Lody jabłkowe z cynamonem

Lody jabłkowe z cynamonem

domowe lody o smaku szarlotki.


Lody jabłkowe z cynamonem smakują jak najlepsza szarlotka, a jak wiesz, w kawiarniach ​​szarlotka prawie zawsze podawana jest z lodami waniliowymi. Takie gęste, kremowe lody, pełne skarmelizowanych jabłek mogłabym jeść przez cały rok.
Domowe lody o smaku szarlotki łączą w sobie to, co lubię najbardziej -  słodko - kwaskowe Jabłka Grójeckie, najlepszy cejloński cynamon, aromatyczną wanilię i odrobinę goździków dla podkreślenia smaku.

Uwaga: Robiąc zakupy pamiętaj, żeby kupić śmietanKę 30% lub 36%, a nie śmietanę. To wbrew pozorom nie jest to samo. Do lodów możesz też użyć gotowych przetworów z jabłek,  tutaj znajdziesz przepis na prażone jabłka do szarlotki.

lody-jablkowe-z-cynamonem
Lody szarlotkowe z prażonymi jabłkami. Po prostu pycha.

Lody jabłkowe z cynamonem

  • 2 Jabłka Grójeckie, to te które mają naklejkę z podobizną królowej Bony, taką jak tutaj
  • pół szklanki cukru brązowego lub białego, ale możesz ilość cukru dostosować do swoich upodobań 
  • 300 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu lub do smaku
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ale możesz zastąpić cukrem waniliowym
  • 2 goździki
lody-jablkowe-zcynamonem

Lody jabłkowe z cynamonem przepis

1. Jabłka umyj, obierz i usuń z nich gniazda nasienne.
2. Przełóż jabłka na patelnię, dodaj cukier, cynamon, sok z cytryny i goździki. Mieszając od czasu do czasu, smaż na silnym ogniu około 5-8 minut. Jabłka powinny się prawie całkowicie rozgotować.
3. Do uprażonych jabłek dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii i wymieszaj. Pozostaw mus jabłkowy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu wyjmij goździki.
4. Przełóż do maszynki do lodów wszystkie składniki -  mus jabłkowy, mleko i śmietankę. Ustaw program soft dla miękkich lodów lub hard, jeśli wolisz twarde lody (dotyczy maszyny do lodów Zyle) albo postępuj wg instrukcji producenta.

Jeśli nie masz maszyny do lodów, wstaw pojemnik z lodami do zamrażalnika na kilka godzin. Co około 30 -40 minut, mieszaj dokładnie zawartość pojemnika, aby rozbić kryształki lodu.

lody-jablkowe-z-cynamonem
 Lody jabłkowe z cynamonem.

Komentarze

  1. O matko! Orgia dla kubków smakowych. Muszę je koniecznie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lodów jabłkowych jeszcze nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygują mnie te Twoje lody. Mieć taką maszynkę do lodów i czarować domowników - bezcenne:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłbym takie lody z szarlotką na ciepło ;) To byłaby jabłeczna uczta ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi smaka narobiłąś! Ale obawiam się ze bez miksera i narzędzia do lodów to mi nie wyjdzie :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Na upalne dni, deser jak znalazł:) omomo

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie znałam lodów jabłkowych :O

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: