10/15/2020

Dżem z dyni

Dżem z dyni

domowy dżem dyniowy z pomarańcżą i  korzennymi przyprawami.

Dżem z dyni, jesienny smakołyk, którego, podobnie jak puree z dyni, nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Nam najbardziej odpowiada wersja z pomarańczami lub sokiem pomarańczowym, jednak można do niego dodać także starte kwaskowe jabłka. Dżem z dyni i pomarańczy świetnie smakuje z pieczywem, ale pasuje też do naleśników oraz jako składnik muffinek, ciast i owsianki.

Przepis na dżem dyniowy jest bardzo łatwy. Jeżeli masz taką możliwość, to skorzystaj z wolnowaru, nie będziesz musiała go mieszać.

Inspirację do przepisu czerpałam z bloga www.bakedbyanintrovert.com, jednak ilość przypraw możecie dowolnie modyfikować.

dzem-z-dyni
Domowy dżem z dyni i pomarańczy. 

Dżem z dyni

  • około 3 kg dyni Hokkaido lub dyni Muscat de Provence, waga przed obraniem i wypestkowaniem
  • 3 pomarańcze
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka białego cukru lub do smaku
  • 1 szklanka cukru trzcinowego lub do smaku
  • 6 goździków
  • 2 duże szczypty gałki muszkatołowej
  • 1 laska cynamonu
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • opcjonalnie 1 opakowanie Żelfixu lub Dżemixu

Dżem z dyni przepis 

1. Imbir obierz i drobno posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy, uważaj aby do dżemu nie wpadły pestki.

2. Dynię umyj, obierz ze skóry, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i umieść w garnku.

3. Dodaj sok z cytryny i pomarańczy, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i imbir. Gotuj około 30 minut, aż dynia będzie miękka.

4. Wyjmij goździki i cynamon. Zmiksuj dynię na gładkie puree. 

5. Dodaj biały i brązowy cukier i gotuj około 45-60 minut mieszając od czasu do czasu, aż dżem zgęstnieje. W razie potrzeby na 15 minut przed końcem możesz dodać 1 opakowanie Żelfixu lub Dżemixu.

6. Gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Pasteryzuj około 15-30 minut.

Dżem z dyni z wolnowaru

Bez wysiłku i zbędnej straty czasu na mieszanie i pilnowanie, przygotujesz wszelkie dżemy i powidła w wolnowarze. Do modelu o pojemności 4,7 litra (wolnowar Crock-Pot) zmieścisz około 3 kg dyniowego puree i 1 kg pomarańczy oczyszczonych ze skórek u pestek. Więcej informacji na temat wolnowarów znajdziesz w artykule

dzem-z-dyni

1. Imbir obierz i drobno posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Pomarańcze obierz, usuń pestki oraz wszystkie białe części i błonki, ponieważ są gorzkie. Najwygodniej robić to bezpośrednio nad misą wolnowaru, aby nie marnować soku.

2. Dynię umyj, obierz ze skóry,  oczyść z gniazd nasiennych, zmiksuj i wrzuć do misy wolnowaru.

3. Dodaj biały i brązowy cukier, gałkę muszkatołową, goździki, imbir oraz sok cytryny i oczyszczone pomarańcze.

4. Ustaw poziom Low i czas 6 do 9 godzin albo poziom high i czas 4-7 godzin i pozostaw lekko uchyloną pokrywę. Czas w dużej mierze będzie uzależniony od tego jak soczyste masz pomarańcze.

5. Po zakończeniu wolnowarzenia wyjmij goździki i cynamon. Możesz teraz dodatkowo zblendować dżem, jeśli chcesz, aby cząstki pomarańczy nie były wyczuwalne.

6. Gorący dżem przełóż do słoików. Pasteryzuj około 15-30 minut.  

dzem-z-dyni
Dżem z dyni


7 komentarzy:

  1. Wspaniały! Muszę koniecznie go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. W końcu wykorzystam moją dynię z ogrodu w inny sposób, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. 4. "Ustaw poziom high i czas 7 do 8 godzin albo poziom low i czas 5-6 godzin" - chyba odwrotnie, dłużej na low a krócej na high.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest trochę zabawy z tym dżemem z dyni, zwłaszcza jak się nie ma tego urządzenia. A myślę, że warto robić ten dżem. Na listopadowe dni jest jak poranek słońca, kanapka z takim dżemem z dyni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi smaka i chyba przygotuję go na prezenty pod choinkę. Wygląda obłędnie i chętnie przetestuję wolnowar swój :-)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis