4/24/2021

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika.

Soczyste szaszłyki w marynacie barbecue. 

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika nie ustępują smakiem szaszłykom z grilla. Dla nas szaszłyki z kurczaka albo z indyka to prosty sposób na urozmaicenie codziennych posiłków, ponieważ za każdym razem możemy przygotować pyszne i soczyste szaszłyki w innej marynacie. Przepis na szaszłyki z kurczaka z piekarnika możesz wykorzystać także do przygotowania tego dania na grillu lub na patelni. Sukces kulinarny masz gwarantowany, bo osobiście nie znam nikogo, kto nie lubi szaszłyków drobiowych w marynacie barbecue. Podawaj je z pszennym chlebem, ryżem lub z ziemniakami. 

Bardzo dobra do drobiu jest też marynata teriyaki

szaszlyki-z-kurczaka-z-piekarnika
Soczyste szaszłyki z kurczaka możesz zrobić w piekarniku, na grillu lub na patelni.
 

Szaszłyki z kurczaka z papryką i cukinią składniki

  • około 400 g filetów z kurczaka lub z indyka,
  • opcjonalnie 150 g wędzonego boczku w plasterkach, 
  • 1 mała czerwona papryka,
  • 1 mała żółta papryka,
  • opcjonalnie 1 cukinia,
  • 2 średnie cebule białe lub czerwone,
  • 1-2 łyżki oleju lub oliwy do skropienia warzyw, 
  • patyczki do szaszłyków.

Marynata barbecue do szaszłyków

  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego, 
  • 4 łyżki keczupu lub przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane, 
  • 1 czubata łyżka brązowego cukru albo miodu 
  • 1 niepełna łyżeczka soli albo 2 łyżki sosu sojowego 
  • 4 łyżki sosu worcestershire, jest dostępny w niemal każdym markecie, ale jak nie masz to pomiń,
  • pół łyżeczki mielonego chili, najlepiej wędzonego,
  • 1 łyżeczka imbiru startego na tarce lub pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu lub do smaku

Mieszaj wszystkie składniki, do chwili aż cukier się rozpuści, a marynata BBQ nabierze jednolitej konsystencji. Z tego przepisu na marynatę barbecue otrzymasz ilość wystarczającą do zamarynowania około 500- 750 g  mięsa. Możesz też użyć gotowego sos / marynaty barbecue albo ulubionej przyprawy do kurczaka.

Przepis na szaszłyki z kurczaka z piekarnika

1. Patyczki do szaszłyków namocz przez minimum 30 minut w zimnej wodzie.

2. Mięso drobiowe umyj i pokrój w kostkę mniej więcej  2x3 cm.

3. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Zalej pokrojone mięso marynatą, wymieszaj i odstaw do lodówki na około 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Mięso możesz zamarynować w krótszym czasie, jeśli dysponujesz woreczkami lub pojemnikami do pakowania próżniowego. Czas marynowania w pojemnikach próżniowych wynosi około 20-30 minut. Dotyczy to pojemników próżniowych Food Saver, ale myślę, że tyle samo czasu będzie marynowało się mięso w woreczkach do pakowania próżniowego.

szaszlyki-z-kurczaka-z-piekarnika
Każdy gatunek mięsa, ryby, owoce morza i warzywa możesz zamarynować w pojemniku próżniowym. Skrócisz w ten sposób czas marynowania do 30 minut.

4. Umyj warzywa. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki 2x3 cm, cukinie pokrój w plasterki o grubości około 1 cm, a cebulę w cienkie plasterki. Skrop warzywa oliwą lub olejem.

5. Plasterki wędzonego boczku pokrój na kawałki o boku około 3 cm

6. Nadziewaj na przemian kawałki mięsa, warzyw i boczku. Ostatni kawałek powinna stanowić papryka, wtedy mięso nie będzie się zsuwało podczas pieczenia.

6. Wstaw szaszłyki do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz około 25-40 minut. W połowie pieczenia odwróć je na drugą stronę. Tak przygotowane szaszłyki możesz też upiec

na patelni - rozgrzej dobrze patelnię, możesz ją cienko posmarować olejem. Szaszłyki posmaruj marynatą, która pozostała po marynowaniu mięsa. Układaj szaszłyki na rozgrzanej patelni i smaż po około 3-5 minut z każdej strony.

na grillu - ułóż szaszłyki na dobrze rozgrzanym ruszcie grillowym i piecz około 15 -20 minut.

szaszlyki-z-kurczaka-z-piekarnika
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika.


5 komentarzy:

  1. Szaszłyki wyglądają super. Wiem jak ważna jest marynata do mięsa, w sumie to ona robi główną robotę:-) I bardzo mnie zaciekawiły te pojemniki próżniowe do marynowania. Zapowiadają się świetnie i warto się zaopatrzyć przed sezonem grillowym w takim razie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marynowanie mięsa to bardzo istotna sprawa i przykładam do tego wagę. Świetne te pojemniki. Twoje szaszłyki wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. W weekend będzie grill, a jak patrzę na twoje szaszłyki to wiem se tez muszę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasuje mi taka przypieczona papryka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie robiłam szaszłyków z piekarnika, zawsze czekam na sezon grilowania i wtedy przygotowuje szaszłyki z grila, ale musze wypróbować te z piekarnika. Ja ogólnie lubie pichcić i często eksperymentuje z nowymi przepisami, ja zawsze tutaj http://cozjesz.pl/ wyszukuję ciekawe przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis