Sól selerowa

Sól selerowa

uniwersalna przyprawa do zup, mięsa i sałatek.


Sól selerowa to uniwersalna przyprawa, która doda aromatu Twojej ulubionej sałatce oraz podkręci smak zup i gulaszy. Solą selerową doprawiam także pasztety, pasty do chleba oraz panierki do mięsa i krokietów z mięsem, którym nadaje delikatną ziołową nutę. Możesz ją także stosować do ryb, twarożków i sosów sałatkowych.
Domowa sól selerowa składa się tylko z czterech składników - nasion selera, wysuszonych liści i korzenia selera oraz soli, z łatwością więc przygotujesz ją w domu. Jeśli chcesz możesz do niej dodać także suszoną cebulę i kurkumę.

sol-selerowa
Domowa sól selerowa podkreśli smak sałatek, zup, ryb i mięsa.

Sól selerowa

  • 10 łyżek soli, możesz użyć Twojej ulubionej np. morskiej, himalajskiej albo soli wędzonej
  • 2 łyżki zmielonego korzenia selera
  • 3 łyżki liści selera
  • 2 łyżki nasion selera
  • opcjonalnie 1 łyżka zmielonej suszonej cebuli
  • po 1 łyżce surowego ryżu na każdy słoik 

Sól selerowa przepis

1. Umyj dokładnie liście i obrany korzeń selera. Oderwij liście od łodyg.
2. Korzeń selera pokrój na cienkie plasterki. Najwygodniej i najszybciej zrobisz to na krajalnicy (tzw. mandolina) lub poszatkujesz w robocie kuchennym z przystawką do plasterków takim jak. Magimix.
3. Wysusz liście i korzeń selera w  suszarce do warzyw. Układaj je w ten sposób, aby nie nachodziły na siebie, tak jak na zdjęciu poniżej. Czas suszenia w temperaturze 45-50 stopni dotyczy dehydratorów Zyle i może się różnić w poszczególnych modelach suszarek do żywności.
  • liście - około 3-4 godziny 
  • plasterki  od 8 do 12 godzin w zależności od grubości

sol-selerowa
Warzywa i owce w dehydratorach (czyli suszarkach do żywności) układaj tak, aby nie nachodziły na siebie.

4. Zmiel na proszek nasiona i wysuszone plasterki selera.
5. Wymieszaj proszek selerowy z solą i wysuszonymi liśćmi i ponownie zmiel do pożądanej konsystencji
6. Na dno słoika wsyp surowy ryż, to zapobiegnie zbrylaniu się przyprawy. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.

sol-selerowa

Sól selerowa - do czego dodawać

Tak jak wspominałam na wstępie, sól selerową możesz dodawać niemal do wszystkiego, oczywiście z wyjątkiem słodkich wypieków. Świetnie podkreśla smak sałatek, zwłaszcza sałatki coleslaw oraz tych, które mają w składzie ziemniaki. Doskonale komponuje się z mięsem i rybami. Często stosowana jest jako przyprawa do zup i gulaszy, także wegetariańskich i wegańskich.
Sól selerowa jest składnikiem koktajlu Bloody Mary, koktajlu Cezar oraz słynnej na całym świecie mieszanki przypraw KFC. Przyprawia się nią także hot dogi w stylu chicagowskim i parówki New York System. Sól z selerem jest często stosowana przez producentów żywności, aby zapobiec psuciu się produktów spożywczych, jednocześnie unikając bezpośredniego umieszczania soli na liście składników.

Właściwości nasion selera

Jak pewnie zauważyłaś w przepisie oprócz korzeni i liści, są także nasiona selera, które często wykorzystywane są w fitoterapii oraz w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym.
Nasiona selera są bogate w przeciwutleniacze i cenne składniki odżywcze, szczególnie w wapń, mangan i żelazo, a jednocześnie niskokaloryczne. Błonnik z selera może korzystnie wpływać na układ trawienny i układ sercowo-naczyniowy. Seler zawiera również przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu wielu chorobom.
Nasiona selera stosowane są jako środek moczopędny, a w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej także do leczenia przeziębienia i grypy, stanów zapalnych, bólu stawów oraz bezsenności. Pozytywny wpływ nasion selera na stawy i wrzody potwierdziły badania naukowe, których wyniki opublikowano w 2015 roku w Progress in Drug Research. Wyniki badań przeprowadzonych w 2011 i w 2013 roku wykazały natomiast, że nasiona selera mogą pomóc osobom cierpiącym na nadciśnienie i zbyt wysoki poziom cholesterolu, a także hamować rozwój raka żołądka.

Soli selerowej i nasion selera powinny unikać osoby z alergią na seler, kobiety w ciąży, chorzy przyjmujący leki rozrzedzające krew i leki moczopędne, a także osoby z chorobami tarczycy.

Źródła:
1. The Health Benefits of Celery Seed, Cathy Wong, Medically reviewed by Richard N. Fogoros, MD, Verywell Health, October 31, 2019.
2. Health benefits and risks of celery, Yvette Brazier, Medically reviewed by Jillian Kubala, MS, RD Medical News Today, December 4, 2019

sol-selerowa
 Sól selerowa

Komentarze

  1. Ta suszarka ma metalowe tace?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, te tace są metalowe i można je bez problemu myć w zmywarce

      Usuń
  2. Sam seler wywołuje u mnie pozytywne skojarzenia. Uwielbiam jego zapach i smak.
    Sól selerowa jest mega przyprawą. Wkrótce ją zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem Aniu, Sól selerowa jest bardzo aromatyczna i uniwersalna. doskonała nie tylko do zup i gulaszy, ale też do sałatek. Uwielbiam jej smak we włoskich sosach do makaronu

      Usuń
  3. Brzmi super i mega prosto, ale... Myślisz, że nada się suszarka do grzybów? Nie mam nic innego :) Chyba się nada, co? Suszyłam w niej już pomidory, papryki, wołowinę, to chyba i seler się nie oprze? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dehydrator to właśnie suszarka do żywności. Od tradycyjnych modeli różni się tym, że wiatrak usytuowany jest z tyłu urządzenia, więc suszy szybciej i bardziej równomiernie. No i mam metalowe tace, co jest szalenie wygodne :)

      Usuń
    2. Czyli rozumiem, że się nada :) Niestety nie przewiduję w najbliższym czasie inwestycji w dehydrator, więc będę działać z tym, co mam... A że seler u nas w domu bardzo lubiany, a już pewnie późną jesienią zaczniemy sezon na ciepłe zupy, gulasze i sosy, to jak najbardziej taka sól będzie w używaniu! :)

      Usuń
  4. Dobra poddaję się. Nie mam maszynki do lodów i suszarki. Otwieram listę zakupów ! Widzę że warto . Można czynić fantastyczne rzeczy!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie używam w kuchni soli i zawsze szukam różnych alternatyw. To cis dla mnie 😊Dziękuję za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież to jest sól, tylko z dodatkiem sproszkowanego selera xd

      Usuń
  6. Ciekawa jestem, czy seler ususzony w dehydratorze i w zwykłym piekarniu jakoś się różni...

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam seler i ilekroć jestem w ogródku to podskubuję liście :D Wstrzeliłaś się z tym wpisem bo właśnie szukam suszarki, żeby zacząć robić mieszanki warzywne i owocowe na zimę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajny pomysł! Bardzo lubię seler to i sól selerowa sprawdziłaby się w mojej kuchni, muszę koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: