Chłodnik z ogórków i rzodkiewki
Chłodnik z ogórków i rzodkiewki
Przepis na szybką zupę ogórkową na zimno.
Chłodnik z ogórków i rzodkiewki na kefirze smakuje obłędnie w upalne dni. Świeżości dodają mu zioła i ogórki, a rzodkiewki delikatną pikantną nutę. Przepis na chłodnik z ogórków i rzodkiewki jest jednym z najprostszych sposobów na szybki obiad na lato. Aromatyczna zimna zupa ogórkowa cudownie orzeźwia, a przy tym smakuje wszystkim bez wyjątku. Chłodnik ogórkowy możesz podać jako dodatek do ziemniaków z wody lub lekkie, zdrowe danie główne.
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką nie wymaga trudno dostępnych składników. Będą Ci potrzebne świeże ogórki, pęczek rzodkiewek, kefir i ulubione zioła. My zazwyczaj dodajemy gruby szczypiorek, koperek i kilka listków świeżej mięty, ale równie dobrze pasuje tymianek. Chłodnik z ogórków doprawiam sokiem z cytryny, a czasami kilkoma łyżkami śmietany. Taką właśnie zupę ogórkową na zimno mieliśmy dzisiaj na obiad.
Zupa na zimno z ogórków i rzodkiewki na kefirze doskonale orzeźwia w upalne dni.
Chłodnik w ogórków i rzodkiewki najlepszy przepis
- około 600 g ogórków gruntowych lub szklarniowych,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 1 pęczek grubego szczypiorku,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- kilka listków świeżej mięty,
-
700-800 ml kefiru lub 2 opakowania (800 g) jogurtu typu greckiego jeśli
lubisz gęste chłodniki,
- 1-2 ząbki czosnku lub do smaku,
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Jak zrobić chłodnik ogórkowy z rzodkiewką na kefirze
1. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Umyte rzodkiewki drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Umyj i drobno posiekaj wszystkie zioła.
4. Wymieszaj składniki chłodnika i dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do młodych ziemniaków z koperkiem.
Do czego pasuje chłodnik ogórkowy.
Chłodnik z ogórka i rzodkiewki podaję do ziemniaków z wody posypanych koperkiem.
Jeśli zamiast kefiru użyjesz gęstego jogurtu typu greckiego, a ogórki
odsączysz z nadmiaru soku, to otrzymasz dość gęsty dip do pieczonych lub
grillowanych warzyw. Możesz wzbogacić jego smak dodając kremowy biały ser albo
turecki ser solankowy. Taki chłodnik, to świetny pomysł na zróżnicowane menu.
Kiedyś u nas nie robiło się chłodników. Teraz robię często, uwielbiam. Spróbuję Twojego chętnie☺️
OdpowiedzUsuńLubię chłodnik z ogórków. Jest pyszny zwłaszcza w czasie upałów.
OdpowiedzUsuńLatem tylko chłodniki, można je robić do woli z różnych warzyw i sie nie nudzą.
OdpowiedzUsuńTaki chłodnik to ja bardzo lubię :) W okresie letnim gości u mnie często
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym, szczególnie w takie upały. :)
OdpowiedzUsuńW piatkowe popoludnie na dzialeczce zjemy chodniczek z warzywami z grilla:).
OdpowiedzUsuńKocham chłodnik z ogórkami ale dodaję zawsze barszcz czerwony do tego - polecam jbc :)
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja na upalny dzień!
OdpowiedzUsuń