Złote mleko przepis

Złote mleko przepis

Indyjski oryginalny przepis na mleko z kurkumą na przeziębienie i ból gardła.

Złote mleko przepis na mleko z kurkumą na przeziębienie i ból gardła. Złote mleko przepis do którego chętnie wracamy w okresie osłabienia organizmu oraz wiosennych i jesiennych przeziębień. Indyjskie złote mleko z kurkumą możesz spotkać pod wieloma nazwami: golden milk, mleko kurkumowe lub Haldi ka Doodh to tylko niektóre z nich. Na blogu Cztery Fajery znajdziesz też nieco inną wersje receptury na golden milk - ajurwedyjskie złote mleko Przepis zawiera długą listę przypraw, ale możesz zastąpić je mielonymi przyprawami lub pominąć te, których nie masz pod ręką. Na końcu znajdziesz jeszcze trzeci przepis na złote mleko, tym razem pochodzący z bazy przepisów wgranych do robota Kohersen CY021. Wypróbuj poniższe przepisy na mleko z kurkumą i napisz nam, która wersja bardziej Ci odpowiada. 

zlote-mleko-przepis
Złote mleko przepis na mleko z kurkumą na przeziębienie i ból gardła.
 

Złote mleko

  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka mleka krowiego o zawartości 3,2% tłuszczu, ale możesz też użyć mleka migdałowego  lub kokosowego, 
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku,
  • 1 ziarno zielonego kardamonu, lekko nagniecione, 
  • 1 goździk, 
  • 2,5 cm kawałek laski cynamonu
  • 3 ziarna czarnego pieprzu,
  • 1 cienki plasterek świeżego imbiru, 
  • opcjonalnie ćwierć łyżeczki masła ghee lub oleju kokosowego, zwłaszcza, jeśli używasz mleka roślinnego,
  • 1 łyżeczka lub więcej do smaku miodu lub jaggery lub ulubionego słodzika.

zlote-mleko-przepis

Złote mleko przepis

1. Na średnim ogniu podgrzej mleko, wodę, pół łyżeczki kurkumy w proszku, 1 lekko nagniecione ziarno zielonego kardamonu, 1 goździk,  2,5 cm kawałek laski cynamonu 3 czarne ziarna pieprzu
i 1 cienki plasterek świeżego imbiru. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień.do małego.  Złote mleko powinno tylko lekko "mrugać" (tak jak byś gotowała rosół).

2. Nałóż pokrywkę, powinna być lekko uchylona i gotuj mleko z kurkumą i przyprawami przez 5 do 10 minut, w zależności od tego, jak mocny chcesz uzyskać smak przypraw.

3. Wyłącz płomień i przecedź mleko kurkumowe. Dodaj masło ghee lub olej kokosowy, dosłodź do smaku i wymieszaj. Rozkoszuj się ciepłem leczniczego złotego mleka.

Udostępnij artykuł pt. złote mleko przepis

Spodobał Ci się artykuł pt. złote mleko przepis na mleko z kurkumą na przeziębienie ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Złote mleko przepis dla robotów gotujących Kohersen CY021

Uwaga: Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak przypraw, to nie musisz nakładać mieszadła motylkowego na ostrze wielofunkcyjne. 

1. Do naczynia gotującego wlej mleko i wodę. Dodaj pół łyżeczki kurkumy w proszku, 1 lekko nagniecione ziarno zielonego kardamonu, 1 goździk,  2,5 cm kawałek laski cynamonu połamany na mniejsze kawałki,  3 ziarna czarnego pieprzu i 1 cienki plasterek świeżego imbiru. Ustaw temperaturę 90 stopni, obroty 1 i poziom podgrzewania 9 i czas 2 minuty.

2. Zdejmij miarkę, zmniejsz temperaturę do 70 stopni, stopień podgrzewania 1 i ustaw czas od 3 do 6 minut, w zależności od tego, jak mocny smak przypraw chcesz uzyskać. Złote mleko powinno tylko lekko "mrugać" (tak jak byś gotowała rosół). 

3. Zmiksuj wszystkie składniki, jeśli lubisz wyrazisty smak przypraw.  Jeśli wolisz bardziej subtelny smak i używałaś mieszadła motylkowego wyłącz urządzenie i przecedź mleko kurkumowe przez sitko. Dodaj masło ghee lub olej kokosowy, dosłodź do smaku i wymieszaj. Pij gorące. 

zlote-mleko-przepis

Nieco inny przepis na mleko kurkumowe czyli golden milk znalazłam w bazie przepisów wgranej do robota Kohersen CY021. To również bardzo smaczna wersja złotego mleka. Będą ja stosowała na zmianę z moimi ulubionymi wariantami. Dzięki temu urozmaicę sobie smak złotego mleka. Ty też nie obawiaj się eksperymentować z przyprawami 

Otwórz poniższe zdjęcie w nowym oknie, żeby je powiększyć i zobaczyć przepis.

zlote-mleko-przepis

Złote mleko jak często pić

Chociaż mleko z kurkumą ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, to ogranicz spożycie do jednej porcji dziennie. Pól szklanki to ilość idealna do uzyskania korzyści leczniczych bez przeciążania układu pokarmowego. Za dużo dobrego też nie jest dobre, kurkuma spożywana w nadmiernych ilościach może podrażniać żołądek.

Złotego mleka nie powinny spożywać osoby zmagające się z nadkwasotą,  chorobą wrzodową żołądka, chorobami wątroby i dróg żółciowych oraz przyjmujące leki rozrzedzające krew.

Co to jest złote mleko

Złote mleko, golden milk, mleko kurkumowe lub w jeżyku hindi Haldi ka Doodh to nazwy popularnego w Indiach napoju na bazie mleka krowiego lub kokosowego, kurkumy i przypraw. Ten odżywczy popularny w medycynie ajurwedyjskiej napój od wieków słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, antywirusowych, przeciwgrzybiczych, przeciwutleniających i przeciwartretycznych. Podobnie jak Masala Chai indyjska herbata rozgrzewająca, przepis na złote mleko ewoluował, współcześnie nie istnieje jeden ustandaryzowany przepis na złote mleko. Co więcej, każdy region w Indiach, a nawet każda rodzina ma swój własny przepis na mleko z kurkumą.

Złote mleko przepis na ten ajurwedyjski specyfik wykorzystuje właściwości kurkumy w połączeniu z innymi składnikami, w tym mlekiem kokosowym i czarnym pieprzem. Prozdrowotne właściwości złotego mleka są związane z obecnym w kurkumie związkiem o nazwie kurkumina. Kurkuma zawiera tylko około 3% wagowych kurkuminy, ale połączenie kurkumy z czarnym pieprzem może wzmocnić jej działanie. Już szczypta czarnego pieprzu w połączeniu z kurkumą pozwala zwiększyć biodostępność nawet o 2000%. Złote mleko jest również doskonałym źródłem potasu.

Dla większości dzieci pochodzenia indyjskiego złote mleko jest prawdopodobnie związane z wspomnieniami o przeziębieniu, dla dorosłych o tradycyjnej wiedzy ajurwedyjskiej na temat napojów leczniczych.

zlote-mleko-przepis

Składniki mleka z kurkumą

W Indiach podstawowymi składnikami mleka z kurkumą na ból gardła i wzmocnienie odporności są  kurkuma,  jaggery (rodzaj nierafinowanego cukru z trzciny cukrowej w bryłach) i czarny pieprz. W Europie jaggery często zastępowane jest miodem, to zdecydowanie lepszy wybór niż cukier rafinowany. Medycyna Siddha zaleca gotowanie kurkumy w proszku w mleku krowim ze szczyptą czarnego lub długiego pieprzu. ponieważ zawarta w pieprzu piperyna podnosi biodostępność kurkuminy.

W wielu domach w Indiach popularne jest dodawanie innych składników. Obejmują one:

  • imbir
  • cynamon
  • kardamon
  • gałkę muszkatołową
  • szafran, dodawany jest głównie zimą,
  • nasiona kolendry lub mielona kolendra

Chociaż wszystkie te przyprawy nadają napojowi niepowtarzalny smak, to przede wszystkim wnoszą również swoje właściwości lecznicze.

Źródła: 

1. Folake Idowu-Adebayo, Vincenzo Fogliano, Anita Linnemann, Turmeric-Fortified Cow and Soya Milk: Golden Milk as a Street Food to Support Consumer Health, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8871262/
2. https://www.naturespath.com/en-us/blog/whats-deal-golden-milk/ 
3. Evlin Symon, This Is What Happens When You Start Drinking Turmeric Milk, https://www.lifehack.org/406443/this-is-what-happens-when-you-start-drinking-turmeric-milk

Uwaga! Nie jestem lekarzem, ani farmaceutą. Zawarte w tym artykule informacje opracowałam na podstawie podanych wyżej źródeł. W żadnym wypadku nie zastąpią one wizyty u lekarza ani konsultacji farmaceuty.

zlote-mleko-przepis
Złote mleko przepis.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: