Wakacje na widelcu

Wakacje na widelcu

Co zjeść w Turcji, Grecji, Omanie, na Maderze, Sardynii i Wyspach Kanaryjskich.

Wakacje na widelcu to nowy cykl na naszym blogu, w którym chcielibyśmy Wam podpowiedzieć kulinarne ciekawostki z najbardziej popularnych wakacyjnych destynacji. Spróbowanie lokalnej kuchni jest jednym z najlepszych sposobów na poznanie nowego miejsca, regionu czy kraju. Bez względu na to czy wybierzesz wakacje al inclusive czy wczasy w hotelu, warto skosztować lokalnych smakołyków. 

wakacje-na-widelcu
Wakacje na widelcu to nowy cykl na blogu Cztery Fajery, w którym chcielibyśmy Wam podpowiedzieć co dobrego zjeść podczas wakacyjnych podróży.
 

Co zjeść na Maderze

Chociaż jest częścią Portugalii, wyspa Madera jest położona bliżej Afryki niż Europy. Historia sięgająca XV wieku, wspaniałe plaże, przepiękne krajobrazy  i kolonialna architektura przyciągają turystów od ponad 100 lat. Warto wiedzieć, że kwiecień to czas kiedy można "upolować" super oferty last minute, na wakacje na Maderze, która w kwietniu jest przed sezonem w atrakcyjnych cenach.

wakacje-na-widelcu
Wakacje na widelcu - co zjeść na Maderze

Łagodny klimat Madery i wody bogate w owoce morza budowały na przestrzeni wieków kulinarną tradycję tej przepięknej wyspy. Turysta znajdzie tu wszystko, o czym może zamarzyć -  od dań rybnych i mięsnych po owoce tropikalne i słodkie smakołyki.

  • Espada - występująca w głębinach wód wokół Madery ryba z gatunku pałasz czarny stała się podstawą jednej z najsłynniejszych potraw rybnych na wyspie - espady. Doprawione czosnkiem i sokiem z cytryny, a następnie skropione sosem z marakui i bananów filety tej ryby to specjalność Madery 
  • Stek z tuńczyka - tuńczyk jest jedną z najpopularniejszych ryb na Maderze i jest zwykle podawany w formie steku. Steki z tuńczyka maderskiego są zwykle przygotowywane w marynacie z oliwy z oliwek, czosnku, soli i oregano. Podaje się je z gotowaną lub smażoną kukurydzą lub gotowanymi ziemniakami, ryżem i surówką.
  • Espetada - jeśli spędzisz trochę czasu wędrując po górskich szlakach Madery, poznasz bogactwo flory wyspy, w szczególności laury, które rosną w lasach i na zboczach gór. Przez stulecia gałęzie tych drzew były wykorzystywane jako patyczki do szaszłyków z  wołowiny marynowanej w soli, czosnku i liściach laurowych. Podobno szpikulec laurowy nadaje mięsu niepowtarzalny smak, ale to już musicie sprawdzić sami zamawiając w lokalnej restauracji danie o nazwie espetada co w tłumaczeniu na język polski oznacza szaszłyk. 
  • Sopa de Trigo - czyli zupa pszenna to jeden ze specjałów Madery bardzo ceniony zarówno przez mieszkańców, jak i turystów. W jej skład najczęściej wchodzą pszenica, ziemniaki, dynia, solona wieprzowina, marchew, słodkie ziemniaki, rzepa i papryczka chilli.
  • Poncha - to mieszanka likieru z trzciny cukrowej, miodu, soku pomarańczowego i cytrynowego. Przepisy na ten trunek różnią się nieznacznie na całej wyspie. Typowe odmiany to poncha z marakui, „regionalna” i „à pescador”, czyli poncha rybacka.
  • Kasztany na setki sposobów - w samym sercu Madery znajduje się Dolina Zakonnic (Curral das Freiras). 
  • Lokalne owoce - bez względu na to ile czasu i o jakiej porze roku spędzisz na Maderze, będziesz zachwycona dostępnością owoców. Najbardziej rzucające się w oczy są bananowce, które rosną prawie na każdym zboczu i dają mniejsze, słodsze owoce niż zwykle widuje się w większości europejskich supermarketów. Jednak mieszkańcy Madery są  pasjonatami marakui, wykorzystują ją do przygotowywania sosów, napojów, deserów, a nawet w lokalnie wytwarzanych czekoladach.
wakacje-na-widelcu

Co zjeść w Turcji

Istnieje niezliczona ilość powodów, aby odwiedzić Turcję – zapierające dech w piersiach krajobrazy, małe idylliczne wioski, wirujący Derwisze, fascynująca historia i architektura oraz wspaniali, serdeczni ludzie, to tylko kilka z nich.  Zanim jednak wyruszysz, aby zobaczyć meczety w Stambule, formacje skalne Kapadocji i starożytne ruiny Efezu, nie zapomnij odwiedzić tradycyjnej łaźni tureckiej hammam i lokalnych bazarów. Turcja to kraj bardzo rozległy i zróżnicowany, jeśli chcesz jak najwięcej zobaczyć dobrym rozwiązaniem będzie wycieczka objazdowa np. z ITAKĄ

wakacje-na-widelcu

Każdy region w Turcji ma unikalną tradycję kulinarną, wykorzystującą lokalne składniki i przepisy. W związku z tym kuchnia turecka to znacznie więcej niż smaczne kebaby i baklava; obejmuje świeże owoce morza i niezliczoną ilość meze, niezrównane desery, obfite śniadania, klasyczne osmańskie potrawy  i o wiele, wiele więcej. Tradycyjne dania kuchni tureckiej, to:

  • Kebaby - na kebabach Turcy znają się, jak nikt inny.  Pierwotnie słowo kebab oznaczało „pieczone mięso”. Współcześnie turecki kebab to nie tylko mięso z grilla, ale także gulasze i zapiekanki, które znajdziesz w menu każdej tureckiej restauracji. Szczególnie warto spróbować bardzo popularnego w Anatolii Ciğer kebab z marynowanych w ziołach wątróbek jagnięcych, kebab Adana z mielonego mięsa pieczonego na grillu oraz Beyti kebab z mielonej wołowiny  zawiniętej w ciasto yufka.
  • Manti to pierogi tureckie (przepis), które wielkością przypominają uszka do barszczu i wyśmienicie smakują w każdej z możliwych wersji. W Kayseri, która jest uznawana za ojczyznę tureckich pierogów do dziś panuje zwyczaj, że przyszła panna młoda, częstuje swoją przyszłą teściową tureckimi pierożkami manti. Im mniejsze pierożki uda się jej przygotować, tym lepszą będzie gospodynią. Tradycyjnie pierogi przygotowywane dla przyszłej teściowej mają być tak małe, żeby 40 zmieściło się w jednej łyżce. Mnie udało się zmieścić maksymalnie siedem, chyba byłabym kiepską żoną dla Turka.
  • Simit - to pyszne pieczywo posypane sezamem. Ten chrupiący chleb  jest prawdopodobnie najpopularniejszym chlebem w Turcji. Zwykle podaje się go na śniadanie. Simit jest często sprzedawany na ulicach w Stambule, a ludzie, którzy go sprzedają, nazywają się simitci.
  • Imam bayildi to zapiekane bakłażany faszerowane pomidorami, cebulą i papryką. Istnieją dwie wersje dotyczące nazwy tej potrawy. Według jednej z nich imam zemdlał z zachwytu nad wspaniałym smakiem bakłażana faszerowanego warzywami. Druga z wersji mówi, że powodem omdlenia była cena oliwy, którą zużyto do przygotowania faszerowanych bakłażanów.
  • Kıymali şehriye corbasi to turecka zupa z mięsem mielonym i makaronem risi.
  • Gozleme -  to płaski, pikantny faszerowany chlebek i jeden z najpopularniejszych fast foodów. Nadzienia do gözleme  różnią się w zależności od regionu  i obejmują różne mięsa (mielona wołowina, siekana jagnięcina, świeże lub wędzone owoce morza, sujuk, pastirma), warzywa (szpinak, cukinia, bakłażan, por, boćwina, różne papryki , cebula, ziemniaki, czosnek), grzyby,  sery oraz sezonowe zioła i przyprawy.
  • Icli Kofte - nazywa oznacza „nadziewany klopsik”. To danie popularne zwłaszcza w południowo-wschodniej Turcji. Klopsiki powstają z połączenia mielonego mięsa, delikatnej kaszy bulgur i bliskowschodnich przypraw. Icli Kofte są najczęściej podawane jako gorąca przystawka lub meze w restauracjach z kebabem.  
  • Lahmacun - jest turecką wersją włoskiej pizzy przygotowanej na cienkim spodzie. Podstawą jest mięso wymieszane z pastą paprykową, natką pietruszki, cebulą i przyprawami. W przeciwieństwie do włoskiej pizzy lahmacun nie zawiera sera. 
  • Baklava - być w Turcji i nie spróbować baklavy to ogromny błąd. Baklava to tradycyjny deser, znany już w czasach osmańskich, przygotowywany z ciasta filo, przekładanego warstwami pistacji, orzechów lub migdałów i nasączonego słodkim syropem lub w bardziej ekskluzywnej wersji miodem. .
  • Kawa po turecku (przepis) parzona jest w niezmienny sposób od ponad 500 lat. Bez kawy nie może obyć się żadne spotkanie - towarzyskie czy biznesowe, a dorównać popularnością może jej tylko herbata po turecku. Kawa jest w Turcji obecna we wszystkich dziedzinach życia i to do tego stopnia, że dziewczyna, która nie potrafi zaparzyć kawy, będzie miała trudności ze znalezieniem męża.
  • Menengic kahlesi to turecki napój kawowy, który jest wytwarzany z prażonych nasion drzewa pistacjowego.

wakacje-na-widelcu
Tradycyjne dania kuchni tureckiej to m.in. kebaby, borek, pierogi manti, chleb gozleme i oczywiście baklawa.

Co zjeść w Grecji

Grecja nie bez powodu uważana jest za śródziemnomorski klejnot. Kraj będący kolebką zachodniej cywilizacji i ojczyzną starożytnych bogów, to niesamowite połączenie starożytnych zabytków, dziewiczych plaż, oszałamiających krajobrazów i pysznego jedzenia. Każdy zakątek, każde miasto ma swoją historię, która warto poznać. W Grecji zobaczysz około 20 miejsc wpisanych na listę dziedzictwa UNESCO. 

wakacje-na-widelcu
Co zjeść w Grecji.

Pozostająca przez wieki pod silnym wpływem kultur Wschodu i Zachodu, kuchnia grecka wywiera znaczący wpływ na całą Europę.Smaki greckich potraw zmieniają się wraz z porami roku i położeniem geograficznym. Jednak świeże warzywa, ryby i owoce morza odgrywają znaczącą rolę w daniach głównie ze względu na długą linię brzegową, podczas gdy mięso, z wyjątkiem jagnięciny, jest traktowane jako mniej popularne.

  • Moussaka - to legendarne, tradycyjne danie podawane w niemal wszystkich tawernach w Grecji. W moussace sos pomidorowy jest używany do gotowania mielonej wołowiny, na którą następnie nakłada się słodkie bakłażany i kremowy sos beszamelowy. To danie, któremu nie można się oprzeć.
  • Yemista to greckie faszerowane pomidory, czasami także inne warzywa, które piecze się do uzyskania brązowawego koloru. Farsz może składać się z ryżu doprawionego ziołami albo zawierać mięso mielone. 
  • Bougatsa to rodzaj słodkiego ciasta (mniej słodkiego, jeśli wziąć pod uwagę grecki standard) z ciasta filo i budyniu z semoliny.
  • Dolmadakia to maleńkie dolmades zrobione z nadziewanych liści winogron. Wewnątrz liścia znajdziecie mieloną jagnięcinę lub wołowinę oraz ryż.  Tradycyjnie danie to podaje się jako przystawkę z kawałkami cytryny.
  • Ellinikos to kawa po grecku podawana w tradycyjnym miedzianym tygielku znanym  jako briki. Istnieją trzy różne smaki Ellinikos - Vari Glyko, co oznacza mocną i prawie miodową słodycz, Metrios oznacza średnią słodycz i Sketos mening bez cukru. 
  • Souvlaki - to popularny grecki fast food przypominający szaszłyk składający się z małych kawałków mięsa i czasami grillowanych. warzyw. Zwykle jest spożywany prosto ze szpikulca, gdy jest jeszcze gorący. Może być też serwowany zawinięty w zrolowaną pitę. Souvlaki zwykle podawany jest z cytryną, sosami, warzywami, takimi jak pokrojony pomidor i cebula, oraz smażonymi ziemniakami jako dodatkiem. Mięsem zwykle używanym w Grecji i na Cyprze jest wieprzowina, czasami kurczak. 
  • Horiatki to dobrze znana także w Polsce sałatka grecka, ale ogromnym błędęm byłoby jej nie spróbować spędzając wakacje w Grecji. To obowiązkowa pozycja do niemal każdego posiłku. Horiatiki składa się z pomidorów, oliwek, ogórka i dużego kawałka sera feta. W dawnych czasach stanowiła podstawę wyżywienia ubogiej ludności wiejskiej i  nie zawierała pomidorów, ponieważ upowszechniły się one w Grecji dopiero w XIX wieku.
wakacje-na-widelcu

Co zjeść na Sardynii

Włoska Sardynia z liczącą 1800 km linią brzegową, to idealne miejsce dla osób poszukujących nieskazitelnych plaż, turkusowego morza i fascynujących formacji skalnych. Gdziekolwiek się znajdziesz na Sardynii, czeka na Ciebie zachwycające wybrzeże z pięknymi zatokami, tętniące życiem, ale nieskomercjalizowane miasteczka i wioski, górzyste wnętrze ze wspaniałymi widokami na wyspę, orzeźwiające jeziora i wodospady oraz ciekawa historia. Na Sardynii znajduje się około 7000 „Nuraghi” - tajemniczych kamiennych domów sprzed 3500 lat,  a także liczne przykłady architektury rzymskiej.

wakacje-na-widelcu

Sardynia pozwala naprawdę doświadczyć samej istoty śródziemnomorskiego życia. Kuchnia oferuje bogaty repertuar potraw bazujących na mięsie i serach (na obszarach górskich i w głębi wyspy) oraz rybach i owocach morza na terenach nadmorskich. 

  • Lumache al sugo lub sizzigorrus cun bagna to tradycyjne włoskie danie ze ślimaków wywodzące się z Sardynii. W jego skład wchodzą ślimaki, pomidory czosnek, rozmaryn, ostra papryka, oliwa z oliwek i sól. 
  •  Civraxiu - to okrągły chleb pochodzi z Sardynii wytwarzany z połączenia  mąki pszennej i  semoliny, wody, soli i drożdży. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze lekko żółte i delikatne. Dawniej robiono go raz w tygodniu wczesnym rankiem, a następnie owijano w płótno i przechowywano w piwnicach. Civraxiu najlepiej smakuje na ciepło jako przystawka, maczana w oliwie z oliwek lub w sosie z pieczonego mięsa, i w ten sposób serwowanych jest w lokalnych restauracjach.
  • zuppa Gallurese zwana także suppa cuata, wcale nie jest zupą. Rosół jest jednym ze składników, ale samo danie to bardziej zapiekanka, składająca się z ułożonych na przemian warstw nasączonego bulionem chleba i różnych serów. Popularna zarówno jako danie główne, jak i dodatek, zuppa Gallurese najczęściej podawana jest  z dodatkiem świeżej zielonej sałaty.
  • Papassini to tradycyjne ciasteczka, które kiedyś przygotowywano głównie na różne uroczystości, zwłaszcza na Boże Narodzenie, ale   można je znaleźć w lokalnych cukierniach przez cały rok. 
  • Culurgiones to rodzaj domowego makaronu  nadziewanego pysznym kremem ziemniaczanym o smaku mięty. Zwykle podaje się go z sosem ze świeżych pomidorów i bazylią lub z masłem i szałwią.
  • Pane Carasau - tradycyjny ultra cienki, chrupiący chleb to specjalność górzystego obszaru wyspy. Jest wytwarzany (tradycyjnie przez kobiety) z twardych otrębów pszennych, wody, soli i drożdży i jest podwójnie pieczony w bardzo wysokich temperaturach.
wakacje-na-widelcu

Co zjeść na Wyspach Kanaryjskich

Ten egzotyczny archipelag składający się z siedmiu wysp (Teneryfa, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera, El Hierro i La Palma) urzeka wulkanicznymi plażami, lasami wawrzynowymi i świetnymi miejscami do nurkowania. Cztery z wysp są w całości rezerwatami biosfery UNESCO. Kiedy Hiszpanie po raz pierwszy wylądowali na Wyspach Kanaryjskich, myśleli, że są to pozostałości po Atlantydzie. Wszystkie wymienione wyspy są dostępne w ofercie ITAKI

wakacje-na-widelcu
Położone tuż przy zachodnim wybrzeżu Afryki na skrzyżowaniu szlaków pomiędzy Europą a Ameryką Wyspy Kanaryjskie mogą się poszczycić wyjątkową mieszanką smaków, na którą wpływ mają kuchnie Afryki, Europy i Ameryki. 

  •  Papas arrugadas (pomarszczone ziemniaki) to sztandarowe danie Wysp Kanaryjskich. Ta niewiarygodnie prosta potrawa składa się z całych, nieobranych ziemniaków, które są dokładnie oczyszczone, a następnie ugotowane w osolonej wodzie. Danie było tradycyjnie przygotowywane z wodą morską, ale obecnie woda jest zwykle tylko mocno posolona. Po ugotowaniu ziemniaki wkłada się do tego samego garnka bez wody. Proces ten pozwala na odparowanie dodatkowej wilgoci, pozostawiając ziemniaki nieco suche, podczas gdy skórka uzyskuje swój specyficzny wygląd i cienką warstwę soli.
  • Mojo picón to pikantny sos składający się z czosnku, oliwy z oliwek, czerwonego lub zielonego pieprzu, kminku, soli i octu. Ten tradycyjny sos podawany jest na wyspach do niemal każdego dania. Odwiedzając Wyspy Kanaryjskie, na targowiskach znajdziesz ręcznie robione mojo w przystępnych cenach, ale pamiętaj, aby spróbować najlepszych dań mojo w lokalnych restauracjach.
  •  Almogrote to aromatyczny dip typowy dla małej wyspy La Gomera, przyrządzany z resztek dojrzewającego sera, ostrej i słodkiej papryki i papryki, a wszystko to zmieszane z kultowymi hiszpańskimi składnikami: oliwą z oliwek i czosnkiem.
  • Ropa vieja jest bardzo popularną potrawą na Wyspach Kanaryjskich, mimo że przygotowanie jej zajmuje dużo czasu. Nigdy nie skosztujesz dwa razy tego samego dania, ponieważ każda  restauracja przygotowuje je inaczej.  Nazwa ropa vieja prawdopodobnie wzięła się stąd, że często potrawę przygotowywano z resztek innych posiłków. Na Wyspach Kanaryjskich przygotowywana z rozdrobnionej wołowiny ropa vieja podawana jest zarówno z fasolą garbanzo, jak i ziemniakami. 
  • Aancocho canario to lokalna specjalność, która łączy w sobie kilka kulinarnych wpływów archipelagu. Danie składa się z ryby gotowanej w całości i podawanej ze słodkimi ziemniakami, gofio i papas arrugadas. 
  • Pescado seco - ze względu na obfitość ryb w wodach wokół Wysp Kanaryjskich specjały rybne zawsze były ważnym elementem lokalnej kuchni. Jedną z nich była suszona ryba (zwana po hiszpańsku pescado seco). Ryby są przygotowywane zgodnie z odwiecznymi tradycyjnymi metodami konserwowania, które były przekazywane z pokolenia na pokolenie i umożliwiały długie przechowywanie. Specjały z suszonych ryb są podstawowym punktem menu w wielu restauracjach, a często towarzyszy im rodzaj sosu zwanego mojo picón.

Papas arrugadas to sztandarowe danie Wysp Kanaryjskich.
 

Co zjeść w Omanie

Na koniec coś dla miłośników Bliskiego Wschodu. Oman - cudowny kraj pełen postkolonialnych twierdz, wspaniałych plaż i zarazem jedna z najbogatszych kultur w regionie Zatoki Perskiej. Pomimo, że 82% powierzchni kraju zajmują pustynnie to ich zróżnicowanie potrafi zaskoczyć - od falujących wydm Wahiba Sands po skaliste jałowe góry wokół Nizwa i piaszczyste plaże Sur.

Najlepszą opcją dla osób, które chcą poznać różnorodność Omanu - od mocno zwesternizowanego Muscatu (stolica kraju) po Salalah i pogranicze z Jemenem, będzie wycieczka objazdowa. Transport publiczny jest w Omanie słabo rozwinięty, a wynajęcie samochodu, pomimo stosunkowo niskich cen paliwa, dość kosztowne.

wakacje-na-widelcu
Wakacje na widelcu - czego warto spróbować w Omanie.

Tradycyjne potrawy omańskie składają się głównie z mięsa drobiowego i wołowego oraz ryżu przygotowywanego na setki sposobów, co sprawia, że każde danie jest inne i wyjątkowe. Popularne są również zupy, przyrządzane z kurczaka, jagnięciny i warzyw. Z pewnością będąc w Omanie warto spróbować:

  • Shuwa - mięso pieczone przez wiele godzin w zakopanych w piasku piecach. Przed pieczeniem mięso naciera się przyprawami i zawija w suche liście bananowca. 
  • Kabsa  to tradycyjne danie wywodzące się z Arabii Saudyjskiej, ale popularne we wszystkich krajach GCC.  Danie składa się z ryżu, zazwyczaj basmati, warzyw, mięsa lub kurczaka oraz mieszanki przypraw. 
  • Mishkak to rodzaj szaszłyków z marynowanej wołowiny, baraniny lub kurczaka pieczonych na grillu. 
  • Kahwa oznacza kawę po arabsku. Omańska kahwa jest zwykle mieszana z kardamonem podawana w towarzystwie daktyli lub z omańską halvą.
  • omańska halva to rodzaj deseru, który konsystencją przypomina budyń. Składa się z cukru, miodu, wody różanej, jajek, lokalnych przypraw i orzechów. 

Materiał reklamowy powstał we współpracy z biurem podróży ITAKA. 

Udostępnij nasz kulinarny przewodnik

Spodobał Ci się artykuł wakacje na widelcu ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Wakacje na widelcu.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: