Bajaderki

Bajaderki

Przepis na bajaderki z resztek ciasta.

Bajaderki to pyszne ciasteczka w kształcie kuli przygotowane z resztek innych ciast lub herbatników. Rumowe bajaderki smakiem przypominają trufle. Bajaderki są wyjątkowo łatwe do zrobienia i zarazem bardzo ekonomiczne. Z tego powodu często można je kupić w cukierniach, które w ten sposób wykorzystują niesprzedane ciasta. U nas w  domu bajaderki noszą nazwę "przegląd tygodnia". Najczęściej robimy je po świętach, kiedy zostają nam kawałki pierników, biszkoptów, krajanka piernikowa albo podeschnięte pączki lub ciasta drożdżowe. Bajaderki sławę zyskały w latach 50. i 60-tych, w prasie kobiecej można było wówczas znaleźć setki różnych przepisów na bajaderki. Jeśli więc nie wiesz co zrobić ze starym ciastem lub piernikiem które obeschły, to przepis na bajaderki z resztek ciasta jest dla Ciebie idealny. 

bajaderki

Z czego można zrobić - składniki

Uwaga: Resztki ciast nie mogą zawierać kremu, żelatyny, owoców i galaretek. Podaną w przepisie ilość kakao możesz zmniejszyć, jeśli używasz resztek ciemnych ciast tj. pierniki, murzynek, ciasto czekoladowe itp.  Rum możesz zastąpić kilkoma kroplami aromatu do ciast. Nie musi to być aromat rumowy, użyj takiego jaki lubisz np. arakowy lub migdałowy.

  • około 450-500 g  resztek ciast, pierników, herbatników, pączków,
  • pół szklanki bakalii np. rodzynek i dowolnych orzechów, migdałów lub wiórków kokosowych,
  • 2-3 łyżki drobnego cukru 
  • 150 g dżemu lub konfitur
  • 50 ml alkoholu np. rumu, wódki, likieru amaretto, ale możesz zastąpić kilkoma kroplami aromatu rumowego
  • 100 ml mleka
  • 70 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dowolnego kremu czekoladowego np nutella lub domowy krem orzechowo czekoladowy

Do dekoracji opcjonalnie 

  • polewa czekoladowa 
  • kakao w proszku
  • wiórki kokosowe 
  • zmielone orzechy
  • kolorowe posypki 
  • pałeczki czekoladowe

Proste bajaderki przepis

1. Ciasta, ciasteczka i resztki słodkich wypieków zmiksuj w blenderze. 

2. W rondelku podgrzej mleko z masłem, dodaj cukier i  kakao.Gotuj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a następnie odstaw do wystudzenia. 

3. Do pokruszonych ciast wlej dobrze przestudzone mleko. Dodaj też konfitury, bakalie, alkohol i krem czekoladowy. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.  Konsystencję masy możemy regulować dodając albo zmielone na pył herbatniki (jeśli jest zbyt rzadka), albo dżem lub krem, jeśli okaże się za gęsta. 

4. Z masy uformuj kulki, możesz je zanurzyć w polewie czekoladowej lub obtoczyć w zmielonych orzechach albo wiórkach kokosowych, startej czekoladzie lub innych posypkach. Gotowe wstaw do lodówki, aby stężały.

Spodobał Ci się przepis na bajaderki z resztek ciast ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.  

Co to są bajaderki

Bajaderki to przypominające trufle ciastka przygotowane z resztek innych ciast, herbatników, bakalii i konfitur z dodatkiem kakao. Często są obtoczone w wiórkach czekoladowych lub kokosowych albo w czekoladzie lub kakao. Znana także w innych krajach, najpopularniejsza wersja bajaderek ma wyraźny smak rumu i czekolady. Dlatego bajaderki często określa się jako kulki rumowe.

Kulki rumowe to tradycyjny duński deser i zarazem popularny świąteczny przysmak w krajach anglosaskich, Kanadzie i wielu krajach Europy. Kulki rumowe muszą zawierać czekoladę i rum, ale pozostałe składniki mogą się różnić w zależności od regionu. Zdjęcia bajaderek do tego przepisu przygotowała Kasia. 

bajaderki
Bajaderki

Komentarze

  1. Fajny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta . Często zeschnięte ciasto czeka na drugie życie. Wykorzystam chętnie przepis😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wyglądają. Z reszty ciasta najczęściej robię pudding lub francuskie tosty.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: