki nie dodajemy octu spirytusowego
  • 220 g cukru, chociaż w oryginalnym przepisie jest 320 g cukru
  • 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Sałatka ogórkowa Muminków przepis


1. Umyj dokładnie ogórki, marchewkę i baldachy kopru. Słoiki umyj i wyparz wrzątkiem.
2. Obierz marchewkę i czosnek, ogórków nie obieraj. Baldachy kopru podziel na mniejsze części. Ząbki czosnku przekrój na pół.
3. Pokrój ogórki i marchewkę na  plasterki o grubości nie większej niż 2 mm.  Najszybciej zrobisz  to na szatkownicy do warzyw typu mandolina (wygląda tak, jak ta na zdjęciu poniżej) albo korzystając z przystawki do szatkowania.


4. Na dno każdego słoika włóż przyprawy rozdzielając je równo pomiędzy słoiki.
5. Napełnij słoiki warzywami do 3/4 wysokości.
6. Ocet wymieszaj z solą i cukrem i doprowadź do wrzenia.
7. Wlej gorący ocet do słoików, tak, aby zakrył ogórki.
8. Przemieszaj zawartość słoików, aby usunąć pęcherzyki powietrza.
9. Dopełnij słoiki warzywami i zalewą pozostawiając od góry około 1,5 wolnego miejsca.
10. Zakręć słoiki i pasteryzuj około 15 minut od chwili zagotowania wody.

salatka-ogorkowa-muminkow
 Sałatka ogórkowa Muminków

Komentarze

  1. Na tej szatkownicy wszystko idealnie się pokroi. Nie tylko ogórki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest genialna do krojenia. Bardzo ergonomiczna, a to dla mnie ważne kiedy mam dużą ilość do poszatkowania

      Usuń
  2. Wyobrażam sobie jak smakuje ta sałatka, bo wygląda super. Uwielbiam takie przetwory zwłaszcza zimą. Sięgasz do spiżarki i masz gotowy dodatek:-) Cudna sałatka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam tylko 10 słoiczków, zostało nam sześć. W najbliższy weekend zrobię kolejną porcję, bo istotnie super smakuje. Zastanawiam się czy nie dodać ziarenka ciecierzycy do każdego słoika.

      Usuń
  3. Czy można coś dać zamiast cukru? - miód, ksylitol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksylitol raczej nie, ale miód powinien się sprawdzić, chociaż tej sałatki nigdy z miodem nie robiłam

      Usuń
  4. A kiedy dodać chrzan?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję razem z przyprawami, ta sałatka jest super

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: