Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu 

Najlepsza sałatka jarzynowa z jajkiem ogórkiem i zielonym groszkiem. 

Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu od lat jest niekwestionowaną królową każdej imprezy. Każdy ją zna, niemal wszyscy lubią, ale i tak przepisy na sałatkę jarzynową znacznie się od siebie różnią. Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem składa się głownie z ugotowanych jarzyn, jajek i ogórka kiszonego. Nasza najlepsza sałatka jarzynowa zawiera znacznie więcej jajek, można by powiedzieć, że to sałatka jajeczno jarzynowa z gotowanych warzyw z majonezem i groszkiem konserwowym. Warzywa na sałatkę jarzynową nie powinny być rozgotowane, dlatego zawsze wyjmuję je wcześniej, zaraz po tym jak stracą surowość.  

salatka-jarzynwa-z-warzyw-z-rosolu
Najlepsza sałatka jajeczna z majonezem, marchewką, jabłkiem i zielonym groszkiem.
 

Sałatka jarzynowa z warzywami z rosołu

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 mała pietruszka podgotowana w rosole,
  • 2 średnie marchewki podgotowane w rosole,
  • 1 duże Jabłko Grójeckie,
  • 1 puszka (400 g) groszku konserwowego,
  • 3-4 ogórki konserwowe,
  • duży pęczek szczypiorku lub cebuli dymki (tylko zielona część),
  • sól i pieprz do smaku,
  • domowy majonez z gotowanych jajek (przepis) lub inny ulubiony majonez.

Sałatka warzywna z majonezem i jajkami smakuje znacznie lepiej, jeśli warzywa podgotujesz w rosole tylko do chwili, aż stracą surowość. W zależności od wielkości warzyw zajmuje to około 30-60 minut. Zbyt długo gotowane jarzyny: marchewka i pietruszka tracą swój smak i konsystencję. My przygotowujemy sałatkę jarzynową bez ziemniaków, ale jeśli chcesz to możesz dodać 2 małe ugotowane w łupinkach, na następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki sałatkowe. W wersji mniej kalorycznej wymieszaj majonez z gęstym jogurtem naturalnym typu greckiego w stosunku jeden do jednego.

Najlepsza sałatka jarzynowa przepis 

1. Umyj warzywa (marchewkę i pietruszkę) i ugotuj w rosole lub w wodzie, do chwili aż stracą surowość. Jeżeli jesteś w stanie bez problemu wbić widelec w jarzyny, to znaczy, że są już ugotowane.  

2. Jajka ugotuj na twardo, tutaj możesz sprawdzić ile czasu gotować jajka na miękko i na twardo. Groszek konserwowy odcedź z zalewy.

3. Pokrój jajka, marchewkę, pietruszkę w małą kostkę. Ja zazwyczaj siekam jarzyny bardzo drobno, ale możesz je pokroić w nieco większą kostkę. 

4. Wymieszaj pokrojone składniki z majonezem i odsączonym groszkiem konserwowy,

5. Jabłko obierz ze skórki, drobno posiekaj i dodaj do sałatki. Na koniec dodaj drobno pokrojony szczypiorek lub zieloną część cebuli dymki. Wymieszaj sałatkę, i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem lub dodaj więcej majonezu. 

salatka-jarzynowa-z-warzyw-z-rosolu

Skąd się wzięła sałatka jarzynowa z warzywami z rosołu.

Sałatka jarzynowa znana jest także jako sałatka warzywna albo sałatka majonezowa. Podobno jej pierwowzorem jest pochodząca z Francji sałatka macedonia, składająca się z pokrojonych w równą kostkę warzyw lub owoców albo rosyjska sałatka Olivier z dodatkiem ozorów i kaparów. Obie sałatki warzywne dotarły na polskie stołu w XIX wieku, ale rozpowszechniły się także w innych krajach europejskich, gdzie dostosowano je do lokalnych warunków i... zasobności portfela.

Jak wykorzystać warzywa z rosołu

Starsi czytelnicy bloga zapewne doskonale pamiętają polską sałatkę jarzynową z niemal każdej polskiej restauracji i baru. Może i nie zawsze ta popularna sałatka warzywna z jajkami i majonezem była pierwszej świeżości, ale i tak chętnie ją zamawiano. Podobno to właśnie polscy kucharze z czasów socjalizmu wpadli na pomysł, aby wykorzystać do sałatki jarzynowej warzywa gotowane w rosole i dodać ziemniaki jako wypełniacz.  I to nie z powodu modnego aktualnie trendu "zero waste" czyli "gotuję, nie marnuję", ale ze względu na oszczędność.

salatka-jarzynowa-z-warzyw-z-rosolu
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu.

Komentarze

  1. Sałatka jarzynowa jest dobra na każdą okazję:-) Na święta u nas nie było, to teraz chętnie się zje:-) Dzięki za pomysł:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka jarzynowa the best. U mnie zupełnie inna receptura i domowy majonez konieczny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: