11/25/2018

AeroPress co to jest i jak zaparzyć w nim kawę

AeroPress - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę 

  alternatywne metody parzenia kawy


AeroPress to jedna z najmłodszych, alternatywnych metod parzenia kawy, umożliwiająca uzyskanie ciekawego smaku i aromat porannej "małej czarnej". Jeśli filiżanka kawy jest tym, bez czego nie potraficie się rano obejść, a jednocześnie jesteście głodni nowych kawowych doznać, ten artykuł jest dla Was.

Prezentując alternatywne metody parzenia kawy skoncentrowałam się głównie na sprzęcie, którego cena nie wywołuje zawału serca, nie przyprawia o zawrót głowy i nie zmusza do brania pożyczki w banku. Będzie więc w miarę niedrogo, ale za to bardzo kawowo.
Każdy z nas przygotowuje kawę inaczej - my najczęściej parzymy ją w ekspresie kolbowym, tygielku, AeroPressie lub we french pressie, ale są też osoby, które wybierają inne alternatywne metody parzenia kawy: chemeks lub dripp.
Sposób parzenia ma ogromny wpływ na smak naparu, który otrzymamy - w tym jego intensywność i zawartość kofeiny.
Na blogu znajdziecie już informacje o kilku z nich - poniżej podaję odsyłacze do odpowiednich artykułów:
Drip - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę
French press - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę

W każdym z tych urządzeń otrzymamy kawę o nieco innym smaku. Nie da się polecić i wybrać tego  jedynego najlepszego rodzaju zaparzacza - każdy z nich ma swoje plusy i minusy i każdy z nas ma inne preferencje.
Moim zdaniem na początek kawowej przygody dobrym rozwiązaniem są właśnie wspomniane wyżej drip, prasa francuska oraz bardzo prosty w obsłudze aeropress, które pozwalają na przygotowanie kawy według własnego przepisu. Osobiście każdą nową kawę parzę na kilka sposobów i porównuje jej smak i aromat, aby wybrać najlepszą dla mnie metodę parzenia.


AeroPress co to jest 

AeroPress - proste urządzenie przypominające wyglądem strzykawkę wynalezione zostało stosunkowo niedawno, bo w 2005 roku przez Alana Adlera. Składa się z tłoczka, cylindra, sitka, mieszadła. W zestawach są też zazwyczaj miarka do kawy, lejek i papierowe filtry.
Jedną z zalet AeroPressu jest prostota obsługi, drugą możliwość zabrania go ze sobą i zaparzenia ulubionej kawy, wszędzie tam gdzie nie możemy zabrać naszego ekspresu do kawy.
Nie musimy się też obawiać, że sprzęt szybko się zniszczy - wykonany z odpornego na uszkodzenia tworzywa, a przy tym mały i lekki nie stwarza problemów w transporcie.
AeroPress jest połączeniem trzech sposobów parzenia kawy: metody przelewowej, tradycyjnego ekspresu i zaparzacza do kawy czyli french pressu.
Wszystkie powyższe zalety czynią z AeroPressu doskonały prezent dla prawdziwych miłośników kawy.

Jaka kawa do AeroPressu

Wielu baristów uważa, że do parzenia w AeroPressie najlepsze są jasno palone kawy jednorodne (np. arabiki). Jednak w tym przypadku najlepiej kierować się własnymi preferencjami, eksperymentując zarówno z gatunkami kawy, stopniem palenia, jak i czasem parzenia i temperaturą wody.

Jak zaparzyć kawę w AeroPress

Istnieją dwie metody parzenia kawy w AeroPressie - tradycyjna i odwrócona tzw. invert.

Parzenie kawy w AeroPressie metodą tradycyjną

Sitko z papierowym filtrem umieszczamy na cylindrze, przepłukujemy go gorącą wodą, aby usunąć ewentualny smak papieru i ustawiamy na naczyniu do którego będziemy przeciskać kawę.
Wsypujemy około 16-20 gramów, najlepiej świeżo zmielonej, kawę do komory Aeropressa.
Woda w czajniku doprowadzamy do wrzenia, po czym pozwalamy jej ostygnąć przez około 30-45 sekund. Do komory AeroPressa wlewamy najpierw 50 ml wody, odczekujemy 30 sekund, dodajemy pozostałe 200 ml wody i pozwalamy kawie parzyć się przez 1 do 2 minut. Możemy ją też delikatnie zamieszać, aby uzyskać bardziej intensywny smak i większą moc naparu.
Teraz na cylinder zakładamy tłok i delikatnie jednostajnym ruchem dociskamy, do chwili gdy usłyszymy charakterystyczny syk. Odkładamy wówczas AeroPress i możemy delektować się naszą kawą.

Parzenie kawy w AeroPressie metodą odwróconą

Aby zaparzyć w AeroPressie kawę metodą odwróconą najpierw do cylindra wkładamy tłoczek, a następnie wsypujemy około 16-22 gramów zmielonej kawy. Kawę w AeroPressie zalewamy 50 ml gorącej wody o temperaturze około 86-94 stopni, czekamy 30 sekund,  dodajemy pozostałe 200 ml wody i czekamy kolejne 60-90 sekund. Zakładamy sitko z zamocowanymi filtrem, który najpierw musimy przepłukać gorącą wodą. Ustawiamy AeroPress na kubku lub dzbanku i spokojnym jednostajnym ruchem przeciskamy kawę


Zdjęcie obrazujące parzenie kawy metodą odwróconą pochodzi ze strony www.konesso.pl

AeroPress co to jest i jak zaparzyć w nim kawę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger