TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Nalewka z czerwonych porzeczek

Nalewka z czerwonych porzeczek – domowa nalewka porzeczkowa 

Nalewka z czerwonych porzeczek to wyjątkowo smaczny trunek i skuteczny środek wzmacniający organizm. Późną jesienią i zimą tradycyjna nalewka z czerwonej porzeczki jest prawdziwym skarbem naszej spiżarni, rozgrzeje, poprawi nastrój i pomoże na wiele dolegliwości. W tym okresie Polacy często wykorzystują małe buteleczki owocowych alkoholi jako dodatek kulinarny. Zanim jednak będziecie mogli się przekonać, jak działa nalewka czerwona porzeczka, musicie uzbroić się w cierpliwość, bo domowa nalewka z czerwonej porzeczki powinna dojrzewać pół roku, czyli tyle samo co rumtopf nalewka bożonarodzeniowa i nalewka ratafia wieloowocowa.

To z pewnością nie jest szybka nalewka z czerwonej porzeczki, ale pomimo długiego czasu oczekiwania przepis na nalewkę z czerwonej porzeczki warto sobie zapisać. Robiąc własną nalewkę, oszczędzamy również sporo pieniędzy. Owocowa małpka z alkoholem kupiona w popularnym sklepie w przeliczeniu na litr okazuje się bardzo droga! . Pyszna jest też konfitura z arbuza i czerwonych porzeczek i nalewka z czarnej porzeczki.

nalewka-z-czerwonych-porzeczek
Domowa nalewka z czerwonej porzeczki, podobnie jak wiśniak na rumie, pomaga w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Przeczytaj jak zrobić nalewkę z czerwonych porzeczek i cieszyć się zimą jej smakiem.

Domowa nalewka z czerwonej porzeczki – składniki nalewki 

Każdy miłośnik nalewek ma swoje własne, wypróbowane przepisy na nalewkę z porzeczek. W końcu wszyscy znają osobę, która w spiżarni przechowuje owocowe wódki różnych pojemności – od małpek po litrowe butelki. My zazwyczaj przygotowujemy dwie wersje tej domowej nalewki - jedną na owocach, drugą ze świeżo wyciśniętego soku porzeczkowego. Oba przepisy na porzeczkówkę znajdziecie poniżej. Żeby uzyskać nieco ciemniejszy kolor, można dodać kilka wydrylowanych wiśni. 

  • 1 kg czerwonych porzeczek,
  • 0,5 litra spirytusu 95% albo 1 litr wódki,
  • 200 ml wody, 
  • 500 g cukru białego lub trzcinowego,
  • opcjonalnie kilka - kilkanaście wiśni bez pestek,
  • 2-3 goździki,
  • 1 laska cynamonu - około 5 cm kawałek.

Jeżeli przygotowujesz nalewkę na wódce, to nie dodawaj wody. Nalewka z czerwonej porzeczki na wódce jest równie smaczna, jak nalewka na spirytusie i ma takie same właściwości zdrowotne.

nalewka-z-czerwonych-porzeczek

Przepis babci na nalewkę z czerwonej porzeczki 

Ten przepis jest bardzo prosty, chociaż trzeba uzbroić się w cierpliwość. To łatwa porzeczkówka początkujących, którą każdy może zrobić, a efekt zawsze zachwyca głębokim smakiem i pięknym kolorem. 

Przygotowanie domowej nalewki porzeczkowej. Spirytus wymieszaj z wodą. Czerwone porzeczki umyj, oczyść z gałązek i wsyp do słoja. Dodaj cynamon, goździki i ewentualnie kilkanaście wypestkowanych wiśni. Owoce zalej alkoholem, zakręć słój i odstaw w nasłonecznione miejsce na 6 do 8 tygodni.

Przygotowanie drugiego nastawu. Po 6 -8 tygodniach zlej alkohol i odstaw w ciemne miejsce. Owoce zasyp cukrem i odstaw na 10-14 dni. Codziennie potrząsaj słojem, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Powstały z owoców i cukru syrop zlej i dodaj do alkoholu.

Filtrowanie nalewki z czerwonych porzeczek. Nalewkę porzeczkową przefiltruj przez kilkukrotnie złożoną gazę lub filtry do kawy, rozlej do butelek i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 6 miesięcy, chociaż moim zdaniem nalewka porzeczkowa najlepsza jest po roku leżakowania.

Jak wykorzystać owoce z nalewki?

Pozostałe porzeczki możesz wykorzystać jako dodatek do lodów, ciast lub deserów. Inną opcją jest przetarcie owoców nalewki przez sitko i dosłodzenie cukrem lub miodem. Taki mus porzeczkowy jest świetnym dodatkiem do naleśników lub lodów dla dorosłych. Nie musisz go pasteryzować, spirytus i cukier są doskonałymi konserwantami.

nalewka-z-czerwonych-porzeczek
Sprawdzony przepis na nalewkę porzeczkową na soku z czerwonych porzeczek z cynamonem 

Nalewka z soku z czerwonych porzeczek 

Jeśli dysponujesz sokowirówką lub wyciskarką, możesz zrobić nalewkę z soku czerwonej porzeczki. Przepis na nalewkę z soku porzeczkowego jest bardzo podobny, do tego na owocach. Przygotowanie domowej nalewki zajmuje nie więcej niż godzinę czasu. 

Owocowa nalewka z soku z czerwonej porzeczki – składniki nalewki 

  • 1 litr soku z czerwonych porzeczek,
  • 1 litr spirytusu 95%,
  • 750 ml wody,
  • 750 g cukru białego lub trzcinowego,
  • 100 g rodzynek,
  • 2-3 goździki,
  • 1 laska cynamonu - około 5 cm kawałek.

Sprawdzony przepis na nalewkę z soku czerwonych porzeczek 

Przygotowanie domowej nalewki. Cukier rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystygnięcia. Do zimnego syropu cukrowego dodaj wyciśnięty sok porzeczkowy, alkohol,  rodzynki, cynamon i goździki. Wymieszaj i odstaw na 6 miesięcy

Filtrowanie nalewki. Po 6 miesiącach przefiltruj domową nalewkę z porzeczek przez gazę lub filtry do kawy, rozlej do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum pół roku.

Udostępnij przepis na nalewkę z czerwonych porzeczek

Jeśli spodobał Ci się przepis na porzeczkówkę, zostaw komentarz i podziel się nim w mediach społecznościowych, oznaczając nas tagiem @Czteryfajery na Instagramie lub Facebooku.

nalewka-z-czerwonych-porzeczek

Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie – właściwości nalewki 

Tradycyjna nalewka z czerwonej porzeczki pomaga w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego i przyśpiesza regenerację organizmu. Owocowe wódki cieszą się uznaniem Polaków, jednak to piwo pozostaje najpopularniejszym alkoholem w Polsce. Ze świeżych liści czerwonej porzeczki przygotowuje się nalewki na nadkwasotę. Nalewka z soku czerwonej porzeczki łagodzi zaburzenia trawienia. Przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe właściwości czerwonej porzeczki są przydatne w nieżytach górnych dróg oddechowych i zapaleniu gardła. Ta nalewka może być też stosowana, jako łagodny środek wykrztuśny. Nawet jedna małpka alkoholu może okazać się skuteczna.

Właściwości czerwonej porzeczki 

Czerwona porzeczka jest nie tylko smacznym owocem, ale także prawdziwym skarbem w domowych apteczkach i kuchniach. Zdrowotne właściwości czerwonej porzeczki znane są od dawna. Bogata w witaminę C, jest naturalnym wspomagaczem odporności. Zawiera także antocyjany, które działają przeciwzapalnie. Czerwone porzeczki są źródłem witaminy K oraz błonnika, który wspomaga nasz układ trawienny. Dodatkowo, czerwona porzeczka jest bogata w przeciwutleniacze, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami.

nalewka-z-czerwonych-porzeczek

Nalewka czerwona porzeczka - do czego pasuje porzeczkówka? 

Tradycyjna nalewka z czerwonej porzeczki z przepisu babci może być dodatkiem do różnych potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Doskonale komponuje się z lodami, ciastami czy sałatkami z owoców. Dzięki dodatkowi korzennych przypraw każda owocowa nalewka nie tylko zyskuje lepszy smak, ale jest też bardziej aromatyczna i świetnie podkreśla smak wielu deserów. Porzeczkówkę można też dodać w niewielkiej ilości do sosów mięsnych, aby nadać im wyjątkowy, owocowy aromat. 

Jak przechowywać nalewkę z czerwonej porzeczki na spirytusie? 

Aby domowa nalewka z czerwonej porzeczki zachowała swoje właściwości i smak, ważne jest, aby przechowywać ją w odpowiedni sposób. Najlepiej trzymać ją w ciemnym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego. Temperatura przechowywania powinna być stała – zbyt duże wahania temperatury mogą negatywnie wpłynąć na jakość nalewki. Nalewka z czerwonej porzeczki na wódce powinna być przechowywana tak samo, jak nalewki na spirytusie, czyli w piwnicy. Nasze domowe nalewki zawsze przechowujemy w piwnicy. Dzięki temu zachowują swoje właściwości przez wiele lat i zawsze są gotowe do podania na stół.

nalewka-z-czerwonych-porzeczek
Nalewka z czerwonych porzeczek.

Komentarze