Gofry z piekarnika

Gofry z piekarnika

Najprostszy przepis na chrupiące gofry.

Gofry z piekarnika przepis na gofry jak z gofrownicy. Gofry z piekarnika, podobnie, jak ciasteczka orzeszki przypominają mi beztroskie lata i wyprawy z koleżankami z klasy do budki, gdzie robili najlepsze gofry w mieście. Chrupiące gofry, jeszcze gorące posypane cukrem pudrem lub ozdobione bitą śmietaną uwielbiają dzieci i dorośli. Kiedy byłam dzieckiem często jeździliśmy na gofry z bitą śmietaną do centrum Łodzi. W dawnym sklepie Magda były najlepsze.
Przepis na gofry z piekarnika wykorzystuję od kilku lat i nigdy się nie zawiodłam, chociaż gofry bywają kapryśne. A to temperatura za niska, albo ciasto za słabo wyrobione. Złej baletnicy, przeszkadza rąbek u spódnicy - znacie przecież to powiedzenie.
Przepis na domowe gofry jest bardzo prosty, lepszego nie znajdziecie, ten jest po prostu idealny i co najważniejsze setki razy sprawdzony. Kluczowe są w tym przypadku ciasto na gofry i temperatura pieczenia. Zanim opanowałam to w moim piekarniku, miałam kilka średnio udanych prób, ale teraz moje gofry zawsze są idealne.
Lekkie i chrupiące gofry najbardziej lubię z sezonowymi owocami i cukrem pudrem, ale jeśli nie boicie się nadmiaru kalorii to jeszcze smaczniejsze są z bitą śmietaną. Do tego obowiązkowo truskawki lub inne owoce i uczta palce lizać gotowa.
Gofry z piekarnika można zrobić w silikonowej formie, którą w zależności od producenta można kupić za kwotę od 20 do ponad 150 złotych. Ja mam formę do gofrów ze średniej półki cenowej i nie zamierzam wydawać kroci na te najdroższe.

Gofry-z-piekarnika

Gofry z piekarnika - składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 100 ml wody w temperaturze pokojowej 
  • 200 ml gorącej wody
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gofry z piekarnika - przepis

Mąkę, wodę, mleko, olej, jajko, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Nie przerywając ubijania dolewamy gorącą wodę. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy ciasto na kilka minut. Wylewamy do silikonowej formy na gofry i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni.

Pieczemy około 20 minut. Przy pieczeniu gofrów bardzo istotna jest temperatura pieczenia, nawet 20 stopni różnicy może spowodować ich niedopieczenie.
Smacznego.

Gofry-z-piekarnika

Gofry z piekarnika

Komentarze

  1. muszę poszukać takiej foremki ! fajna sprawa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te foremki rzeczywiście się sprawdzają, próbowałam jakiś czas temu w foremkach innej firmy, ale gofry się przyklejały

      Usuń
  2. one są wręcz idealne, ale narobiłąś mi ochoty na gofry ;)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie m.in na rozdanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam lepszego smakołyku na rozpoczęcie dnia niż gofry z cukrem pudrem lub bitą śmietaną :)
      Dzięki za zaproszenie :)

      Usuń
  3. posiadam foremki silikonowe, które kupiłam w Lidlu-czy będą dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, nigdy nie używałam foremek z Lidla. Mogę jedynie powiedzieć, że u mnie najlepiej sprawdziły się te, które opisałam w poście i to właśnie do nich jest dopracowany powyższy przepis na gofry.

      Usuń
    2. A z jakiej firmy ma pani

      Usuń
  4. super sprawa :) nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. muszę kupić takie foremki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: