7/29/2020

Lody jabłkowe z cynamonem

Lody jabłkowe z cynamonem

domowe lody o smaku szarlotki.


Lody jabłkowe z cynamonem smakują jak najlepsza szarlotka, a jak wiesz, w kawiarniach ​​szarlotka prawie zawsze podawana jest z lodami waniliowymi. Takie gęste, kremowe lody, pełne skarmelizowanych jabłek mogłabym jeść przez cały rok.
Domowe lody o smaku szarlotki łączą w sobie to, co lubię najbardziej -  słodko - kwaskowe Jabłka Grójeckie, najlepszy cejloński cynamon, aromatyczną wanilię i odrobinę goździków dla podkreślenia smaku.

Uwaga: Robiąc zakupy pamiętaj, żeby kupić śmietanKę 30% lub 36%, a nie śmietanę. To wbrew pozorom nie jest to samo. Do lodów możesz też użyć gotowych przetworów z jabłek,  tutaj znajdziesz przepis na prażone jabłka do szarlotki.

lody-jablkowe-z-cynamonem
Lody szarlotkowe z prażonymi jabłkami. Po prostu pycha.

Lody jabłkowe z cynamonem

  • 2 Jabłka Grójeckie, to te które mają naklejkę z podobizną królowej Bony, taką jak tutaj
  • pół szklanki cukru brązowego lub białego, ale możesz ilość cukru dostosować do swoich upodobań 
  • 300 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu lub do smaku
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ale możesz zastąpić cukrem waniliowym
  • 2 goździki
lody-jablkowe-zcynamonem

Lody jabłkowe z cynamonem przepis

1. Jabłka umyj, obierz i usuń z nich gniazda nasienne.
2. Przełóż jabłka na patelnię, dodaj cukier, cynamon, sok z cytryny i goździki. Mieszając od czasu do czasu, smaż na silnym ogniu około 5-8 minut. Jabłka powinny się prawie całkowicie rozgotować.
3. Do uprażonych jabłek dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii i wymieszaj. Pozostaw mus jabłkowy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu wyjmij goździki.
4. Przełóż do maszynki do lodów wszystkie składniki -  mus jabłkowy, mleko i śmietankę. Ustaw program soft dla miękkich lodów lub hard, jeśli wolisz twarde lody (dotyczy maszyny do lodów Zyle) albo postępuj wg instrukcji producenta.

Jeśli nie masz maszyny do lodów, wstaw pojemnik z lodami do zamrażalnika na kilka godzin. Co około 30 -40 minut, mieszaj dokładnie zawartość pojemnika, aby rozbić kryształki lodu.

lody-jablkowe-z-cynamonem
 Lody jabłkowe z cynamonem.

7 komentarzy:

  1. O matko! Orgia dla kubków smakowych. Muszę je koniecznie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lodów jabłkowych jeszcze nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygują mnie te Twoje lody. Mieć taką maszynkę do lodów i czarować domowników - bezcenne:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłbym takie lody z szarlotką na ciepło ;) To byłaby jabłeczna uczta ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi smaka narobiłąś! Ale obawiam się ze bez miksera i narzędzia do lodów to mi nie wyjdzie :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Na upalne dni, deser jak znalazł:) omomo

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis