10/26/2015

Gofry z piekarnika

Gofry z piekarnika

Najprostszy przepis na chrupiące gofry

Gofry z piekarnika są tak samo pyszne, jak pieczone w gofrownicy. Podobnie, jak ciasteczka orzeszki przypominają mi beztroskie lata i wyprawy z koleżankami z klasy do budki, gdzie robili najlepsze gofry w mieście.

Chrupiące gofry, jeszcze gorące posypane cukrem pudrem lub ozdobione bitą śmietaną uwielbiają dzieci i dorośli. Kiedy byłam dzieckiem często jeździliśmy na gofry z bitą śmietaną do centrum Łodzi. W dawnym sklepie Magda były najlepsze.
Przepis na gofry z piekarnika wykorzystuję od kilku lat i nigdy się nie zawiodłam, chociaż gofry bywają kapryśne. A to temperatura za niska, albo ciasto za słabo wyrobione. Złej baletnicy, przeszkadza rąbek u spódnicy - znacie przecież to powiedzenie.
Przepis na domowe gofry jest bardzo prosty, lepszego nie znajdziecie, ten jest po prostu idealny i co najważniejsze setki razy sprawdzony. Kluczowe są w tym przypadku ciasto na gofry i temperatura pieczenia. Zanim opanowałam to w moim piekarniku, miałam kilka średnio udanych prób, ale teraz moje gofry zawsze są idealne.
Lekkie i chrupiące gofry najbardziej lubię z sezonowymi owocami i cukrem pudrem, ale jeśli nie boicie się nadmiaru kalorii to jeszcze smaczniejsze są z bitą śmietaną. Do tego obowiązkowo truskawki lub inne owoce i uczta palce lizać gotowa.
Gofry z piekarnika można zrobić w silikonowej formie, którą w zależności od producenta można kupić za kwotę od 20 do ponad 150 złotych. Ja mam formę do gofrów ze średniej półki cenowej i nie zamierzam wydawać kroci na te najdroższe.

Gofry-z-piekarnika

Gofry z piekarnika - składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 100 ml wody w temperaturze pokojowej 
  • 200 ml gorącej wody
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gofry z piekarnika - przepis

Mąkę, wodę, mleko, olej, jajko, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Nie przerywając ubijania dolewamy gorącą wodę. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy ciasto na kilka minut. Wylewamy do silikonowej formy na gofry i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni.

Pieczemy około 20 minut. Przy pieczeniu gofrów bardzo istotna jest temperatura pieczenia, nawet 20 stopni różnicy może spowodować ich niedopieczenie.
Smacznego.

Gofry-z-piekarnika

Gofry z piekarnika

7 komentarzy:

  1. muszę poszukać takiej foremki ! fajna sprawa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te foremki rzeczywiście się sprawdzają, próbowałam jakiś czas temu w foremkach innej firmy, ale gofry się przyklejały

      Usuń
  2. one są wręcz idealne, ale narobiłąś mi ochoty na gofry ;)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie m.in na rozdanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam lepszego smakołyku na rozpoczęcie dnia niż gofry z cukrem pudrem lub bitą śmietaną :)
      Dzięki za zaproszenie :)

      Usuń
  3. posiadam foremki silikonowe, które kupiłam w Lidlu-czy będą dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, nigdy nie używałam foremek z Lidla. Mogę jedynie powiedzieć, że u mnie najlepiej sprawdziły się te, które opisałam w poście i to właśnie do nich jest dopracowany powyższy przepis na gofry.

      Usuń
  4. super sprawa :) nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. muszę kupić takie foremki!

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis