TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Kotlety mielone z kapustą

Kotlety mielone z kapustą – soczyste i konkretne kotlety mielone wieprzowe

Przepis na kotlety mielone z kapustą to stary i sprawdzony sposób naszych babć, żeby urozmaicić kotlety mielone. Wyobraź sobie taki obiad: pyszne kotlety mielone z delikatną młodą kapustą albo z kapustą kiszoną, ziemniaczki i surówka. Nawet niejadki chętnie go zjedzą. Kotlety z kapustą to fajna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych z ziemniakami i mizerią.

kotlety-mielone-z-kapusta
Soczyste kotlety mielone z kapustą, sycą i... znikają z talerza szybciej, niż myślisz. Dodatek kapusty to stary sposób, żeby urozmaicić kotlety mielone.


Pyszne kotlety mielone z kapustą młodą – składniki

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego lub mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego,
  • 500 g białej lub młodej kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duże jajko,
  • 2-3 łyżki bułki tartej (do masy mięsnej),
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów,
  • sól i pieprz do smaku,


Przepis na kotlety mielone z kapustą

Przygotuj warzywa. Kapustę drobno poszatkuj, zalej wrzącą wodą i gotuj na silnym ogniu bez przykrycia, aż będzie miękka. Odcedź kapustę, ostudź, dobrze odciśnij z wody i drobno pokrój. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju na złoty kolor.

Sposób przygotowania pysznych kotletów mielonych. Do mielonego mięsa wieprzowego dodaj podsmażoną cebulę, drobno poszatkowaną kapustę, 2-3 łyżki bułki tartej i jajko Dopraw do smaku – wystarczy sól i pieprz, ewentualnie trochę posiekanego świeżego koperku. Wyrabiaj do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka, to dodaj jeszcze około 1-2 łyżki bułki tartej.

Uformuj małe kotlety. Podziel masę mięsną na równe porcje. Uformuj okrągłe lub owalne małe kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Usmaż kotlety. Na patelni rozgrzej olej (lub smalec). Smaż kotlety na niezbyt silnym ogniu po około 4-5 minut z każdej strony.

Mielone z kapustą podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem i pikantnymi surówkami.


Udostępnij przepis na soczyste kotlety mielone z mięsa wieprzowego i białej kapusty

Podoba Ci się nasz sprawdzony przepis na konkretne kotlety mielone z kapustą? Zostaw komentarz, udostępnij przepis na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

kotlety-mielone-z-kapusta


Legendarne mielone, które nigdy się nie znudzą – jak urozmaicić kotlety mielone?

Nawet legendarnym kotletom mielonym nie zaszkodzi czasem małe urozmaicenie. Wystarczy dorzucić poszatkowaną kapustę, najlepiej młodą białą kapustę, a zimą kapustę kiszoną i już mamy zupełnie nowe danie.

Najlepsze są wieprzowe kotlety mielone, ale możesz też użyć mięsa mielonego z indyka albo mielonego mięsa wołowego. Ważne, żeby było świeże, bo od tego zależy, czy wyjdą soczyste kotlety mielone.


Drobno poszatkowana kapusta biała lub kapusta kiszona – pyszny składnik mielonych!

Jeśli chcesz, by kotlety były miękkie w środku, musisz kapustę drobno poszatkować. Do tego przepisu na kotlety mielone z kapustą dobra jest zarówno jeszcze zielona młoda kapusta, jak i późnojesienna biała kapusta. Zazwyczaj przygotowuję takie mielone, kiedy robię kapustę zasmażaną. Przy okazji polecam Ci serdecznie nasz przepis młoda kapusta zasmażana z koperkiem.

Masz kiszoną kapustę? Super – wypłucz ją z nadmiaru kwasu i odciśnij. Posiekana kapusta kiszona nadaje lekko kwaskowy smak.


Małe kotlety, lepszy smak – jak formować kotlety?

Zasada jest prosta: nie za duże, nie za małe – takie w sam raz. Małe kotlety szybciej usmażysz lub upieczesz. Z 700 g mięsa zazwyczaj wychodzi mi 10-11 kotletów z kapustą.


Konkret na talerzu – bo dzisiejsze kotlety mielone muszą robić wrażenie

Kiedy mięso mielone przekładam do miski, to wiem, że zawsze zrobię z niego coś dobrego. Kotletów z kapustą nie robię dla sportu, tylko po to, żeby usiąść przy stole i powiedzieć: „To są naprawdę konkretne kotlety mielone”. – mięso, poszatkowana kapusta, jajko, bułka tarta, sól i pieprz – to wystarczy, żeby zrobić smaczne wieprzowe kotlety mielone.


Nie tylko smażenie – soczyste kotlety mielone pieczone w piekarniku

Soczyste kotlety mielone pieczone to prawdziwy hit. Możesz uformować kotlety, pominąć bułkę tartą i upiec kotlety w piekarniku lub frytkownicy – mielone pieczone są mniej kaloryczne.

Kotlety mielone pieczone są też łatwiejsze do ogarnięcia przy większej liczbie gości. Wrzucasz na blachę, nastawiasz czas i gotowe. Nie trzeba stać przy patelni.


Do czego pasują wieprzowe kotlety mielone z kapustą?

Takie kotlety najlepiej smakują z ziemniakami posypanymi koperkiem albo ziemniakami puree i pikantnymi surówkami lub sałatkami. Dobra jest surówka z kiszonej kapusty albo kiszone ogórki z majonezem. Nasze dzisiejsze kotlety mielone podałam z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.

kotlety-mielone-z-kapusta
Kotlety mielone z kapustą.

Komentarze