Nalewka z czerwonych porzeczek

Nalewka z czerwonych porzeczek

Nalewka z czerwonych porzeczek, to wyjątkowo smaczny trunek, ale też skuteczny środek wzmacniający organizm. Późną jesienią i zimą nalewka porzeczkowa jest prawdziwym skarbem naszej spiżarni, rozgrzeje, poprawi nastrój i pomoże na wiele dolegliwości.

Zanim jednak będziecie mogli się przekonać, jak sprawdza się przepis na nalewkę, musicie uzbroić się w cierpliwość, bo nalewka z czerwonej porzeczki powinna dojrzewać pół roku.
Mimo długiego czasu oczekiwania, warto ją zrobić.
Polecam też galaretkę z arbuza i czerwonych porzeczek

Każdy miłośnik nalewek ma swoje własne, wypróbowane przepisy. My zazwyczaj przygotowujemy dwie wersje nalewki z czerwonych porzeczek - jedną na owocach, drugą ze świeżo wyciśniętego soku. Oba przepisy na porzeczkówkę znajdziecie poniżej. Żeby uzyskać nieco ciemniejszy kolor, można dodać kilka wydrylowanych wiśni.

Nalewka z czerwonych porzeczek pomaga w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.

Nalewka z czerwonej porzeczki - na co pomaga

Porzeczkówka  jest szczególnie polecana w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, ponieważ przyśpiesza regenerację organizmu. Ze świeżych liści czerwonej porzeczki przygotowuje się nalewkę na nadkwasotę. Nalewka z soku czerwonej porzeczki pomaga na zaburzenia trawienia, stosowana jest też jako środek wykrztuśny w nieżytach górnych dróg oddechowych i zapaleniu gardła. Czerwone porzeczki mają również działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Nalewka z czerwonych porzeczek – przepis

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 500 ml spirytusu 95%
  • 200 ml wody
  • 500 g cukru białego lub trzcinowego
  • opcjonalnie kilka - kilkanaście wiśni bez pestek
  • 2-3 goździki
  • 1 laska cynamonu - około 5 cm kawałek

Nalewka z czerwonych porzeczek – jak zrobić

Spirytus mieszamy z wodą. Czerwone porzeczki myjemy, oczyszczamy gałązek i wsypujemy do słoja. Dodajemy cynamon, goździki i ewentualnie kilkanaście wypestkowanych wiśni. Owoce zalewamy alkoholem, zakręcamy słój i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 6 do 8 tygodni. Po tym czasie zlewamy alkohol i odstawiamy w ciemne miejsce.
Owoce zasypujemy cukrem,  odstawimy na 10-14 dni i codziennie potrząsamy słojem, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Powstały z owoców i cukru syrop zlewamy i dodajemy do alkoholu. Nalewkę z czerwonych porzeczek filtrujemy przez kilkukrotnie złożoną gazę lub filtry do kawy,  rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 miesięcy, chociaż moim zdaniem nalewka porzeczkowa najlepsza jest po roku leżakowania.
Pozostałe z nalewki owoce możemy wykorzystać jako dodatek do lodów, ciast lub deserów.

Nalewka-z-czerwonych-porzeczek
Nalewka porzeczkowa na soku z czerwonych porzeczek z cynamonem

Nalewka z soku z czerwonych porzeczek

Jeśli dysponujecie sokowirówką lub wyciskarką, możecie zrobić nalewkę z soku czerwonej porzeczki. Przepis na nalewkę z soku porzeczkowego jest bardzo podobny, do tego na owocach.

Nalewka z soku czerwonych porzeczek – przepis 

  • 1 litr soku z czerwonych porzeczek 
  • 1 litr spirytusu 95% 
  • 750 ml wody 
  • 750 g cukru białego lub trzcinowego
  • 100 g rodzynek
  • 2-3 goździki 
  • 1 laska cynamonu - około 5 cm kawałek 

Nalewka z soku czerwonych porzeczek - jak zrobić

Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego syropu cukrowego dodajemy wyciśnięty sok porzeczkowy, alkohol,  rodzynki, cynamon i goździki. Mieszamy i odstawiamy na 6 miesięcy, po czym filtrujemy przez gazę lub filtry do kawy, rozlewamy do butelek i i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum pół roku.

Nalewka-z-czerwonych-porzeczek
Nalewka z czerwonych porzeczek

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: