Trójwarstwowa latte macchiato z kwiatem muszkatołowca

Pachnąca, aromatyczna, delikatna w smaku latte macchiato z puszystą mleczną pianką i subtelną nutą kwiatu muszkatołowca jest idealna na sobotnie popołudnie.
Pasuje do każdego deseru, przeniesie Was w tajemniczy świat Wysp Korzennych i Indii.

Składniki - proporcje na jedną filiżankę
  • 8 g kawy (1 czubata łyżeczka drobno zmielonej kawy)
  • 50 ml wody gorącej wody (optymalnie o temperaturze 90-94 stopnie)
  • 180-220 ml mleka o jak najwyższej zawartości tłuszczu 
  • 1/3 całego lub 1/5 łyżeczki mielonego kwiatu muszkatołowca
  • cukier do smaku
Sprzęt
Przygotowanie
Kawę zmielić, dodać kwiat muszkatołowca i zaleć gorącą, ale nie wrzącą wodą. Jeśli nie mamy termometru wystarczy odczekać około 45-50 sekund po osiągnięciu przez wodę temperatury wrzenia. Zaparzoną kawę odstawić do na 3-4 minuty, ale nie na dłużej ponieważ po tym czasie zaczyna uwalniać się goryczka.  Przecedzić przez filtr do kawy i przelać do dzbanuszka z "dzióbkiem"
Mleko mocno spienić i przelać do szklanek ( powinno być chłodniejsze niż kawa) i delikatnie uderzyć dnem każdej szklanki o blat.
Bardzo powoli, najlepiej po ściance szklanki wlać kawę.
Smacznego



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: