Kanapki na ciepło

Kanapki na ciepło

Kanapka sandwich przepisy z czym ją zrobić.

Kanapki na ciepło przepisy, które zawsze się przydają. Kanapka sandwich nigdy nam się nie znudzi. Jeśli jednak uważasz, że kanapki na ciepło są nudne, przygotuj się niespodziankę. Naszym zdaniem każdy przepis na kanapki z chleba tostowego na ciepło jest super pomysłem na urozmaicenie codziennych posiłków. Ma też inne zalety, bo kanapki na ciepło możesz przygotować z tego, co aktualnie masz w lodówce. Jeśli mam czas, to piekę do nich japoński chleb mleczny Hokkaido, ale wystarczy zwykły chleb tostowy dostępny w sklepie spożywczym. Idealna kanapka na ciepło nie musi być droga -  miękkie pieczywo, aromatyczne nadzienie i ulubiony sos lub domowy ketchup pozwolą Ci stworzyć coś naprawdę pysznego. Kanapki na ciepło czyli sandwiche w każdym wydaniu są warte grzechu. Man nadzieję, że nasze przepisy na sandwiche z opiekacza wprowadzisz do swojego kulinarnego repertuaru. Czasami zapominamy, że najlepsze posiłki są tak proste do zrobienia!

Żeby przygotować kanapki na ciepło będziesz potrzebowała miękkiego pieczywa - może to być chleb tostowy, trochę ulubionych warzyw, ser i ewentualnie wędlina. Do posmarowania sprawdzi się pasta paprykowa lub pesto.

kanapki-na-cieplo
Sycące kanapki zapiekane z serem i dodatkami przygotujesz w kilka minut z tego co masz w lodówce.

Kanapki sandwich na ciepło

  • ilość składników zależy od tego, jak dużo opiekanych kanapek chcesz przygotować.
  • czas opiekania jest uzależniony od urządzenia z którego korzystasz. W przypadku gofrownicy Breville z wymiennymi wkładami do opiekania, wynosi on maksymalnie 2 minuty. 

Prosta kanapka sandwich

  • chleb tostowy w kromkach,
  • wędlina np. salami lub szynka (gotowana, parmeńska, konserwowa itp.) lub kiełbasa szynkowa,
  • ulubione zioła, np. oregano albo zioła do dań kuchni włoskiej,
  • żółty ser pokrojony w cienkie plastry lub starty na tarce o grubych oczkach.

Na kromce chleb tostowego połóż plaster wędliny i ser. Posyp ulubionymi ziołami. Przykryj drugą kromką chleba i piecz w opiekaczu do ładnego zrumienienia. Postępuj w ten sam sposób do wyczerpania składników. Podawaj z pokrojonym na plasterki pomidorem.

Kanapka na ciepło z pieczonym mięsem i serem Gruyere

Na kromce chleb tostowego połóż porcję konfitury z czerwonej cebuli i równomiernie rozsmaruj. Następnie ułóż plaster mięsa, posyp serem i przykryj drugą kromką chleba. Piecz w opiekaczu do ładnego zrumienienia. Postępuj w ten sam sposób do wyczerpania składników. 

Kanapki na ciepło z serem Brie i gruszką 

  • chleb tostowy w kromkach,
  • resztki pieczonego kurczaka lub indyka grubo posiekane,
  • musztarda ziarnista
  • ser Brie pokrojony w cienkie plasterki, 
  • twarda gruszka, obrana, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona na cienkie plasterki.

Połowę kromek chleba tostowego posmaruj z jednej strony cienką warstwą musztardy. Połóż porcję posiekanego mięsa, a na nim plaster sera Brie, plasterek gruszki i drugi cienki plasterek sera Brie.  Przykryj nieposmarowaną kromką chleba. Piecz w opiekaczu do ładnego zrumienienia. Postępuj w ten sam sposób do wyczerpania składników. 

kanapki-na-cieplo

Kanapki na ciepło z boczkiem i jabłkiem

  • chleb tostowy w kromkach,
  • ostry ser cheddar pokrojony na plasterki,
  • boczek gotowany w plasterkach, 
  • jabłko pokrojone w cienkie plasterki,
  • ulubione kiełki

Podsmaż boczek na suchej patelni, aż się lekko zrumieni. Na kromce chleb tostowego połóż plasterek sera cheddar. Na nim ułóż zrumieniony boczek, jabłko, kiełki. Przykryj drugim plastrem sera i kromką chleba. Piecz w opiekaczu do ładnego zrumienienia. Postępuj w ten sam sposób do wyczerpania składników.

Kanapki na ciepło z indykiem i żurawiną 

  • chleb tostowy w kromkach,
  • ostry ser cheddar pokrojony na plasterki,
  • upieczone mięso z indyka pokrojone na plasterki
  • żurawina do mięsa
  • ulubione kiełki

Na kromce chleb tostowego połóż plasterek sera cheddar. Na nim ułóż plasterki pieczonego indyka, posmaruj żurawiną do mięs, przykryj drugim plasterkiem sera i kromką chleba. Piecz w opiekaczu do ładnego zrumienienia. Postępuj w ten sam sposób do wyczerpania składników.

 Kanapka sandwich wegańska

  • cebula, pokrojona w cienkie półplasterki 
  • olej do smażenia cebuli
  • mięsiste pomidory pokrojone w cienkie plastry 
  • hummus,
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • papryka pokrojona w cienkie paski
  • chleb tostowy
  • do podania: rukola

1. Na średnim ogniu rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu na złoty kolor. Zajmuje to około 6 – 8 minut.  Odsącz cebulę z nadmiaru tłuszczu i odłóż na bok.

2. Na kromce chleba tostowego rozsmaruj cienką warstwę hummusu, połóż na nim podsmażoną cebulę, plaster pomidora i paski papryki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj drugą kromką chleba. Piecz do ładnego zrumienienia. Postępuj w ten sam sposób do wyczerpania składników.

Udostępnij przepisy na kanapki na ciepło  

Spodobał Ci się przepisy na kanapki sandwich ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
kanapki-na-cieplo

Co to jest sandwich

Kanapka sandwich to prosty posiłek na bazie miękkiego białego chleba. Pomiędzy dwiema kromkami  umieszcza się ulubione dodatki, najczęściej są to ser żółty lub Brie, wędlina lub mięso, warzywa. Podobno wynalazcą kanapki sandwich jest John Montagu, hrabia Sandwich, który kazał swojemu kamerdynerowi przynieść mięso włożone między dwa kawałki chleba. Hrabia Sandwich lubił tę formę jedzenia, ponieważ pozwalała mu na kontynuowanie gry w karty, bez użycia widelca i bez zatłuszczenia kart. The Wall Street Journal opisał kanapkę sandwich to jako „największy wkład Wielkiej Brytanii w gastronomię”.

Popularność takich kanapek wzrosła w XIX wieku, kiedy rozwój społeczeństwa przemysłowego i klasy robotniczej sprawił, że szybkie  i niedrogie posiłki stały się niezbędne. Kanapki zabiera się praktycznie wszędzie,  są sycące, a dzięki urozmaiconym dodatkom i ciepłemu napojowi, mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Można je zapiekać i podawać na ciepło.

kanapki-na-cieplo
Kanapki na ciepło.
 

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: