Łatwa babka drożdżowa wielkanocna

Łatwa babka drożdżowa wielkanocna

Przepis na najłatwiejszą babkę drożdżową

Łatwa babka drożdżowa wielkanocna przepis na najłatwiejszą babkę drożdżową z 3 jajek. Łatwa babka drożdżowa wielkanocna jest jednym z najszybszych przepisów na doskonałe ciasto drożdżowe nie tylko na święta. W czasach szalejącej inflacji tania babka drożdżowa wielkanocna nie wydrenuje Twojego portfela, a ten prosty przepis na tradycyjną drożdżową babkę wielkanocną nie sprawi Ci kłopotu nawet, jeśli ciasto drożdżowe pieczesz tylko od czasu do czasu lub po raz pierwszy. To najlepsza babka drożdżowa dla początkujących. Wypróbuj nasz łatwy przepis na wielkanocną babkę drożdżową i daj nam znać, co o nim myślisz. Ta najłatwiejsza babka drożdżowa na Wielkanoc wymaga jeszcze mniej czasu na przygotowanie niż ciasto drożdżowe dla leniwych (przepis).

Łatwa babka drożdżowa wielkanocna przepis. Najłatwiejsza babka drożdżowa z 3 jajek. 

Najlepsza i łatwa babka drożdżowa wielkanocna

moja szklanka ma 250 ml pojemności. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, wyjmij je z lodówki na około 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta.

  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej typ 500,
  • 120 ml letniego mleka,
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych, 
  • 50 g cukru i dodatkowo 1 łyżka jeśli robisz zaczyn drożdżowy ze świeżych drożdży,
  • 3 jajka,
  • 150 g bardzo miękkiego masła,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie po 50-60 g rodzynek i skórki pomarańczowej oraz lukier lub cukier puder do posypania

Babka drożdżowa wielkanocna przepis

1. Świeże drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, aż zrobią się płynne. Dodaj  połowę letniego mleka i 2 łyżki mąki. Rozetrzyj raz jeszcze łyżeczką, aby nie było grudek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. 

1A. Jeśli używasz drożdży suszonych pomiń krok 1, dodaj suche drożdże do mąki i postępuj, jak poniżej.

2. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Dodaj rozbełtane jajka, pozostałe mleko i cukier oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj na niskich obrotach miksera za pomocą haka do ciasta  przez około 10 minut.

3.  Dodaj pokrojone na małe kawałeczki miękkie masło i wyrabiaj kolejne 7-10 minut. Teraz możesz dodać skórkę pomarańczową i rodzynki i krótko wyrobić.  Ciasto będzie bardzo miękkie.

4. Przykryj misę z ciastem wilgotną ściereczką i odstaw  w ciepłe miejsce. W zależności od temperatury otoczenia może do zająć od 70 do 90 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

5. Formę posmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą. Przełóż ciasto, powinno wypełnić formę mniej więcej do połowy, i przykryte ściereczką odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia.

6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzałka góra - dół. Wstaw ciasto i piecz około 25 do 35 minut. Jeśli góra zbyt mocno się rumieni, przykryj ją folią aluminiową. Po około 10 minutach od upieczenia wyjmij babkę z formy i ustaw na kratce do wystudzenia. Babkę drożdżową możesz udekorować lukrem lub obsypać cukrem pudrem. 

Udostępnij przepis na najłatwiejszą wielkanocną babkę drożdżową

Spodobał Ci się przepis babka drożdżowa wielkanocna? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Babka drożdżowa na Wielkanoc przepis dla robota Kohersen CY021

1. Zamontuj mieszadło do ciasta drożdżowego. Wlej letnie mleko do naczynia gotującego, dodaj 3 łyżki mąki, 50 g świeżych drożdży i 1 łyżkę cukru. Ustaw najniższe obroty i czas 1 minutę. Po zakończeniu ustaw czas 5 minut  i temperaturę 37 stopni  Po zakończeniu programu pozostaw zaczyn drożdżowy na jeszcze 8-9 minut, bez mieszania i podgrzewania.

1A. Jeśli używasz drożdży suszonych pomiń krok 1, dodaj suche drożdże do mąki i postępuj, jak poniżej. 

latwa-babka-drozdzowa-wielkanocna

2. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i cukrem waniliowym i wsyp do naczynia gotującego. Dodaj jajka,  i cukier. Wyrabiaj na niskich obrotach miksera  (obroty 1 lub 2) za pomocą mieszadła do ciasta drożdżowego przez około 10 minut. Ciasto początkowo będzie dość zwarte, ale po dodaniu masła zrobi się bardzo miękkie.

3.  Dodaj pokrojone na małe kawałeczki miękkie masło i wyrabiaj kolejne 7-10 minut. Teraz możesz dodać skórkę pomarańczową i rodzynki i krótko wyrobić. 

latwa-babka-drozdzowa-wielkanocna
4. Przykryj naczynie z ciastem wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. W zależności od temperatury otoczenia może do zająć od 70 do 90 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

5. Formę posmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą. Przełóż ciasto do formy, powinno wypełnić ją mniej więcej do połowy, i przykryte ściereczką odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia.

6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzałka góra - dół. Wstaw ciasto i piecz około 25 do 35 minut. Jeśli góra zbyt mocno się rumieni, przykryj ją folią aluminiową. Po około 10 minutach od upieczenia wyjmij babkę z formy i ustaw na kratce do wystudzenia. Babkę drożdżową możesz udekorować lukrem lub obsypać cukrem pudrem. 

latwa-babka-drozdzowa-wielkanocna
 

Robot gotujący z mieszadłem do ciast drożdżowych i chlebowych

Do tej pory nie spotkałam wśród dostępnych w Polsce robotów gotujących modelu, który posiadałby łopatkę do ciast drożdżowych, chlebowych, makaronu czy pierogów. Straciłam już niemal nadzieję, że ktoś z polskich producentów lub dystrybutorów sprzętu AGD wpadnie wreszcie na pomysł, aby "wypuścić" na rynek takie urządzenie w przystępnej cenie. Aż wreszcie pojawił Kohersen CY021, pierwszy znany mi wielofunkcyjny robot gotujący, który nie sieka ciasta podczas ugniatania, ale tworzy zwartą zbliżoną do kuli formę. Dla miłośników domowego pieczywa i ciast drożdżowych, którzy są w wiecznym niedoczasie to doskonałe rozwiązanie. Wyrabiając ciasto drożdżowe lub chlebowe Kohersen CY021 z powodzeniem zastępuje roboty planetarne. Dodatkowo możliwość podgrzewania pozwala szybko przygotować zaczyn nawet jeśli w domu jest zimno.

Kohersen to urządzenie typu „wszystko w jednym”, które pozwala na szybkie przygotowanie szerokiej gamy potraw, od przystawek i zup, po dania główne i desery. Może gotować na parze, smażyć, mieszać, miksować, ubijać pianę, śmietanę czy masło i ugniatać ciasta. Został zaprojektowany tak, aby łączyć funkcje robota kuchennego, blendera, garnka do gotowania, parowaru, wolnowaru, urządzenia do przygotowywania zup. Aby przyśpieszyć czyszczenie Kohersen posiada też program automatycznego płukania. 

Często dostaję pytania o alternatywę dla Thermomixa®. W mojej opinii Kohersen jest co najmniej równie dobrym wyborem, pomimo zdecydowanie mniejszej ilości wbudowanych przepisów. Częściowo uzupełniają to przepisy zapisane w chmurze, których ilość sukcesywnie wzrasta. Nie bez znaczenia jest też ponad dwukrotnie niższa cena Kohersena oraz brak konieczności płacenia abonamentu za dostęp do bazy przepisów.

latwa-babka-drozdzowa-wielkanocna

Skąd się wzięła babka drożdżowa wielkanocna 

Trudna do zrobienia czy szybka i łatwa babka drożdżowa wielkanocna co roku jest królową polskich świątecznych stołów i jednym z najbardziej kultowych ciast. Historycy kulinarni przypisują jej powstanie polskim kucharzom. Baby wielkanocne po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły się w krajach europejskich, szczególnie we Francji, gdzie popularność zyskała babka ponczowa Savarin (przepis). Pod koniec XIX wieku fala emigrantów przywiozła ze sobą babkę do Stanów Zjednoczonych i wielu innych zakątków świata. 

Swoją nazwę babka wielkanocna otrzymała prawdopodobnie dlatego, że kształtem przypomina szeroką, fałdowaną spódnicę babci. Według innych źródeł nazwę nadał jej król Stanisław I Leszczyński nawiązując do legendy o Ali Babie i 40 rozbójnikach. Przepisów na babę wielkanocną było i jest bardzo dużo. W zależności od rodzaju ciasta mogą być babki drożdżowe, parzone, piaskowe, ponczowe i wiele innych. 

latwa-babka-drozdzowa-wielkanocna
Łatwa babka drożdżowa wielkanocna.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: