Ciasto na pizzę włoską

Ciasto na pizzę włoską

Przepis na cienkie ciasto na pizzę z pizzerii Warsaw Pizza

Ciasto na pizzę włoską, najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam, pochodziło z Warsaw Pizza. Było wprost rewelacyjne  cienkie i dobrze wypieczone, a jednocześnie nie przesuszone. Tak samo doskonałe jak nasza domowa pizza jak z Pizza Hut (przepis). No po prostu niebo na talerzu. Tak dobrej pizzy nie jadłam nawet we Włoszech. Trochę czasu zajęło mi uzyskanie przepisu od ekipy Warsaw Pizza, ale w końcu się udało.  Muszę jeszcze zdobyć recepturę sosu curry, który serwują, bo jest absolutnie genialny.


Bardzo często pieczemy pizzę w domu, więc przepis na dobre ciasto do pizzy to dla nas prawdziwy skarb, takim też pewnie będzie dla Ciebie. Zapisz go sobie, bo lepszego nie znajdziesz. 

ciasto-na-pizze-wloska
Idealne ciasto na pizzę włoską powinno być cienkie.

Ciasto na pizzę włoską

  • 1 litr wody 
  • 5 g drożdży suchych 
  • 1,5 kg mąki typ 00 
  • 25 g soli 
  • 10 g miodu 
  • 50 g oliwy z oliwek 

Ciasto na pizzę włoską przepis

1. Do dużej miski wlej wodę o temperaturze pokojowej. Dodaj do niej suche drożdże oraz miód. Wymieszaj do dokładnego rozpuszczenia składników.
2. Po około 5 minutach wsyp do miski 1 kg mąki, cały czas mieszając. Tak przygotowane ciasto odstaw na bok do wyrośnięcia na około 60 minut. Pamiętaj, aby przykryć miskę kuchenną ściereczką lub namoczonym ręcznikiem papierowym. Dzięki temu ciasto nie wyschnie podczas wyrastania.
3. Po godzinie przełóż ciasto na blat kuchenny podsypany mąką, dodaj pozostałą mąkę, sól oraz oliwę z oliwek. Energicznie wyrabiaj ciasto do otrzymania gładkiej i elastycznej masy.
4. Ponownie pozostaw ciasto na godzinę, tym razem zawijając je dokładnie w folię kuchenną. Po upływie 60 minut, ciasto powinno być elastyczne i łatwe do porcjowania.
5. Z naszego przepisu możesz przygotować około 6 – 8 porcji wspaniałej, włoskiej pizzy. Odmierzone kulki ciasta ponownie przykryj folią i pozostaw na 8 godzin.
6. Po 8 godzinach ciasto jest gotowe do wałkowania. Rozwałkuj je cienko. Dodaj swoje ulubione składniki, nie zapomnij o posypaniu pizzy oregano.
7. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz swoją domową pizzę około 10 minut. Podawaj ze świeżymi ziołami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem.

ciasto-na-pizze-wloska

Jeśli jednak nie masz czasu, by robić pizzę własnoręcznie - zamów ją w Warsaw Pizza i delektuj się smakiem najlepszej pizzy w mieście, jaką kiedykolwiek jadłam. My gorąco polecamy to nowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy. Dowożą na Pragę Północ, Targówek i Bródno, ale także do Ząbek, Marek, Zielonki i Kobyłki.

Ciekawostki o pizzy

Chociaż pizza uznawana jest za włoskie dzieło, to jej historia sięga  starożytności. Można powiedzieć, że prekursorami współczesnych pizzermanów buli mieszkańcy Bliskiego Wschodu, Indii i Grecji,gdzie popularne są tzw. flat bread - płaskie chleby wypiekane w glinianych piecach.
Współczesna pizza jaką znamy i kochamy powstała w 1889 r. w Neapolu, kiedy słynnego szefa kuchni Raffaelo Esposito odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka. Wtedy też przygotował na jej cześć danie w narodowych barwach Włoch - pizzę z czerwonymi pomidorami, zieloną bazylią i białą mozzarellą.

Jest wiele odmian tego włoskiego przysmaku, których możemy spróbować zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Pizza neapolitańska przygotowywana jest na cienkim, maksymalnie 3-milimetrowym cieście. Inną popularną odmianą jest pizza rzymska, której ciasto jest grubsze, a brzegi lekko uniesione i zaokrąglone. Amerykanie preferują znacząco grubsze ciasto z dużą ilością dodatków, w tym także tych bardziej kontrowersyjnych, jak ananas czy kukurydza. Która z nich jest najlepsza? Tutaj zdania są podzielone. Według ekipy Warsaw Pizza, najlepsza jest ta pizza, którą skosztujemy razem z rodziną lub przyjaciółmi. Jeśli chcesz spróbować swoich sił w wypiekaniu pizzy - przychodzimy z pomocą! Aby to właśnie twoja pizza królowała wśród rodziny i znajomych staraj się przestrzegać tych trzech prostych zasad, które doprowadzą Cię do wspaniałego włoskiego dania za każdym razem.

Mniej znaczy więcej
Staraj się bazować na świeżych i sezonowych składnikach. Polskie warzywa, cudowna oliwa z oliwek, świeża wędlina i kremowa mozzarella stanowią podstawę sukcesu najlepszej pizzy. Odpowiednio dobrane dodatki są dopełnieniem chrupiącego i złocistego ciasta.

Sos ma znaczenie
Nie daj się nabrać na gotowe sosy, które możesz kupić w każdym sklepie. Nic nie może równać się z domowym sosem z twoimi ulubionymi przyprawami tym samym nadając twojej pizzy niezapomnianego charakteru

Włoska mąka, włoska pizza
Ciasto na pizzę można zrobić praktycznie z każdego rodzaju mąki. Z doświadczenia wiemy, że najlepsze ciasto otrzymamy przy użyciu mąki z miękkiej pszenicy o oznaczeniu 00. To właśnie ona sprawia, że pizza jest niepowtarzalna w smaku.

Zdjęcia przygotowała Magda Malutko
ciasto-na-pizze-wloska
Ciasto na pizzę włoską

Komentarze

  1. Po raz pierwszy widzę ciasto na włoską pizzę z miodem! Ale skoro mówisz, że dobre...to bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto :) Też mnie zaskoczył ten dodatek miodu, ale to ciasto jest wyśmienite.

      Usuń
  2. ciekawy przepis. obowiązkowo sprobuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast suchych mozna dodac zwykle drozdze? Jesli tak to ile deko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, to około 15 g świeżych drożdży

      Usuń
    2. Przy takiej ilości mąki i czasie wyrastania 2,5g świeżych w zupełności wystarczy.

      Usuń
  4. Zapisuje :-) u nas przeważnie pizza jak robię sprzątanie lodówki ;-) nasza pizza zawsze gruba, typowo wiejska he he a tu pizza pierwsza klasa, będziemy testować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodatek miodu mnie zaskoczył. Mam swój ulubiony przepis na pizzę przywieziony z Toskanii, ale lubię poznawać nowe smaki i na pewno Twój wypróbuję☺️

    OdpowiedzUsuń
  6. Skoro ciasto jest dobre, może kiedyś wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy w kroku 4 miskę przykrywam folią czy całe ciasto owijam folią?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: