Koktajl na odporność

Koktajl na odporność

Domowe przepisy na wzmocnienie organizmu.

Koktajl na odporność o tej porze roku pijemy niemal codziennie. Pełen witamin i przeciwutleniaczy, zdrowy koktajl wzmacniający odporność, działa doskonale i smakuje lepiej niż syropy na przeziębienie. Nie rezygnujemy też z innych naturalnych sposobów na wzmocnienie organizmu. Zielona sałatka tabbouleh oraz mikstura na wzmocnienie odporności weszły na stałe w skład naszej diety. Żeby budować odporność staram się przygotowywać minimum dwa posiłki z jak najmniej przetworzonych produktów. Do takich właśnie należą sałatki i koktajle owocowo warzywne. Nasz koktajl na odporność składa się z buraka, jabłka, marchwi, pomarańczy i przypraw, ale możesz wzbogacić go o inne składniki

Niezależnie od tego czy wolisz sałatki czy zdrowe koktajle, włączenie ich do codziennej diety działa na Twoją korzyść. Szczególnie polecam poniższy przepis na koktajl na odporność z burakiem oraz przepis na koktajl z jarmużem i jabłkiem

koktajl-na-odpornosc
Koktajle z naturalnych składników pomagają wzmocnić organizm.

Koktajl wzmacniający odporność 

  • 1 średni burak czerwony, 
  • 2 małe marchewki,
  • 1 Jabłko Grójeckie,
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru 
  • 1 pomarańcza,  
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub do smaku,
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku lub 1 cm świeżej kurkumy,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu 
  • około 400 ml wody lub tłoczonego soku jabłkowego, 
  • opcjonalne miód lub melasa z owoców granatu do smaku.  

koktajl-na-odpornosc

Koktajl na odporność przepis

1. Obierz buraka, marchewkę, pomarańczę, kurkumę i imbir. Jabłek Grójeckich nie musisz obierać, w skórce i bezpośrednio pod nią jest najwięcej witamin. Wystarczy, że dokładnie umyjesz jabłko. Usuń pestki z pomarańczy.

2. Pokrój wszystkie składniki na małe kawałki, włóż do blendera, wlej wodę lub wyciskany sok jabłkowy i zmiksuj. 

Spodobał Ci się przepis na koktajl na odporność ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Podziel się tym przepisem ze swoimi przyjaciółmi, udostępnij go w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Z czego przygotować koktajl na wzmocnienie odporności

Składniki koktajlu na odporność możesz dobrać wg. własnych upodobań. Te, które ja wybrałam wykazują także inne korzystne dla organizmu właściwości.

  • Imbir jest blisko spokrewnionym z kurkumą. bogatym źródłem przeciwutleniaczy, wykazuje też właściwości przeciwzapalne. Gingerol, obecna w świeżym  imbirze z substancja czynna, pomaga zmniejszyć ryzyko infekcji, działa przeciwwirusowo i przeciwbólowo. Imbir jest powszechnie stosowany w celu poprawy trawienia, zapobiega mdłościom, obniża poziom cholesterolu i wspomaga odtruwanie organizmu. 
  • Kurkuma jest  silnym przeciwutleniaczem, ma także właściwości przeciwzapalne. Wspiera również odtruwanie organizmu i chroni wątrobę.
  • Cytrusy wchodzące w skład koktajlu na odporność to pomarańcza i cytryna, ale możesz też użyć limonki. Owoce cytrusowe są dobrym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, oraz błonnika. 
  • Cynamon pomaga zapobiegać infekcjom bakteryjnym i grzybiczym.
  • Buraki czerwone wzmacniają układ krwionośny i pomagają w walce z wirusami. Zawierają m.in. żelazo, barwniki (betalainy) i przeciwutleniacze. Buraki czerwone wspierają regenerację wątroby, regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ból mięśni.
  • Jabłka Grójeckie charakteryzują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy (flawonoidów i polifenoli), które zwalczają wolne rodniki będące przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. W owocach z Grójecczyzny stężenie przeciwutleniaczy jest o około 5% wyższe, niż w jabłkach wyhodowanych w innych regionach Polski. W skórce jabłek znajduje się kwas ursolowy, mający działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, grzybobójcze i pierwotniakobójcze, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe. Kwas ursolowy obniża też stężenie cholesterolu w surowicy krwi 
  • Miód - jest pełen przeciwutleniaczy, wzmacnia układ odpornościowy, stanowi doskonałe naturalne źródło energii.

koktajl-na-odpornosc
Koktajl na odporność. 

Komentarze

  1. Wygląda tak zjawiskowo, że od razu chce się go pić. Muszę zrobić koniecznie taką bombę na odporność:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wszelakie koktajle owocowo-warzywne. Dodatek jabłka u mnie obowiązkowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś bardzo lubiłam wszelkie witaminowe koktajle, teraz niestety dla mnie zakazane :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem dlaczego, ale po jarmużu boli mnie głowa:(

    OdpowiedzUsuń
  5. To wygląda nie tylko na zdrowe ale i na smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: