Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym

Przepis na śledzie z musztardą francuską, majonezem, śmietaną i żółtym serem. 

Śledzie w sosie musztardowym z dodatkiem sera są przystawką bardzo popularną w Szwecji. A nie od dzisiaj wiadomo, że Skandynawowie znają się na śledziach doskonale. Przepis na śledzie w sosie musztardowym nie sprawi Ci kłopotu. Jest tak samo łatwy, jak przepis na śledzie w śmietanie .Ten prosty przepis na śledzie w sosie z musztardy francuskiej, majonezu i śmietany, wykorzystuję od dawna. Jednak dopiero dzięki szwedzkim przepisom odkryłam, że smak śledzi z z sosem musztardowym doskonale podkreśla twardy, żółty ser. 

W Szwecji używa się najczęściej sera Västerbotten, ale w polskich warunkach doskonale zastępuje go irlandzki ser cheddar. Równie dobrym dodatkiem do śledzi w sosie musztardowym jest twardy ser kozi. Wybór należy do Ciebie. 

sledzie-w-sosie-musztardowym
Śledzie z żółtym serem w sosie z musztardy francuskiej, majonezu i śmietany są bardzo popularne w Szwecji.
 

Śledzie w sosie z musztardy, majonezu i śmietany

  • 400 g filetów śledziowych a'la matias w oleju, 
  • 2 łyżki musztardy miodowej, 
  • 2 łyżki oryginalnej francuskiej musztardy dijon, 
  • 2 łyżki majonezu, tutaj przepis na domowy majonez tradycyjny oraz majonez z gotowanych jajek
  • 8-9 łyżek gęstej śmietany,
  • 1 mała cebula, najlepiej szalotka
  • odrobina cukru, czarnego pieprzu i pieprzu cayenne oraz szczypta soli i kurkumy do smaku.
  • opcjonalnie 1 płaska łyżeczka łagodnego curry.
    • dodatkowo w wersji szwedzkiej około 100 g sera cheddar lub twardego sera koziego

sledzie-w-sosie-musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym przepis

1. Odcedź śledzie, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na kawałki o szerokości około 2 centymetrów. Jeśli filety są małe, możesz je zostawić w całości.

2.  Cebulę bardzo drobno posiekaj, przelej na sitku wrzącą wodą i pozwól jej ostygnąć. Odciśnij nadmiar wody z cebuli.

3. Wymieszaj majonez, śmietanę, musztardy i cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz odrobiną cukru, kurkumy i ewentualnie curry w proszku..  

4. Wymieszaj sos musztardowy ze śledziami i odstaw do lodówki na całą noc.

5. Przed podaniem dodaj starty ser i ponownie wymieszaj.

Spodobał Ci się przepis na śledzie w sosie musztardowym ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery. 
sledzie-w-sosie-musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym.

Komentarze

  1. Bardzo lubię i robię. Nie dodaję żółtego sera.

    OdpowiedzUsuń
  2. Każde śledzie uwielbiam. Przepis zapisuję do zrobienia. Na Wigilię zaserwuję jedne nowe😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny przepis, bardzo mnie zaciekawił. Chętnie je przygotuje na te wigilie bo szukam nowego pomysłu na święta.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: