Szybkie ciasto na maślance

Szybkie ciasto na maślance

Przepis na ciasto bez miksera w 10 minut.

Szybkie ciasto na maślance jest wilgotne, miękkie i obłędnie smaczne. To jeden z tych przepisów na  ciasto na niedzielę, który warto mieć zawsze pod ręką, ponieważ przygotujesz je błyskawicznie. Ciasto na maślance możesz upiec jako placek z owocami i kruszonką albo jedynie polać je ulubioną polewą lub obsypać cukrem pudrem.
Do tego ciasta nie potrzebujesz miksera, wystarczy tylko wymieszać składniki. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto dłużej pozostaje świeże.
Przepis na ciasto na maślance opracowała poznańska pracownia cukiernicza Wściekłe Ciastka.

szybkie-ciasto-na-maslance
Ciasto na maślance w 10 minut.

Szybkie ciasto na maślance

proporcje na tortownicę o średnicy 16 cm
  • 150 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • 180 g rabarbaru, ale można zastąpić innymi owocami
  • 90 g Maślanki Mrągowskiej
  • 60 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego

Kruszonka do ciasta

  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • 50 g mąki 
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru

Szybkie ciasto na maślance przepis

1. Przygotuj kruszonkę. Na patelni roztop masło. Do roztopionego masła dodaj starty imbir, cukier i wymieszaj. Dodaj mąkę, ponownie wymieszaj i odstaw.
2. W jednej misce połącz mokre składniki (maślankę, olej i jajko), a w drugiej misce suche - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
3. Suche składniki przesiej przez sitko, a mokre rozmieszaj trzepaczką.
4. Połącz suche i mokre składniki i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
5. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy.
6. Rabarbar (lub inne owoce) dokładniej umyj, rabarbar pokrój na około 2 cm kawałki i rozłóż równomiernie na cieście.
7 Posyp owoce kruszonką.
8. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

szybkie-ciasto-na-maslance
Szybkie ciasto na maślance


Komentarze

  1. No to wiem co zrobię z resztką maślanki co to zalega w lodowce. Mam nadzieję, że ciasto tez się uda, chociaż to inna maślanka jest.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: