Przepis na zupę ogórkową
Pyszna zupa ogórkowa na rosole przepis babci
Przepis na zupę ogórkową jest w naszej rodzinie „od zawsze”. Najczęściej gotujemy ją jesienią i zimą. Kiedy zaczyna robić się coraz chłodniej, posypana koperkiem zupa ogórkowa z ziemniakami i ogórkami kiszonymi jest niezastąpiona.
Nasza ulubiona zupa ogórkowa z domowych ogórków kiszonych to kulinarne koło ratunkowe, kiedy brakuje pomysłu na obiad na szybko. Nie wymaga perfekcji ani dokładnego odważania składników. Jest smaczna, łatwa do zrobienia i taka „domowa".
Zupa ogórkowa z ziemniakami i ogórkami tartymi – składniki
1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego np. wołowy albo rosół z indyka, lub kurczaka,
500 g ogórków kiszonych,
1 duża marchewka,
opcjonalnie 1-2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia zupy,
około 100-120 g śmietany do zup,
400 g ziemniaków,
pęczek koperku,
sól, pieprz do smaku.
Jeżeli nie masz bulionu warzywnego ani rosołu z indyka czy z kurczaka, to możesz ugotować wywar na kościach albo na mięsie z kością.
Przepis na wywar mięsny
około 600-700 g kości wołowych, wieprzowych albo mięsa z kością – może być np. porcja rosołowa, skrzydła z indyka albo kawałek wieprzowiny czy wołowiny z kością,
500 g włoszczyzny (2-3 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por – biała część),
1 średnia cebula obrana i zrumieniona nad gazem albo na suchej patelni,
przyprawy: 2 liście laurowe, 2-3 kulki ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu.
Przygotowanie wywaru. Włoszczyznę obierz i umyj. Do garnka włóż kości lub mięso, dodaj włoszczyznę i cebulę. Gotuj na niewielkim ogniu około 1,5 godziny. Przecedź wywar. Mięso możesz dodać do zupy albo wykorzystać na farsz do pierogów czy krokietów, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Tutaj znajdziesz najlepszy przepis sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu.
Nie jadasz mięsa? To nie problem! Bulion warzywny z tego przepisu też jest świetną bazą do ulubionej zupy ogórkowej.
Przepis na zupę ogórkową – sposób przygotowania krok po kroku
Przygotowanie warzyw do zupy ogórkowej. Marchewkę i ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw na bok (ogórki możesz cieniutko pokroić). Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Przygotowanie pysznej zupy ogórkowej. Do bulionu wołowego, warzywnego lub rosołu z indyka dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj około 10 minut. Dodaj do zupy starte ogórki i marchewkę i gotuj kolejne 10 minut lub do chwili, gdy będą miękkie.
Zaprawianie zupy. Wymieszaj mąkę ze śmietaną, tak żeby nie było grudek (moja babcia zawsze robiła to drewnianą mątewką). Wej do śmietany kilka łyżek wrzącej zupy i wymieszaj. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodaj do zupy ogórkowej na rosole i krótko zagotuj. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem lub udekoruj natką pietruszki. Do zupy możesz też dodać pokrojone drobno mięso, na którym gotowałaś rosół.
Udostępnij przepis na zupę ogórkową na rosole
Spodobał Ci się przepis na zupę ogórkową z ziemniakami i ogórkami na rosole? Będzie nam miło, jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij przepis na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Z czym najlepiej smakuje zupa ogórkowa?
Zupę ogórkową możesz podać na wiele sposobów. U nas w domu najpopularniejsza jest zupa ogórkowa z ziemniakami i ogórkami startymi dość grubo. Z kolei dość tłusta zupa ogórkowa na żeberkach wieprzowych najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba.
Zupa ogórkowa z domowych ogórków
Chociaż w sklepach bez problemu kupisz gotowe tarte ogórki na zupę, to domowe ogórki kiszone z liściem chrzanu, czosnkiem i koprem są najlepsze. Jeśli robisz swoją ulubioną zupę ogórkową z domowych ogórków, to wiesz, że nie potrzebujesz żadnych dodatków i ulepszaczy, a zupa nie pachnie octem.
Jeśli chcesz, żeby Twoja zupa ogórkowa z domowych ogórków miała odpowiedni smak, przygotuj samodzielnie kiszone ogórki.
Zupa ogórkowa na rosole czy na bulionie warzywnym?
Masz niedzielny rosół z indyka albo bulion mięsny? Taka zupa ogórkowa na rosole jest przepyszna, a jak wrzucisz kawałki mięsa to, masz gotową zupę ogórkową z indykiem albo innym mięsem. Zresztą, rosół z indyka to świetna baza też do innych zup.
Dobry bulion warzywny też nadaje się na zupy, zwłaszcza zupę ogórkową z koperkiem. Wystarczą cebula, por, marchew, kawałek selera, pietruszka i dużo posiekanego koperku. Na koniec wystarczy posypać każdą porcję zieleniną.
Konkretna czy dietetyczna – różne przepisy na zupę ogórkową
Masz ochotę na bardziej konkretną zupę? Zupa ogórkowa z mięsem wieprzowym jest smaczna i pożywna. Karkówka, łopatka – ważne, żeby mięso było miękkie i oddało smak do wywaru. Zupa robi się wtedy treściwa, syta i można ją z powodzeniem jeść bez drugiego dania.
Jeszcze lepsza jest zupa ogórkowa na żeberkach. Dość tłusta i mięsista zupa ogórkowa na żeberkach wieprzowych najlepiej smakuje z kromką chleba. W wielu regionach popularna jest też zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych, ale nam jakoś nie przypadła do gustu.
Lżejszą i mniej kaloryczną wersją jest zupa ogórkowa z kurczakiem albo zupa ogórkowa z indykiem. Przygotowana na domowym rosołku zupa ogórkowa z kurczakiem to świetna opcja dla osób na diecie – delikatna, ale nie nudna.
Ziemniaki, ogórki i koper – najlepszy zestaw
Nie oszukujmy się: zupa ogórkowa z ziemniakami i ogórkami jest najlepsza. Bez ziemniaków nie ma odpowiedniej gęstości. Do tego koniecznie koperek i tarta marchewka. Z dodatkiem koperku zupa ogórkowa z tartą marchewką ma jeszcze lepszy kolor, delikatniejszy smak, a zabielona śmietaną nie wydaje taka kwaśna.
Bardzo dobra zupa, którą się najesz i jeszcze zostanie na jutro
Chyba każda rodzina ma swoją ulubioną zupę ogórkową I to jest piękne. Dla jednych najlepsza będzie zupa ogórkowa z indykiem, dla innych posypana koperkiem zupa ogórkowa z kurczakiem albo zupa ogórkowa z mięsem wieprzowym. Jedno jest tylko niezmienne – najlepsza jest zupa ogórkowa z domowych ogórków, samodzielnie ukiszonych.
Przepis na zupę ogórkową.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych