Tosty hawajskie

Tosty hawajskie

Przepis na tosty z szynką ananasem i serem.

Tosty hawajskie przepis na tosty z szynką, ananasem i serem ozdobione konfiturą lub wisienką koktajlową. Przepis na tosty hawajskie z opiekacza nie pochodzi, wbrew nazwie, ze słonecznych Hawajów, ale z Niemiec. Te pyszne hawajskie zapiekanki z szynką ananasem i żółtym serem popularność zyskały w latach pięćdziesiątych XX wieku. Oryginalny tost hawajski składa się z szynki, ananasa i sera (tradycyjnie emmentalera lub gruyere) i składnikami przypomina amerykańską pizzę hawajską. Obowiązkowym dodatkiem do tostów hawajskich jest wisienka koktajlowa lub konfitura owocowa, pozwala to stworzyć niepowtarzalną kombinację słodkich i pikantnych smaków. Tosty hawajskie i roladki z tortilli (przepis) to nasza ulubiona kolacja na ciepło, kiedy brakuje nam czasu na bardziej wyszukane dania. Połączenie opiekanego chleba tostowego, słodkiego, soczystego ananasa, słonej szynki i bogatego, kremowego sera jest po prostu fantastyczne. 

tosty-hawajskie
Tosty hawajskie przepis na tosty z szynką, ananasem i serem
 

Tosty hawajskie

proporcje dla 2 osób

  • 2 łyżki masła 
  • 4 kromki chleba tostowego, pszennego lub pełnoziarnistego
  • 4 plastry szynki 
  • 4 plasterki ananasa (z puszki lub świeżego) odsączone i osuszone papierowym ręcznikiem 
  • 4 plastry sera Emmentaler, Gruyere lub ulubionego sera 
  • 4 wiśnie koktajlowe lub 4 łyżki konfitur wiśniowych lub żurawina.

Tosty hawajskie przepis

Uwaga: te tosty możesz też przygotować także w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, grzałka góra - dół. Czas pieczenia w piekarniku wynosi około 10 minut.

1. Chleb tostowy posmaruj cienko masłem i krótko podpiecz każdą kromkę chleba w opiekaczu do kanapek. Powinien nabrać delikatnie złocistego koloru.

2.  Na każdej podpieczonej kromce chleba połóż plasterek szynki, a następnie krążek ananasa i plaster sera. 

3. Umieść tosty w opiekaczu lub piekarniku i piecz do chwili aż ser się rozpuści. Czas pieczenia zależy od modelu którego używasz. W przypadku opiekacza Breville z którego korzystam zajmuje to około 6-7 minut na najwyższym poziomie grzania.

4. Wyjmij tosty z opiekacza i połóż wiśnię lub konfitury na środku plastra  ananasa. Podawaj gorące.

Udostępnij przepis na tosty hawajskie z ananasem

Spodobał Ci się przepis na tosty hawajskie ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
tosty-hawajskie

Co to jest tost hawajski

Tosty hawajskie to opiekany chleb tostowy z szynką, ananasem i serem, ozdobiony wiśnią lub konfiturą owocową umieszczoną w środku plastra ananasa. Ten prosty przepis na tosty z szynką i ananasem rozsławiony w latach pięćdziesiątych XX wieku przez niemieckiego kucharza telewizyjnego Clemensa Wilmenroda, jest wersją amerykańskiej kanapki znanej jako spamwich. Ponieważ w niemieckich sklepach nie można było kupić spamu (sprasowane mięsno w puszce), Wilmernrod użył zamiast tego plastra gotowanej szynki. W tamtych czasach tost hawajski podawano z dodatkiem liścia sałaty.

Tost hawajski błyskawicznie zyskał popularność, oferował bowiem mieszkańcom powojennych Niemiec odrobinę egzotyki, a jednocześnie był przygotowywany z prostych i dostępnych składników, takich jak chleb, szynka, ser i ananas z puszki w czasach, gdy znalezienie świeżego ananasa było prawie niemożliwe.

tosty-hawajskie
Tosty hawajskie.
 

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: