Różowa rozgrzewająca herbata z Kaszmiru

Różowa rozgrzewająca herbata z Kaszmiru

Noon Chai - rozgrzewająca kaszmirska herbata


Różowa rozgrzewająca herbata z Kaszmiru Noon Chai to raczej napój dla koneserów, niż przeciętnego zjadacza chleba. Przygotowuje się ją z zielonej herbaty - gunpowder (liście zielonej herbaty zwinięte w małe kulki), którą gotuje się z dodatkiem mleka i przypraw - cynamonu, anyżu i kardamonu. I to jeszcze pewnie nikogo z Was nie dziwi, w podobny sposób przyrządza się przecież bardzo smaczną Masala Chai. Jednak do Noon Chai dodaje się też sodę oczyszczoną i sól, zamiast cukru. Kaszmirczycy twierdzą, że różowa słona herbata jest pyszna. Ja piję taką herbatę wyłącznie zimą i z dodatkiem garam masala, bo świetnie rozgrzewa.

Rozowa-rozgrzewajaca-herbata-z-Kaszmiru
 Różowa rozgrzewająca herbata z Kaszmiru

Różową herbatę kaszmirską po raz pierwszy piłam w Arabii Saudyjskiej, gotował ją każdego ranka jeden z pracowników naszego compoundu. Kilka razy udało mi skorzystać z jego gościnności, chociaż takie "bratanie" się z obsługą compoundu nie było dobrze widziane.
Moje pierwsze próby samodzielnego zaparzenia Noon Chai były średnio udane, przez długi czas nie mogłam uzyskać takiego koloru jak chciałam, chociaż smakowała bardzo dobrze. Dopiero po kilkunastu próbach doszłam do wprawy i mam mój ulubiony jasny róż. Bardzo ważny jest dodatek lodowatej wody, to dzięki niemu i sodzie oczyszczonej herbata nabiera różowego koloru.

Inne nazwy tej herbaty to: słona herbata, kashmiri chai, pink tea, sheer chai, shir chai lub gulabi chai, To ostatnie w dosłownym tłumaczeniu z hindi oznacza różowa herbata.

Rozowa-rozgrzewajaca-herbata-z-Kaszmiru
Herbata zielona gunpowder z której przygotowuje się różową herbatę kaszmirską

Różowa rozgrzewająca herbata z Kaszmiru - składniki

  • 3 łyżeczki dobrej zielonej herbaty, najlepiej gunpowder,
  • dwie szklanki pełnotłustego mleka 
  • 2 szklanki wody 
  • 2 szklanki lodowatej wody
  • 4-5 strąków zielonego kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 1-2 gwiazdki anyżu 
  • 1/4 łyżki sody oczyszczonej 
  • 1/4 łyżeczki soli lub do smaku 
  • opcjonalnie, w wersji pakistańskiej, cukier do smaku
  • migdały i / lub pistacje do dekoracji

Różowa rozgrzewająca herbata z Kaszmiru - przepis


1. Strąki kardamonu zgniatam w dłoniach, tak aby nasiona wypadły, strąków nie wyrzucam.

2. Do płaskiego, szerokiego rondelka wlewam 2 szklanki wody i doprowadzam do wrzenia. Na wrzącą wodę wsypuję zieloną herbatę i mieszam. Dodaję nasiona i strąki kardamonu, anyż, cynamon i sodę oczyszczoną. Płyn przez chwilę będzie się mocno pienił. W trakcie gotowania nabieram głęboką łyżką lub małą chochlą gotującą się w rondelku herbatę i wlewam ją z niewielkiej wysokości do rondelka. Gotuję w ten sposób przez około 15-20 minut na średnim ogniu, aż połowa wody odparuje, a herbata zacznie nabierać czerwonej barwy. Wyłączam palnik.

3. Dodaję 2 szklanki lodowatej wody i mieszam przez około 1 minutę. Ponownie włączam palnik i na średnim ogniu gotuję przez około 5-10 minut, cały czas nabierając herbatę chochelką i wlewając z powrotem do rondelka.

4. Dodaję sól, mieszam, żeby się rozpuściła, po czym wlewam mleko i gotuję kolejne 5 minut lub dłużej. Im dłużej będziemy gotować, tym mocniejsza będzie herbata.

Noon chai podaję w niewielkich filiżankach lub czarkach, posypany na wierzchu migdałami albo pistacjami.

Różowa rozgrzewająca herbata z Kaszmiru - Noon Chai

ciekawostki o kaszmirskiej herbacie

Zawarte w nazwie słowo "noon" nie jest zapożyczeniem z angielskiego i nie tłumaczymy go jako "południe".  W językach kaszmirskim, bengalskim, radżastani, hindi i nepalskim słowo noon oznacza sól, noon chai to dosłownie słona herbata.  Możecie się też spotkać z nazwą sheer chai, co w tłumaczeniu z farsi oznacza mleczną herbatę. 

Noon Chai swój różowy kolor zawdzięcza dodatkowi sody oczyszczonej. Kaszmirczycy zamiast cukru, dodają do niej sól. W Pakistanie często podaje się ją z cukrem i orzechami i nazywa „Pindi Chai”, od nazwy miasta Rawalpindi, gdzie mieszka wielu Kaszmirczyków.

Przygotowując ten artykuł obejrzałam całkiem sporo filmów dotyczących parzenia noon chai. Wynikało to z faktu, że nigdy - ani w Arabii Saudyjskiej, ani tym bardziej kiedy gotowałam różową herbatę samodzielnie, nie udało mi się uzyskać tak pięknego i intensywnego różowego koloru, jaki widziałam na zdjęciach i wielu filmach. Moja herbata ma raczej kolor jasnego, brudnego różu. Odpowiedź dlaczego tak się dzieje jest prozaiczna, do noon chai często dodawany jest barwnik spożywczy.

Rozowa-rozgrzewajaca-herbata-z-Kaszmiru
Różowa rozgrzewająca herbata z Kaszmiru

Komentarze

  1. Zrobię sobie taką kaszmirską herbatę - bez sody. Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super. Zaskoczona jestem, bo w życiu o niej nie słyszałam. I chętnie jej spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam tej herbaty ale chętnie spróbuje przy okazji.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: