Pulpety jak z IKEA – przepis na szwedzkie klopsiki kottbullar
Słynne klopsiki z IKEA – przepis na szwedzkie klopsiki kottbullar
Słynne klopsiki z IKEA stały się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań serwowanych w marketach na całym świecie. Nie wiem, czy wiesz, że pulpety jak z IKEA można bez problemu zrobić w domu. W czasie pandemii IKEA udostępnia przepis na klopsiki kottbullar na swojej stronie internetowej. Te małe, delikatne kuleczki z mielonego mięsa w kremowym sosie śmietanowym znikają z talerzy szybciej, niż zdążysz pomyśleć. Składniki na klopsiki są prawie takie same, jak na tradycyjne polskie kotlety mielone z mięsa mieszanego.
Składniki na klopsiki kottbullar kupisz w każdym sklepie spożywczym. Te aromatyczne klopsiki możesz podać na pyszny obiad dla rodziny albo ciepłą kolację.Składniki na klopsiki jak z IKEA
- 750 g mięso mielone wołowo-wieprzowe albo 250 g mięsa mielonego wieprzowego i 500 g mielonego wołowego,
- 1 drobno posiekana cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g bułki tartej,
- 1 jajko,
- 5 łyżek mleka pełnotłustego,
- kilka łyżek oleju do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Śmietanowy sos do klopsików z IKEA
- 40 g masła,
- 40 g mąki pszennej,
- 300 ml bulionu wołowego lub 150 ml bulionu warzywnego i 150 ml bulionu wołowego,
- 150 ml gęstej śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon.
Słynne klopsiki z Ikei – oryginalny przepis
Oryginalny przepis na słynne klopsiki z Ikei przez lata owiany był tajemnicą, aż w 2023 roku Ikea udostępnia przepis w Internecie. Okazało się, że sekret tkwi w prostych, łatwo dostępnych składnikach na klopsiki. Oczywiście możesz przygotować ulepszone klopsiki ikea, dodając ulubione przyprawy.
Pulpety jak z IKEA – szybki przepis na klopsiki w sosie śmietanowym
Przygotuj masę mięsną. Włóż mięso mielone wołowo-wieprzowe do miski i wymieszaj ręką, aby rozbić grudki. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, jajko i wyrabiaj na jednolitą masę. Dodaj mleko i dobrze dopraw solą i pieprzem. Ponownie wyrób masę mięsną.
Przygotowanie klopsików szwedzkich. Z masy mięsnej formuj małe, okrągłe klopsiki. Umieść je na czystym talerzu, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny (to pomoże im utrzymać kształt podczas smażenia).
Usmaż klopsiki. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Gdy będzie gorący, delikatnie dodaj klopsiki i podsmaż z każdej strony na złoty kolor. Gdy klopsiki się zarumienią, przełóż je do naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni – grzałka góra/dół lub 160 stopni – termoobieg) na 30 minut.
Jak zrobić szwedzki sos śmietanowy?
Ikoniczny szwedzki sos śmietanowy. W rondlu rozpuść 40 g masła. Dodaj 40 g mąki i mieszaj przez 2 minuty. Dodaj 300 ml bulionu i mieszaj dalej, aż sos będzie jednolity. Następnie do 150 ml śmietany dodaj 2 łyżki gorącego sosu i natychmiast wymieszaj, żeby zahartować śmietanę. Do zahartowanej śmietany dodaj 2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę musztardy Dijon i wymieszaj. Wlej śmietanę do sosu i gotuj na małym ogniu, aż szwedzki sos śmietanowy zgęstnieje. Do sosu włóż podsmażone klopsiki podgrzewaj na wolnym ogniu, aż całość będzie gorąca.
Podanie. Te pyszne klopsiki podajemy z puree ziemniaczanym lub młodymi ziemniakami w całości i odrobiną żurawiny do mięs.
Udostępnij przepis na pulpety jak z IKEA – słynne szwedzkie klopsiki kottbullar
Szybki przepis na klopsiki Kottbullar przydaje się zawsze, kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie. Pyszne klopsiki nigdy się nie znudzą, bo za każdym razem można zrobić ulepszone klopsiki Ikea, dodając inne przyprawy.Podoba Ci się oryginalny przepis na słynne szwedzkie klopsiki? Zostaw komentarz, udostępnij przepis na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Klopsiki Kottbullar – klasyka kuchni szwedzkiej
Słynne klopsiki Kottbullar to tradycyjne szwedzkie danie. Te znane z IKEA pulpeciki od pokoleń gościły na stołach Skandynawów, a dopiero później zrobiły karierę w sieci sklepów. Jeśli zapytasz kogokolwiek o kulinarne skojarzenie ze Szwecją, prawdopodobnie usłyszysz właśnie: pyszne klopsiki kottbullar.
Wbrew pozorom klopsiki w sosie śmietanowym to nie tylko fast food. Świetnie sprawdzają się jako obiad dla rodziny, bo są sycące, i bardzo smaczne.
Kulinarny hit czasów pandemii – Ikea udostępnia przepis na klopsiki w sosie śmietanowym
Kilka lat temu stało się coś, co rozgrzało internetowe fora kulinarne do czerwoności – IKEA udostępnia przepis na swoje legendarne szwedzkie klopsiki. Okazało się, że magia nie tkwi w tajnym składniku, a w prostocie i odpowiednich proporcjach. Wystarczy mięso mielone wołowo-wieprzowe, trochę przypraw, odrobina cierpliwości i pyszny szwedzki sos śmietanowy. Proste danie, a smakuje jak marzenie.
Dlaczego wszyscy kochają słynne szwedzkie klopsiki w sosie śmietanowym?
Pyszne klopsiki w kremowym sosie śmietanowym to duet doskonały. Wystarczą zrobić aromatyczne pulpety jak z IKEA, aksamitny sos, puree ziemniaczane i podać z żurawiną. W ten prosty sposób masz absolutnie pyszny obiad dla rodziny, który smakuje każdemu. To właśnie w takim zestawie najczęściej podajemy klopsiki kottbullar.
Słynne szwedzkie klopsiki podajemy najczęściej z puree ziemniaczanym, ale równie dobrze smakują z kluskami na parze.Ulepszone klopsiki IKEA – wersja taka, jak lubisz
Aromatyczne klopsiki można przygotować na wiele sposobów. Nie musisz ściśle trzymać się przepisu na pulpety jak z IKEA. Możesz, ja przygotować tak, jak Ty lubisz. Niektórzy dodają zioła, szczyptę mielonego ziela angielskiego albo wędzoną paprykę. Takie ulepszone klopsiki IKEA też są pyszne.
Pyszne klopsiki na wiele sposobów
Uwielbiamy słynne szwedzkie klopsiki, ale pyszne są też pulpety w sosie pomidorowym, polskie mielone czy zupa koperkowa z pulpetami. Przepisów są tysiące, ale to właśnie pyszne klopsiki ze Szwecji robią największą furorę w światowej gastronomii.
Pyszne pulpety jak z IKEA z frytkownicy beztłuszczowej
Pulpety jak z Ikea można też zrobić we frytkownicy beztłuszczowej. Bardzo dobry przepis na takie właśnie ulepszone klopsiki IKEA znalazłam w książce Clare Andrews Air Fryer przepisy na dania jednokoszykowe.
Klopsiki wołowe czy mieszane – które są lepsze?
Czyste mięso mielone wołowe daje bardziej wyrazisty smak, natomiast mięso mielone wieprzowe nadaje pulpetom soczystość. Dlatego, jeśli chcesz zrobić soczyste aromatyczne klopsiki, przygotuj masę mięsną z wołowiny i wieprzowiny.
My czasami robimy klopsiki wołowe (bez dodatku mięsa mielonego wieprzowego), też są bardzo smaczne. Klopsiki wołowe warto doprawić małą szczyptą mielonego ziela angielskiego. Jeśli masz ochotę na coś lżejszego, to możesz przygotować słynne szwedzkie klopsiki z mięsa mielonego z indyka.
Domowy przepis na klopsiki – pomysł na pyszny obiad
Szybki przepis na klopsiki Kottbullar jest niezastąpiony, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Wystarczy podsmażyć klopsiki na patelni, zalać sosem i chwilę podgrzewać klopsiki, żeby wszystko było gorące. Po ten domowy przepis na klopsiki sięgamy też wtedy, gdy spodziewamy się gości.
Pulpety jak z IKEA







Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych