TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Czerwone pesto z suszonych pomidorów

Czerwone pesto z suszonych pomidorów

Sycylijskie pesto rosso z dodatkiem jabłka.

Czerwone pesto z suszonych pomidorów tzw. pesto rosso jest świetnym dodatkiem do makaronu,  pieczywa oraz deski wędlin. Sycylijskie czerwone pesto warto przyrządzić w domu, możesz to zrobić w zaledwie 10 minut i dodać swoje ulubione dodatki. Tym razem, zgodnie z sugestią KGW w Goszczynie, wzbogaciliśmy jego smak jabłkiem. Przepis na czerwone pesto z suszonych pomidorów jest pyszną alternatywą dla bardziej znanej zielonej odmiany, zwanej pesto alla genovese. Jeśli szukasz tego typu dodatków to polecam także przepis na sos adżika oraz sos pomidorowy po indyjsku. Warto wiedzieć, że czerwone pesto z suszonymi pomidorami można także dodać do sosu do pizzy lub do bruschetty.  

czerwone-pesto-z-suszonych-pomidorow
Sycylijskie pesto rosso z suszonymi pomidorami i jabłkiem.
 

Czerwone pesto z suszonych pomidorów 

  • 200 g suszonych pomidorów razem z zalewą 
  • 1 duże Jabłko Grójeckie
  • 2 średnie ząbki czosnku 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka mielonego chili 
  • 2 łyżki startego na tarce sera typu parmezan,  
  • kilka listków szałwii lub 1/4 łyżeczki suszonej szałwii
  • kilka listków bazylii lub 1/3 łyżeczki suszonej bazylii 
  • pół pęczka natki pietruszki 
  • sól i pieprz do smaku 
  • możesz też dodać więcej ziół i pół upieczonej i obranej ze skórki czerwonej papryki.

Czerwone pesto z suszonych pomidorów przepis

1. Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne. Pokrój jabłko małą kostkę. i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. 

2. Natkę pietruszki umyj i porwij na nieduże kawałki.

3. Zblenduj wszystkie składniki: pomidory wraz z zalewą, jabłko, natkę pietruszki, ser, czosnek, chili i zioła

4. Czerwone pesto z suszonych pomidorów dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli okaże się, że pesto jest za gęste, dodaj troszkę oliwy. oliwy z oliwek, jeżeli zbyt rzadkie odrobinę startego twardego sera typu parmezan.

5. Jeśli chcesz zapasteryzować pesto, to pomiń ser, a na górę wlej cienką warstwę oliwy. Wstaw słoiczki z pesto do garnka i pasteryzuj około 10-15 minut od momentu zagotowania wody. Po pasteryzacji ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Co to jest pesto

Pesto to rodzaj wywodzącego się z Włoch gęstego sosu podawanego do makaronu, serów, kurczaka, kanapek i wielu innych dań. Najbardziej znaną wersją jest pesto alla genovese – zielony sos pochodzący z Genui. Zgodnie z  tradycją kulinarną tego regionu zielone pesto z Genui powinno być przygotowywane w marmurom moździerzu. W jego skład wchodzą świeża bazylia, starty na tarce o drobnych oczkach parmezan, orzeszki piniowe, oliwa, czosnek i sól. Na Sycylii popularne jest czerwone pesto z suszonych pomidorów, czosnku, bazylii, migdałów, startego pecorino, pomidorów, oliwy oraz soli i pieprzu zwane pesto alla siciliana. 

Do czego podawać pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonymi pomidorami jest bardzo uniwersalnym i wszechstronnym dodatkiem. Pasuje do makaronu, pieczywa oraz deski wędlin. Można je także dodać do sosu do pizzy lub do bruschetty. 

czerwone-pesto-z-suszonych-pomidorow
Czerwone pesto z suszonych pomidorów.
 

Komentarze

  1. Pesto z dodatkiem jabłka to może być ciekawy smak. Pomidor suszony i jabłka... muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z dodatkiem jabłka brzmi ciekawie. Bardzo lubię takie przepisy i chętnie spróbuję Twojej wersji pesto :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wygląda, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych