Croque madame

Croque madame

Przepis na tosty z szynką i serem oraz jajkiem sadzonym.

Croque madame przepis na tosty z szynką i serem oraz jajkiem sadzonym, kultową kanapkę z francuskich kawiarni. My uwielbiamy takie kanaki na ciepło (przepis) Croque madame czyli francuskie tosty francuskie z szynką i serem oraz jajkiem sadzonym to wariacja na temat słynnego croque monsieur. Oba rodzaje tostów zawierają szynkę i ser Gruyère, ale croque madame jest zwieńczone  jajkiem sadzonym. Płynne żółtko dodaje smaku do tej pożywnej kanapki. Tosty francuskie z szynką i serem oraz jajkiem sadzonym sprawią, że Twoje śniadanie będzie wyjątkowe. Chrupiący chleb posmarowany sosem Mornay i musztardą Dijon, przełożony szynką i serem gruyere, pokryty sadzonym jajkiem to jest po prostu pyszne.  Podawaj croque madame na śniadanie albo zrób je na obiad i podawaj z sałatką na boku. Moje pierwsze wspomnienie z Paryża to właśnie Croque madame, zamówione w małej kawiarni. Do dziś wspominam z zachwytem ich smak.

Możesz oczywiście pominąć sos Mornay i posypać tosty startym żółtym serem, ale moim zdaniem warto go przygotować. 

croque-madame
Croque madame przepis na tosty z szynką i serem oraz jajkiem sadzonym, kultową kanapkę z francuskich kawiarni.
 

Croque madame

proporcje na 4 tosty z szynką i serem oraz jajkiem sadzonym

  • 8 kromek białego chleba lub chleba tostowego,
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 8 cienkich plastrów szynki,
  • 50-60 g startego sera gruyere lub ementaler
  • 4 duże jajka
  • sól i pieprz do smaku

Sos Mornay przepis

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • około 50 startego sera gruyere lub ementaler
  • około 40 g startego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 szczypty gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • opcjonalnie 1 żółtko

W małym rondelku z nieprzywierającą powłkoą na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj mąkę i stale mieszając podsmażaj przez około 2-3 minuty. Powoli wlewaj mleko i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Zajmie to około 8-10 minut. Zdjąć rondelek z ognia i partiami dodawaj ser mieszając, aż się rozpuści. Na koniec możesz dodać żółtko, energicznie wymieszać i podgrzać sos przez 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem do smaku i ewentualnie 1-2 szczyptami gałki muszkatołowej. Przykryj rondelek pokrywką, aby sos pozostał ciepły.

Croque madame przepis

1. Cztery kromki chleba posmaruj cienką warstwę musztardy Dijon. Na każdej ułóż po plasterku szynki. Posmaruj szynkę sosem Mornay (jeśli go używasz), i posyp startym serem. Pozostałe cztery kromki posmaruj cienko musztardą Dijon. 

croque-madame

2. Podpiecz tosty z szynką i serem przez kilka minut w opiekaczu (w przypadku opiekacza Breville ustaw najwyższy poziom grzania) lub piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Kiedy ser się rozpuści na wierzchu połóż pozostałe cztery kromki posmarowaną musztardą stroną do dołu. Posmaruj wierzch sosem mornay i  posyp startym żółtym serem.  Zapiekaj aż ser na górze się rozpuści.

3. Na każdy tost wybij jako i podpiekaj, aż białko się zetnie. Podawaj gorące.

croque-madame

Udostępnij przepis na tosty francuskie z szynką i serem oraz jajkiem sadzonym

Spodobał Ci się przepis na Croque madame tosty francuskie z szynką i serem oraz jajkiem sadzonym ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Co to jest croque-madame 

Croque-monsieur i croque-madame to gorące kanapki, pochodzące z Francji, składające się z chleba, szynki i sera (Gruyere, Emmentaler, Comté itp.). Croque-monsieur możesz udekorować masłem lub świeżą śmietaną, a jeśli położysz na wierzchu jajko sadzone stworzysz wersję zwaną Croque-madame. Danie wywodzi się z francuskich kawiarni i barów, gdzie było serwowane jako szybka przekąska. Croque-monsieur po raz pierwszy pojawił się w menu paryskiej kawiarni w 1910 roku, ale został wynaleziony znacznie wcześniej, a wzmianki o nim znajdujemy już pod koniec XIX wieku.

Popularną odmianą jest maczanie wcześniej zrumienionych (np. grillowanych) kromek chleba w roztrzepanym jajku przed pieczeniem. Można też użyć zwykłego domowego chleba bez skórki, posmarować go masłem i ewentualnie dodać do szynki i sera crème fraîche lub sos beszamelowy. Tak podaje się je w Szwajcarii, zwłaszcza w Szwajcarii francuskojęzycznej. 

croque-madame

Co to jest sos mornay

Sos Mornay to sos beszamelowy z dodatkiem sera gruyere, parmezanu lub cheddaru. Do tego sosu często dodaje się zioła, aby wzbogacić jego smak.  Sos Mornay jest jednym z klasycznych sosów kuchni francuskiej o szerokim zastosowaniu (do mięs, ryb i warzyw). Zaliczany do sosów białych, i stosowany jako dodatek do zapiekanek z delikatnych mięs (cielęciny, kurczaka, ryb) oraz warzyw (kalafiora, szparagów, fasolki szparagowej). Przyjęta ogólnie nazwa pochodzi od francuskiego myśliciela i polityka Philippe’a de Mornay. 

croque-madame
Sos Mornay do tostów Croque madame.

Komentarze

  1. To się dopiero nazywa śniadanie idealne! Musimy również pochwalić za przepiękną fotografię :) Pozdrawiamy znad filiżanki aromatycznej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: