Mikstura na wzmocnienie

Mikstura na wzmocnienie

Domowy syrop wzmacniający organizm z miodem, cytryną i olejem z czarnuszki.

Mikstura na wzmocnienie odporności jest niezastąpiona zazwyczaj jesienią i zimą, ale ten rok jest wyjątkowy. Właśnie w czasie pandemii doceniłam domowe mikstury wzmacniające organizm i olej z czarnuszki. Syrop na wzmacnianie i odporność z miodu, cytryny, imbiru, czosnku, kurkumy i oleju z czarnuszki działa stymulująco na układ odpornościowy, ilekroć tego potrzebujemy. Od niemal dwóch lat nie dopadło nas przeziębienie, grypa ani poważniejsze dolegliwości. Czy to zasługa domowych sposobów na odporność czy siły naszych organizmów tego nie wiem. Ale dopóki trwa pandemia nie zamierzam rezygnować z przygotowywania sprawdzonych od wieków syropów i mikstur  wzmacniających.

Mikstura na wzmocnienie ma jeszcze jedną zaletę - możesz ją wykorzystać jako doskonały sos do sałatek, ale zmniejsz wówczas ilość kurkumy i czosnku o połowę.

mikstura-na-wzmocnienie
Domowe mikstury na wzmocnienie organizmu są bardzo łatwe do przygotowania
 

Mikstura na wzmocnienie organizmu

  • 450 g miodu lipowego, rzepakowego lub faceliowego
  • sok z 3 dużych cytryn, najlepiej ekologicznych 
  • 1 główka polskiego czosnku
  • 5 cm kawałek imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne lub czarnego pieprzu
  • olej z czarnuszki dodajemy do mikstury na wzmocnienie bezpośrednio przed spożyciem w celach profilaktycznych. Do dressingu do sałatek dodajemy tylko 2-3 krople oleju z czarnuszki lub nie dodajemy go wcale.

Domowa mikstura z miodu z cytryną i oleju z czarnuszki przepis

1. Umyj i dokładnie wysusz imbir.  Za pomocą łyżki zdrap skórę. Pokrój imbir na cienkie plasterki. Czosnek obierz.

2. Wyszoruj i wysusz cytryny i wyciśnij z nich sok.

3. Umieść wszystkie składniki w blenderze i dokładnie zmiksuj. 

4. Przelej syrop do butelek i przechowuj w lodówce.

5. Bezpośrednio przed spożyciem wymieszaj 1 łyżkę syropu na wzmocnienie z 1 łyżeczką  oleju z czarnuszki. Taka dawka ma działanie profilaktyczne, pomaga zapobiegać przeziębieniom, grypie oraz wzmacnia organizm. 
 

Z czego zrobić miksturę wzmacniającą organizm

Dobór składników w tym wzmacniającym organizm syropie nie jest przypadkowy. Ogromną rolę odgrywa tu olej z nasion czarnuszki, które od czasów starożytnych stosuje się w leczeniu wielu dolegliwości i często określa jako "błogosławione nasiona".

  • Miód stosowany jest w leczeniu wielu dolegliwości od tysięcy lat w każdym zakątku świata. Nawet biblijna ziemia obiecana jest określana jako „kraina mlekiem i miodem płynąca".  Obecnie istnieje około 300 gatunków miodu. W przepisie wymieniłam 3 rodzaje miodu. 
    • miód faceliowy - wzmacnia układ odpornościowy, ma silne właściwości bakteriobójcze i odkażające. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, pokarmowy i oddechowy. Wzmacnia organizm po ciężkiej pracy fizycznej lub wysiłku intelektualnym. Pomaga w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, astmie oskrzelowej i stanowi wsparcie w leczeniu niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy, a także nadciśnienia tętniczego. Miód faceliowy bywa pomocniczo wykorzystywany w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.  Poprawia jakość snu oraz obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholui pitej w nadmiarze herbaty i kawy.
    • miód lipowy jest stosowany przede wszystkim w leczeniu przeziębień oraz jako środek wzmacniający i wspomagający serce. W połączaniu z cytryną jest zalecany jest profilaktycznie w okresach zachorowań na grypę i przeziębienia. Ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, wspomaga także leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Miód lipowy wykazuje też działanie uspakajające, łagodzi stres i zapobiega bezsenności oraz obniża ciśnienie krwi.
    • miód rzepakowy - jeszcze szczególnie polecany w stanach wyczerpania organizmu. zmacnia serce oraz zapobiega miażdżycy . Właściwości miodu rzepakowe wykorzystuje się także w leczeniu w chorób zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej.  Miód rzepakowy zmniejsza odczyn zapalny towarzyszący wrzodom żołądka i dwunastnicy,wspomaga leczenie infekcji gardła, nosa i oskrzeli, łagodzi kaszel oraz stymuluje układ odpornościowy. 
  • Olej z czarnuszki wzmacnia odporność organizmu, ma silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, antyalergiczne, przeciwbólowe i antynowotworowe. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby zabezpieczając ją i odtruwając, wspiera też układ pokarmowy i działa ochronnie na żołądek. Ponadto olej z nasion czarnuszki łagodzi alergie, obniża ciśnienie krwi i chroni przed rozwojem miażdżycy oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Pomaga zwalczać infekcje górnych dróg oddechowych (np. katar sienny), a nawet skraca czas leczenia zapalenia oskrzeli.  Tłoczony na zimno olej z czarnuszki ułatwia również odkrztuszanie. działa wspomagająco w zwalczaniu chorób przewodu pokarmowego i efektywnie obniża poziom cholesterolu we krwi. Spożywany regularnie wspiera odporność.
Nierafinowany,  tłoczony na zimno olej z czarnuszki pomaga zapobiegać lub opóźniać rozwój chorób cywilizacyjnych takich jak choroby sercowo-naczyniowe czy nadciśnienie. Jest jednocześnie bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasów tłuszczowych Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Stanowi zarazem bogate źródło cennych dla zdrowia związków bioaktywnych. Zawiera witaminę E, beta-karoten oraz minerały: wapń, magnez, żelazo, sód, potas, selen i cynk.
 
Olej z nasion czarnuszki ma bardzo intensywny smak, dlatego jeśli zamierzasz wykorzystać syrop na wzmocnienie jako sos sałatkowy, to olej z czarnuszki wymieszaj z nim bezpośrednio przed spożyciem.
  • Imbir działa antybakteryjne, poprawia krążenie krwi i rozgrzewa organizm. Według Medical News Today świetnie sprawdza się również w przypadku „infekcji górnych dróg oddechowych, zapalenia oskrzeli, kaszlu, skurczów menstruacyjnych, zapalenia stawów i bólu mięśni”. 
  • Cytryna zawiera duże ilości witamin C i B1. Działa antybakteryjnie i alkalizuje organizm.
mikstura-na-wzmocnienie

Jak kupować miód

Miód od lat jest podstawowym składnikiem naszej diety, jednak jak ognia unikam kupowania miodów w marketach. Zwłaszcza tych z napisem "mieszanka miodów wyprodukowanych w UE i krajach spoza UE".  Zawsze staram się kupować miód i tłoczone na zimno oleje ze sprawdzonych źródeł, takich jak rodzinne Pasieki Sadowskich.  Już nie raz wybuchały afery z importowanym z Chin miodem zanieczyszczonym pestycydami i antybiotykami. Poniżej znajdziesz link do artykułu na ten temat.

Sprawdzone przepisy na domowe syropy i mikstury

ajurwedyjski eliksir zdrowia złote mleko
ziołowy syrop na przeziębienie oxymel ognisty cydr
sprawdzony przepis na domowy syrop z czosnku  

Źródła:

1. https://pasiekisadowskich.pl/kategoria/miody oraz https://pasiekisadowskich.pl/kategoria/oleje
2. Cold pressed oils as functional food,Agnieszka Obiedzińska, Bożena Waszkiewicz-Robak, Żywność: Nauka, Technologia, Jakosc 19(1), January 2012 
3. Nigella Sativa Health Benefits and Uses, Cathy Wong, https://www.verywellhealth.com/nigella-sativa-89064 
4. Link do artykułu dotyczącego miodów o którym wspominałam w tekście https://www.newsweek.pl/polski-miod-po-chinsku/4g8cj4t 

Uwaga! Nie jestem lekarzem ani farmaceutą, a zawarte w tym artykule informacje opracowałam na podstawie podanych wyżej źródeł. Nie zastąpią one wizyty u lekarza ani konsultacji farmaceuty. Nawet najlepsze suplementy diety nie mogą być zamiennikiem zróżnicowanej diety. 

mikstura-na-wzmocnienie
Mikstura na wzmocnienie.
 

Komentarze

  1. Świetny sos. Na pewno taki sobie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuję. Skoro olej z czarnuszki ma tyle właściwości zdrowotnych warto go przemycać do jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Każdy taki przepis jest ba wagę złota. Warto sięgać po produkty prozdrowotne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: