Szaszłyki z kurczaka z piekarnika

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika.

Soczyste szaszłyki w marynacie barbecue. 

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika nie ustępują smakiem szaszłykom z grilla. Dla nas szaszłyki z kurczaka albo z indyka to prosty sposób na urozmaicenie codziennych posiłków, ponieważ za każdym razem możemy przygotować pyszne i soczyste szaszłyki w innej marynacie. Przepis na szaszłyki z kurczaka z piekarnika możesz wykorzystać także do przygotowania tego dania na grillu lub na patelni. Sukces kulinarny masz gwarantowany, bo osobiście nie znam nikogo, kto nie lubi szaszłyków drobiowych w marynacie barbecue. Podawaj je z pszennym chlebem, ryżem lub z ziemniakami. 

Bardzo dobra do drobiu jest też marynata teriyaki

szaszlyki-z-kurczaka-z-piekarnika
Soczyste szaszłyki z kurczaka możesz zrobić w piekarniku, na grillu lub na patelni.
 

Szaszłyki z kurczaka z papryką i cukinią składniki

  • około 400 g filetów z kurczaka lub z indyka,
  • opcjonalnie 150 g wędzonego boczku w plasterkach, 
  • 1 mała czerwona papryka,
  • 1 mała żółta papryka,
  • opcjonalnie 1 cukinia,
  • 2 średnie cebule białe lub czerwone,
  • 1-2 łyżki oleju lub oliwy do skropienia warzyw, 
  • patyczki do szaszłyków.

Marynata barbecue do szaszłyków

  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego, 
  • 4 łyżki keczupu lub przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane, 
  • 1 czubata łyżka brązowego cukru albo miodu 
  • 1 niepełna łyżeczka soli albo 2 łyżki sosu sojowego 
  • 4 łyżki sosu worcestershire, jest dostępny w niemal każdym markecie, ale jak nie masz to pomiń,
  • pół łyżeczki mielonego chili, najlepiej wędzonego,
  • 1 łyżeczka imbiru startego na tarce lub pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu lub do smaku

Mieszaj wszystkie składniki, do chwili aż cukier się rozpuści, a marynata BBQ nabierze jednolitej konsystencji. Z tego przepisu na marynatę barbecue otrzymasz ilość wystarczającą do zamarynowania około 500- 750 g  mięsa. Możesz też użyć gotowego sos / marynaty barbecue albo ulubionej przyprawy do kurczaka.

Przepis na szaszłyki z kurczaka z piekarnika

1. Patyczki do szaszłyków namocz przez minimum 30 minut w zimnej wodzie.

2. Mięso drobiowe umyj i pokrój w kostkę mniej więcej  2x3 cm.

3. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Zalej pokrojone mięso marynatą, wymieszaj i odstaw do lodówki na około 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Mięso możesz zamarynować w krótszym czasie, jeśli dysponujesz woreczkami lub pojemnikami do pakowania próżniowego. Czas marynowania w pojemnikach próżniowych wynosi około 20-30 minut. Dotyczy to pojemników próżniowych Food Saver, ale myślę, że tyle samo czasu będzie marynowało się mięso w woreczkach do pakowania próżniowego.

szaszlyki-z-kurczaka-z-piekarnika
Każdy gatunek mięsa, ryby, owoce morza i warzywa możesz zamarynować w pojemniku próżniowym. Skrócisz w ten sposób czas marynowania do 30 minut.

4. Umyj warzywa. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki 2x3 cm, cukinie pokrój w plasterki o grubości około 1 cm, a cebulę w cienkie plasterki. Skrop warzywa oliwą lub olejem.

5. Plasterki wędzonego boczku pokrój na kawałki o boku około 3 cm

6. Nadziewaj na przemian kawałki mięsa, warzyw i boczku. Ostatni kawałek powinna stanowić papryka, wtedy mięso nie będzie się zsuwało podczas pieczenia.

6. Wstaw szaszłyki do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz około 25-40 minut. W połowie pieczenia odwróć je na drugą stronę. Tak przygotowane szaszłyki możesz też upiec

na patelni - rozgrzej dobrze patelnię, możesz ją cienko posmarować olejem. Szaszłyki posmaruj marynatą, która pozostała po marynowaniu mięsa. Układaj szaszłyki na rozgrzanej patelni i smaż po około 3-5 minut z każdej strony.

na grillu - ułóż szaszłyki na dobrze rozgrzanym ruszcie grillowym i piecz około 15 -20 minut.

szaszlyki-z-kurczaka-z-piekarnika
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika.


Komentarze

  1. Szaszłyki wyglądają super. Wiem jak ważna jest marynata do mięsa, w sumie to ona robi główną robotę:-) I bardzo mnie zaciekawiły te pojemniki próżniowe do marynowania. Zapowiadają się świetnie i warto się zaopatrzyć przed sezonem grillowym w takim razie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marynowanie mięsa to bardzo istotna sprawa i przykładam do tego wagę. Świetne te pojemniki. Twoje szaszłyki wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. W weekend będzie grill, a jak patrzę na twoje szaszłyki to wiem se tez muszę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasuje mi taka przypieczona papryka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie robiłam szaszłyków z piekarnika, zawsze czekam na sezon grilowania i wtedy przygotowuje szaszłyki z grila, ale musze wypróbować te z piekarnika. Ja ogólnie lubie pichcić i często eksperymentuje z nowymi przepisami, ja zawsze tutaj http://cozjesz.pl/ wyszukuję ciekawe przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: