Matcha latte przepis
Matcha latte przepis krok po kroku – jak zrobić matcha latte z sokiem pomarańczowym
Matcha latte to nie tylko napój z Instagrama czy Facebooka. Prawidłowo przygotowana, jest zdrową alternatywą dla kawy i super napojem na każdą porę roku. Jeśli wpisujesz w Google hasło matcha latte przepis, to pewnie szukasz nie tylko ładnego zdjęcia, ale przede wszystkim sprawdzonego sposobu przygotowania tego napoju na zimno lub na gorąco.
[Materiał reklamowy]
Matcha latte: składniki na jedną porcję
Herbata matcha to zastrzyk energii i odrobina japońskiej tradycji w naszym kubku, a wszystkie składniki znajdziesz w najbliższym markecie.
Przepis
-
1 łyżeczka przesianego przez sitko proszku matcha,
-
1/3 szklanki wody o temperaturze 80 stopni,
-
120-180 ml mleka (może być mleko krowie, a w wersji bez nabiału napój kokosowy, sojowy, owsiany lub inny napój roślinny),
-
2 łyżki syropu pomarańczowego,
-
Lód (opcjonalnie),
-
do dekoracji: plasterek pomarańczy lub gałązka mięty (opcjonalnie).
Domowy syrop pomarańczowy
-
1/2 szklanki cukru trzcinowego,
-
1/2 szklanki wody,
-
dokładnie oczyszczona z białych części i pokrojona na kawałki skórka z 1 pomarańczy.
Przygotowanie
Do rondelka wsyp cukier, dodaj skórkę pomarańczową i wodę. Mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Zmniejsz płomień i mieszając, gotuj na małym ogniu 15 minut. Odstaw na 10–15 minut i wyjmij skórkę. Przelej do szklanego słoika i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Jak zrobić herbatę matcha? Przepis na matcha latte na mleku z sokiem pomarańczowym
Przygotowywanie herbaty matcha
-
Przesiej matchę do filiżanki lub małej miseczki i zalej wodą o temperaturze 80 stopni.
-
Za pomocą miotełki chasen lub spieniacza do mleka, dokładnie wymieszaj, aż napój się spieni i nie będzie grudek.
Przyrządzenie matcha latte
-
Do wysokiej szklanki wlej mleko i syrop pomarańczowy, a następnie dodaj lód, jeśli chcesz wersję na zimno.
-
Wlej spienioną matchę na lód.
-
Opcjonalnie udekoruj plasterkiem pomarańczy lub gałązką mięty.
Udostępnij przepis!
Spodobał Ci się nasz przepis matcha latte? Będzie nam miło, jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij przepis na klasyczne matcha latte na gorąco na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co to jest matcha latte ze spienionym mlekiem i dlaczego wszyscy oszaleli na jej punkcie?
Matcha latte to połączenie sproszkowanej herbaty matcha z mlekiem krowim lub napojem roślinnym. Matcha latte zyskuje na popularności głównie z dwóch powodów. Daje kopa jak kawa, ale bez roztrzęsionych rąk i zawiera solidną porcję przeciwutleniaczy. L-teanina – naturalny aminokwas sprawia, że herbatę przygotowujemy nie tylko dla smaku, ale i koncentracji. L-teanina uspokaja, ale nie usypia – zamiast tego wspomaga skupienie i łagodnie przedłuża działanie kofeiny.
Dlaczego proszek matcha działa lepiej niż kawa? Właściwości matcha latte
Właściwości matcha latte korzystnie wpływają na organizm i jest ich całkiem sporo. Ten zielony napój skutecznie pobudza, ale robi to łagodniej niż kawa. Dzięki naturalnym związkom aktywnym wspiera metabolizm. Dodatkowo tradycyjna matcha ceremonialna jest niezwykle bogata w antyoksydanty, szczególnie EGCG, który skutecznie zwalcza wolne rodniki. L-teanina zawarta w proszku matcha, pomaga w koncentracji oraz działa relaksująco, nie powodując ospałości.
Jeśli wybierzesz zdrową matcha latte bez dodatku cukru, możesz liczyć również na delikatne wsparcie procesów detoksykacyjnych. To wszystko sprawia, że warto ją pić nie tylko rano – świetnie sprawdza się również w środku dnia, kiedy potrzebujesz skupienia bez kolejnej dawki kawy.
Matcha latte na gorąco czy na zimno? A może espresso matcha latte? Przepisy
Espresso matcha latte łączy klasyczne latte z intensywną matchą – idealne na poranne przebudzenie. Na lato doskonała będzie matcha iced latte, ponieważ o tej porze roku króluje ona na zimno – z lodem, napojem kokosowym i odrobiną miodu. Zimą możesz przygotować ten napój na gorąco z pianką mleczną i korzennymi przyprawami. Każda wersja jest dobra, o ile robiona na świeżej, jakościowej tradycyjnej herbaty matcha zalanej wodą o odpowiedniej temperaturze. Do tego przyda Ci się dobry czajnik z regulacją temperatury wody.
Miętowa matcha latte
Coraz modniejsza jest miętowa matcha latte. Dodatek mięty świetnie balansuje smak herbaty matcha i dodaje jej świeżości. Matcha latte na zimno z miętą (tzw. mint matcha iced latte) jest bardzo fajną propozycją na lato. Połączenie właściwości tych dwóch składników jednocześnie pobudza i uspakaja, jest idealne na stresujące poranki albo poobiedni spadek energii.
Jak zrobić matcha latte, żeby było naprawdę dobre?
Żeby zrobić matcha latte, które będzie kremowe, intensywne i aksamitne, musisz przestrzegać kilku prostych zasad:
-
używaj przesianej matcha – inaczej zostaną grudki,
-
najpierw dokładnie rozrób proszek matcha z odrobiną wody – dopiero potem dodaj więcej wody,
-
Zawsze zalewaj proszek matcha wodą o temperaturze 80 stopni,
-
mleko krowie lub napój roślinny do klasycznej matcha latte powinien być spieniony.
Jeśli masz trochę cierpliwości możesz przygotować nawet matcha latte art, rysując wzory na piance.
Woda o temperaturze 80 stopni – dlaczego to ważne?
Tradycyjną matcha zalewa się wodą o temperaturze około 80 stopni, ponieważ zbyt gorąca woda, może nadać napojowi gorzki i cierpki smak. Taka temperatura pozwala wydobyć z herbaty jej naturalną słodycz i roślinne nuty. Zbyt gorąca woda może też osłabić zdrowotne właściwości, zwłaszcza obniżyć zawartość przeciwutleniaczy. Dlatego warto ustawić temperaturę wody w czajniku na 80 stopni.
Czajnik z regulacją temperatury wody
Opcję ustawienia temperatury wody ma np. czajnik elektryczny De'Longhi SpecialTea. Kupiliśmy go ze względu na bardzo duży zakres – od 40 do 100 stopni. To pozwala prawidłowo zaparzyć nie tylko różne rodzaje herbaty, ale też zioła bez utraty ich właściwości. Wskaźnik temperatury wody jest czytelny, czajnik stoi stabilnie na podstawie i łatwo się go zdejmuje.
Zaletą tego modelu jest również opcja podtrzymywana temperatury wody, wyjmowany filtr antywapienny, który można łatwo wyjąć i opłukać oraz niepowtarzany design i wysoką jakość wykonania. Dla tych, którzy nie lubią czytać instrukcji, atutem będzie także bardzo intuicyjny, dotykowy panel sterowania, za pomocą którego ustawisz temperaturę wody odpowiednią do napoju, który chcesz przygotować. Czyszczenie też nie sprawia problemu – grzałka jest płaska, więc nic się nie osadza gdzieś głęboko.
Przygotowanie matcha latte – czy to trudne?
Przyrządzenie matcha latte jest bardzo proste. Wystarczy Ci pięć minut i dobre składniki, żeby ją zrobić. Tradycyjnie herbatę przygotowujemy przy pomocy bambusowej miotełki zwanej chasen. Jeśli nie masz miotełki chasen, to wystarczy zwykły spieniacz do mleka. Najważniejsze, żeby dokładnie wymieszać proszek matcha z wodą.
Składniki matcha latte? Znajdziesz w najbliższym markecie
Żeby zrobić klasyczne matcha latte, potrzebujesz tylko kilku składników: świeżej, intensywnie zielonej matcha – najlepiej ceremonialnej, mleka (może być mleko kokosowe, napój owsiany, napój sojowy albo zwykłe mleko krowie), oraz odrobiny słodyczy – np. cukier, miód albo syrop klonowy. Jeśli masz już składniki, to wystarczy Ci pięć minut!
Matcha latte warto pić świadomie
Matcha latte warto włączyć do swojej diety, ale z głową. To nie eliksir nieśmiertelności, ale zdrowsza i bardziej stylowa alternatywa dla kawy. Nie musisz być mistrzem ceremonii herbacianej, żeby zrobić ten napój. Wystarczy, odrobina cierpliwości.
Matcha latte FAQ – najczęściej zadawane pytania
Czy mogę użyć dowolnego mleka?
Tak, choć nie każde mleko roślinne pieni się tak samo dobrze. Napój kokosowy nadaje kremowość, napój owsiany – delikatność, a napój sojowy świetnie imituje mleko krowie.
Czy herbata matcha to to samo co zielona herbata?
Nie. Tradycyjna matcha to sproszkowana, zielona herbata, zbierana i przetwarzana inaczej niż klasyczna sencha.
Czy można pić matchę codziennie?
Tak – jeśli wybierzesz herbatę dobrej jakości i nie przesadzasz z ilością, można ją pić każdego dnia. Codzienne przygotowywanie herbaty matcha może być świetnym nawykiem.
Matcha latte przepis.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych