Proste ciasto dyniowe z jabłkami

Proste ciasto dyniowe z jabłkami

Szybkie i dobre ciasto do kawy.

Proste ciasto dyniowe z jabłkami i orzechami pachnie korzennymi przyprawami i jest wymarzonym ciastem  na jesień.  Przepis na szybkie warzywne ciasto na niedzielę do kawy i herbaty nie sprawi ci najmniejszych trudności. Ciasto dyniowe z jabłkami i orzechami nie wymaga gotowania purre z dyni, wystarczy, że ją zbledujesz razem z jabłkiem. To proste ciasto z dyni i jabłek jest bardzo wilgotne, puszyste i mega aromatyczne. Do przygotowania ciasta dyniowego nie potrzebujesz nawet miksera, wystarczy, że wymieszasz składniki łyżką. 

proste-ciasto-dyniowe-z-jablkami
Szybkie i dobre ciasto dyniowe na oleju. 

Wilgotne i puszyste ciasto dyniowe z jabłkami

- proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm lub keksówkę o wymiarach 30x10 cm
moja szklanka ma 250 ml pojemności, a wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej,
  • 1 płaska łyżka mielonego cynamonu,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki soli ,
  • 1 szklanki puree z dyni, to około 200-220 g
  • 1 duże Jabłko Grójeckie, np. odmiany Jonaprince, Lobo lub twojej lubionej, 
  • 3/4 szklanki (170 ml) oleju rzepakowego,
  • niecałe pół szklanki rodzynek,
  • 3-4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 220 g cukru pudru, (to 1 i 1/3 szklanki)
  • 3 jajka.

proste-ciasto-dyniowe-z-jablkami

Proste ciasto dyniowe z jabłkami przepis

1. Jabłko obierz i wytnij gniazda nasienne.  Dynię oczyść z pestek, odetnij skórę. Jabłko i miąższ dyni zmiksuj blenderem na mus albo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

2. Odciśnij puree przez gazę lub przełóż na gęste sitko i odstaw na około 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. 

3. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.

4. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz tortownicy, to boki posmaruj cieniutko masłem i obsyp mąką krupczatką lub tartą bułką, a papierem wyłóż tylko dno formy.

5. W jednej misce dokładnie wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę).

6. W drugiej misce wymieszaj cukier i mokre składniki (puree z dyni i jabłka, jajka i olej) - możesz to zrobić łyżką albo mikserem. 

7. Połącz zawartość obu misek, dodaj rodzynki i orzechy i krótko wymieszaj do połączenia składników.

8. Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia. Piecz około 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka. 10 minut po upieczeniu wyjmij ciasto na kratkę do studzenia. Po wystudzeniu posmaruj ciasto lukrem lub obsyp cukrem pudrem.

Spodobał Ci się przepis na proste ciasto dyniowe z jabłkami ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery. 

proste-ciasto-dyniowe-z-jablkami
Proste ciasto dyniowe z jabłkami.

Komentarze

  1. Wygląda pysznie. Gdyby nie orzechy...Niech Wam smakuje !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dyniowe bardzo lubimy. Z jabłkiem chętnie przygotuję. Wygląda bardzo apetycznie ♥️😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste ciasta mają w sobie coś wyjątkowego . Zawsze smakują.

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste jest najlepsze! A do tego aromat jabłkowo-dyniowy czuję aż tutaj! Musi być pyszne!
    Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie proste ciasta. Koniecznie muszę przygotować, póki jeszcze sezon na dynię trwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie proste połączenie smaków i zdecydowanie w świątecznym wymiarze. Zapisuje na moją listę weekendowych smaków. Idealnie pasuje jak nie mam pomysłu a na pewno smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wylatkowe połączenie. Uwielbiam nietypowe ciasta. A połączenie dyni i jabłek mysi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: