Zupa z batatów

Zupa z batatów 

Przepis na krem ze słodkich ziemniaków. 

Zupa z batatów to wegetariańska zupa ze słodkich ziemniaków, świeżego imbiru i odrobiny przypraw. Bataty nigdy nie zawodzą, jeśli chcę szybko ugotować coś pysznego. Kremowa zupa z batatów jest idealna na przystawkę, ciepłą kolację lub pożywny obiad. Na naszym stole krem z batatów najczęściej pojawia się, gdy temperatura za oknem zaczyna spadać poniżej 15 stopni. Zupa z batatami jest prosta, zdrowa i od wielu lat należy do naszych ulubionych dań. Zupy, zwłaszcza łódzka zalewajkazupa porowo - ziemniaczana , nasz słynny tradycyjny barszcz ukraiński i oczywiście zupa z batatów są zawsze doskonałym pomysłem na szybki obiad.

zupa-z-batatow
Zupa krem ze słodkich ziemniaków, szybka i tania zupa na każdą okazję.
 

Zupa krem z batatów

  • 1-2 łyżki oleju,
  • 1 duży batat, około 600 g,
  • 2 średnie ziemniaki, około 300 g,
  • 1 Jabłko Grójeckie, np. odmiany Jonaprince lub Shampion,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • po pół łyżeczki:
    • mielonej ostrej papryki lub mielonego chili,
    • mielonej kolendry
    • kminu rzymskiego w proszku, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • do dekoracji natka pietruszki lub kolendry
  • dodatkowo po 1 łyżce stołowej kremowego serka naturalnego lub ricotty lub jogurtu na porcję. 

zupa-z-batatow

Zupa z batatów przepis

1. Obierz bataty, ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Imbir zetrzyj na tarce, czosnek drobno posiekaj.

2. W garnku, w którym będziesz gotowała zupę, rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu. Dodaj imbir i pokrojone warzywa. Mieszając podsmażaj na średnim ogniu około 5-7 minut. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze 30-40 sekund. W międzyczasie obierz i bardzo drobno pokrój jabłko.

3. Zalej warzywa bulionem, dodaj jabłko i dopraw ostrą papryką, solą, pieprzem, kminem rzymskim i kolendrą.. Gotuj na małym ogniu, pod lekko  uchyloną pokrywką, aż warzywa będą bardzo miękkie, zajmuje to około 20-25 minut. 

4. Zmiksuj zupę na krem i ewentualnie dopraw do smaku. Do każdej porcji dodaj łyżkę jogurtu lub kremowego serka naturalnego, koziego lub ricotty. Posyp posiekaną natkę pietruszki lub kolendry.

Podziel się przepisem na krem z batatów

Spodobał Ci się przepis na zupę z batatów? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery. 

Do aranżacji zdjęć wykorzystałam: 

  • tacę drewnianą, sklep Action 

Co to są bataty 

Bataty, określane też jako słodkie ziemniaki, to smaczne i pożywne warzywa korzeniowe. Smakiem przypominają połączenie zwykłych ziemniaków i marchwi lub dynię. Bataty możesz upiec lub usmażyć jak frytki, ale mogą być też składnikiem zup, ciast i słodkich deserów. 

Bataty są jednymi z najlepszych źródeł witaminy A. Słodkie ziemniaki są również naturalnie bogate w witaminę B5, ryboflawinę, niacynę, tiaminę i karotenoidy ze względu na swój pomarańczowy kolor. Zawierają też polifenole, które stanowią naturalne przeciwutleniacze. Naukowcy ustalili, że słodkie ziemniaki mają właściwości przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe​. Bataty mają niski indeks glikemiczny (50). 

Czym zastąpić bataty

Bulwy mogą osiągać wagę nawet 3 kg, ale tak dużych batatów w Polsce nigdy nie widziałam. Bataty możesz łatwo zastąpić ziemniakami i marchewką w proporcjach 1:1 to znaczy 250 g marchwi i 250 gramów ziemniaków to zamiennik 500 g batatów.

zupa-z-batatow
Zupa z batatów.
 

Komentarze

  1. Bardzo lubię bataty. Zjadłabym taką zupę bardzo chętnie. Pysznie brzmi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten dodatek imbiru i jabłek bardzo mi się podoba. Z batatów zupy jeszcze nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy danie to można przygotować w wolnowarze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można, chociaż nigdy nie robiłam jej w wolnowarze

      Usuń
  4. Czy zupke można przyrządzić w wolowarze? Jak wyregulować czas przygotowania?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: