Babka z białek

Babka z białek

Co zrobić z białek. Przepis na wilgotne ciasto drożdżowe.

Babka z białek przepis na wilgotne ciasto drożdżowe. Drożdżowa babka z białek to świetny pomysł, żeby przygotować coś innego niż torcik bezowy z bitą śmietaną (przepis). Pewnie nie raz zastanawiałaś się co zrobić z białek. Mnie też dość często zostają białka jajek, zwłaszcza kiedy robię majonez z gotowanych jajek (przepis) albo likier jajeczny ajerkoniak (przepis). Przechowuję je wówczas w lodówce, albo w zamrażarce, a gdy mam kilka białek, piekę to pyszne i wilgotne ciasto drożdżowe na białkach. Drożdżowa babka na białkach należy do tych klasycznych przepisów, które nigdy się nie starzeją i nie wychodzą z mody. Ubite białka dodają jej objętości i lekkości. Wilgotne ciasto z białek możesz przygotować w formie do babki albo zwykłej keksówce. Przekonasz się, że ta najlepsza babka z białek jest bardzo łatwa do zrobienia i nie wymaga żadnych specjalnych składników. 

babka-z-bialek
Babka z białek przepis na wilgotne ciasto drożdżowe bez żółtek jajek. 

Wilgotna babka z białek 

Używałam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanej niżej ilości składników upiekłam cztery małe babki.

  • 2 i pół szklanki (375 g) mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 1 szklanka letniego mleka,
  • pół szklanki białek,
  • 120 g masła roztopionego i wystudzonego,
  • 90 g cukru pudru,
  • 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • duża szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru - tylko jeśli używasz świeżych do drożdży, 
  • opcjonalnie pół szklanki rodzynek, namoczonych wcześniej w wodzie lub w rumie,

Babka z białek przepis

1. Do letniego mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i połowę mąki. Wymieszaj łyżką, aby nie było grudek i odstaw na około 15-20 do wyrośnięcia. 

2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, dodawaj łyżka po łyżce cukier puder.

3. Do ubitej piany dodaj pozostałą mąkę, cukier, wyrośnięte drożdże, cukier waniliowy i krótko wyrabiaj na najniższych obrotach miksera. 

4. Na koniec niewielkimi porcjami dodaj roztopione i wystudzone masło i wyrabiaj do połączania składników. Dodaj rodzynki i krótko wyrabiaj. Ciasto będzie bardzo miękkie.

5. Odstaw ciasto na około 90 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy napełniając ją do połowy wysokości. Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 60 minut.

6. Wstaw ciasto do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika, grzałka góra - dół i piecz około 50- 60 minut albo do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, dlatego temperaturę i czas warto dostosować do swojego piekarnika, a pod koniec pieczenia wbić w ciasto patyczek do szaszłyków i sprawdzić czy po wyjęciu jest suchy.  Będzie to oznaczało, że babka na białkach jest już upieczona. Jeśli góra zbyt mocno się rumieni, przykryj ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmij babkę z białek z formy i pozostaw do wystudzenia na kratce. 

Udostępnij przepis na babkę z białek

Spodobał Ci się przepis na drożdżową babkę z białek? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

babka-z-bialek

Babka z białek przepis dla Kohersen CY021

1. Do średniej wielkości miski wlej letnie mleko. Dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i połowę mąki. Wymieszaj łyżką, aby nie było grudek i odstaw na około 15-20 do wyrośnięcia. 

2. W naczyniu gotującym zamontuj mieszadło motylkowe, zamknij pokrywę, ale pozostaw otwarty wlew.  Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec nie przerywając ubijania dodawaj łyżka po łyżce cukier puder. 

babka-z-bialek

3. Wymień mieszadło motylkowe na mieszadło do ciast drożdżowych. Do ubitej piany dodaj pozostałą mąkę, cukier, wyrośnięte drożdże, cukier waniliowy  i krótko wyrabiaj. Obroty 1 czas 2-3 minuty.

4. Na koniec niewielkimi porcjami dodaj roztopione i wystudzone masło i wyrabiaj do połączenia składników. Dodaj rodzynki i krótko wyrabiaj. 

5. Odstaw ciasto na około 90 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy napełniając ją do połowy wysokości. Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 60 minut.

6. Wstaw ciasto do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika, grzałka góra - dół i piecz około 50- 60 minut albo do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, dlatego temperaturę i czas warto dostosować do swojego piekarnika, a pod koniec pieczenia wbić w ciasto patyczek do szaszłyków i sprawdzić czy po wyjęciu jest suchy.  Będzie to oznaczało, że babka na białkach jest już upieczona. Jeśli góra zbyt mocno się rumieni, przykryj ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy i pozostaw do wystudzenia na kratce. 

babka-z-bialek

Ubijak do piany z białek jest ważny

Ubijanie białek jest jednym z najbardziej podstawowych zadań robotów kuchennych. Nawet prosty przepis na sernik (kliknij po przepis) wymaga ubicia pieny z białek. Pewnie niektórym z Was zdarzyło się, że Wasz robot się buntuje i za żadne skarby nie chce ubić piany z jednego białka. To niestety dość częsta przypadłość robotów kuchennych, nawet tych wyposażonych w trzepaczki balonowe. Tego problemu nie mam korzystając z wielofunkcyjnego robota gotującego Kohersen CY021. Pozwolę sobie po raz kolejny porównać go z innymi urządzeniami dostępnymi na polskim rynku. W przeciwieństwie do konkurencji producent tak zaprojektował mieszadło motylkowe do ubijania piany, że dociera ono do dna naczynia. Dzięki temu urządzenie bez najmniejszego problemu pozwala ubić pianę nawet z jednego małego białka.  Mieszadło motylkowe ma wyjątkowo sprytną konstrukcję — jest wsuwane na trzpień ostrza i pracuje przy zamkniętej pokrywie, choć z otwartym wlewem. Pozwala to uniknąć bałaganu na kuchennym blacie. 

babka-z-bialek

Pogrzeb śledzia i greckie czerwone pisanki

Wiele z praktykowanych na świecie zwyczajów wielkanocnych, z naszego punktu widzenia,>może wydawać się zaskakujących i dziwnych. Jednak odzwierciedlają one kulturę i tradycje
poszczególnych krajów. Irlandzki „pogrzeb śledzia”, czytanie kryminałów przez Norwegów,
festiwal czarownic w Finlandii, czekoladowa Wielkanoc we Francji czy smaganie dziewcząt
rózgami w Czechach i na Słowacji to tylko kilka przykładów. 

Irlandia może poszczycić się jednym z najciekawszych zwyczajów wielkanocnych w Europie. W Wielką Sobotę w miastach odbywa się pochód, podczas którego ludzie demonstrują swoje zmęczenie długim postem i chęć rozpoczęcia świętowania. Przemarszowi przewodzi lokalny rzeźnik. Najciekawszy jest jednak fakt, że niesie on zawieszonego na kiju śledzia, którego mieszkańcy biją kijami, pałkami i czym popadnie. Tak zmaltretowany śledź symbolizujący post zostaje wrzucony do rzeki. Następnie rzeźnik nakłada na ten sam kij udekorowany kwiatami barani udziec, który ma zwiastować czas ucztowania. Tradycją związaną z irlandzką Wielkanocą jest też pieczenie słodkich bułek ze znakiem krzyża, czyli hot cross buns.

babka-z-bialek

 Pogrzeb żuru i śledzia na Kujawach

Co ciekawe - "pogrzeb żuru i śledzia" był obchodzony w Wielki Piątek wieczorem lub w Wielką Sobotę rano także w Polsce - głównie na Kujawach. Symbolizował zemstę na postnym jedzeniu i polegał  na tak zwanym wybijaniu żuru, czyli tłuczeniu garnków napełnionych popiołem, gnojem i błotem o drzwi i okna domów po to, aby te drzwi i okna ubrudzić.

Fińskie święta są swoistą mieszanką zwyczajów pogańskich i religijnych. W Finlandii od Wielkiego Piątku do Wielkanocy trwa festiwal czarownic. Zgodnie z legendą, to czas, kiedy czarownice i trolle opuszczają swoje schronienia i kradną ludziom szczęście. Aby je odstraszyć, trzeba rozpalić ogniska, których płomienie przerażają czarownice. W czasie festiwalu czarownic, dzieci przebierają się za trolle i czarownice i domagają się słodyczy. Festiwal wiedźm zaczęto obchodzić w Finlandii około 1800 roku.

Grecka Wielkanoc rozpoczyna się w przeddzień Niedzieli Palmowej – w Sobotę Łazarza. W tym dniu poprzebierane za kolędników dzieci odwiedzają domy, a w zamian otrzymują drobne kwoty i jajka Wielkanoc jest znana na całym świecie z wielokolorowych, bogato zdobionych pisanek. Jednak w Grecji można znaleźć tylko czerwone jajka. Czerwony to kolor życia, a także symbol krwi Chrystusa. Od czasów starożytnych jajko jest symbolem odnawiania się życia, a przesłaniem czerwonych jajekjest zwycięstwo nad śmiercią. Dzieci i dorośli stukają się czerwonymi pisankami. Osoba, której jajko nie pęknie, będzie miała szczęście przez cały rok.

babka-z-bialek
Babka z białek.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: