Zalewa octowa

Zalewa octowa 

Przepis na zalewę octową do ogórków, papryki konserwowej, grzybów, śliwek i ryb. 

Zalewa octowa decyduje nie tylko o trwałości, ale także o smaku przetworów. Wraz z nadejściem lata zaczynają pojawiać się pytania jaka jest najlepsza zalewa octowa do ogórków, grzybów czy śliwek. Wiele osób poszukuje też przepisu na zalewę do ryb. Poszczególne rodzaje zalewy różnią się jedynie proporcjami i dodatkami, ale podstawowe składniki zawsze są takie same. Niemal każdy przepis na zalewę octową zawiera wodę, ocet, cukier i sól. Wyjątek stanowią marynaty do śliwek w occie oraz sałatka szwedzka. Do niektórych przetworów zamiast octu spirytusowego stosuje się ocet winny, ocet ryżowy lub octy owocowe. Na przykład przepis na warzywa marynowane po turecku mają w swoim składzie ocet z granatu, ale ja zrobiłam je z octem z głogu. Z kolei sałatka Muminków zawiera ocet jabłkowy lub ocet winny.

Poniżej znajdziesz przepisy na zalewę octową

  • zalewa do grzybów, 
  • zalewa do śliwek w occie, 
  • zalewa do ogórków, papryki konserwowej i innych warzyw 
  • zalewa do sałatki szwedzkiej
  • oraz zalewa do ryby w occie

zalewa-octowa
Najlepsza zalewa do ogórków i papryki konserwowej.

Zalewa octowa uniwersalna 

Ta zalewa może być wykorzystana do większości przetworów z warzyw, m.in. ogórków, papryki, marchewki, cukinii, patisonów, szalotki itp. Ze względy na idealne proporcje często określana jest także, jako złota zalewa octowa. Jednak jeśli wolisz bardziej słodkie lub bardziej kwaśne marynaty możesz zwiększyć ilość octu, cukru lub soli.

Uwaga - moja szklanka ma 250 ml pojemności.

  • 4 szklanki wody 
  • 1 szklanka octu 10% lub półtorej szklanki octu 6%
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • Do uniwersalnej zalewy octowej możesz dodać warzywa takie jak marchewka, cebula, papryczka chili oraz jeden z niżej wymienionych składników
    • przyprawa curry
    • kurkuma
    • przyprawa gyros

Przepis na zalewę do korniszonów i ogórków konserwowych.

Ta zalewa do ogórków konserwowych jest nieco mniej słodka niż uniwersalna zalewa octowa.

  • 4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki (około 160-170 ml) octu 10% lub 1 szklanka octu 6%
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej 

Zagotuj wszystkie składniki.

zalewa-do-ogorkow-konserwowych

Zalewa do sałatki szwedzkiej 

  • 3 szklanki wody 
  • 2 szklanki cukru 
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10% 

To przykład zalewy do której nie dodajemy soli, ponieważ w przypadku sałatki szwedzkiej ogórki moczymy w osolonej wodzie.  Przepis znajdziesz tutaj: sałatka szwedzka.  

zalewa-octowa

Zalewa do papryki konserwowej

  • 4 szklanki wody
  • od 0,5 do 3/4 szklanki (od 125 do 170 ml) octu 10%
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej 
  • przyprawy: do każdego słoika po 1-2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy, od 1/4 do 1/2 łyżeczki nasion gorczycy,  kilka ziarenek pieprzu i opcjonalnie po kilka plasterków marchewki.

Zagotuj wodę z cukrem i solą, mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą. Dodaj ocet, ponownie doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj pod przykryciem około 5 minut.

Zalewa do marynowanych patisonów

  • 4 szklanki wody
  • od 0,5 do 3/4 szklanki (od 125 do 170 ml) octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 lekko czubata  łyżka soli kamiennej niejodowanej 
  • przyprawy
    • 1 czubata łyżeczka ziaren gorczycy
    • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
    • 2 duże liście laurowe
    • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
    • 3 ziarenka ziela angielskiego

Zagotuj wodę z cukrem, solą i przyprawami, mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą. Dodaj ocet, ponownie doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Gorącą zalewą zalej patisony. Do patisonów możesz także dodać 2 średnie marchewki pokrojone w plastry.

Patisony marynowane z marchewką.

Przepis na zalewę do grzybów marynowanych

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10% 
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 3 liście laurowe. 
  • 8-10 ziaren pieprzu
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego. 
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy. 

Zagotuj wodę z cukrem, solą i przyprawami, mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą. Dodaj ocet, ponownie doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj pod przykryciem około 5 minut.

zalewa-octowa

Zalewa octowa do ryb

  • 4 szklanki wody 
  • 300-350 ml octu 10 %, 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 czubata albo 2 płaskie łyżeczki soli
  • 4-5 liści laurowych 
  • 6-7 ziaren czarnego pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka,

Zagotuj wodę z cukrem, solą i przyprawami, mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.  Dodaj ocet, ponownie doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj pod przykryciem około 5 minut. 

Zalewa do śliwek w occie

  • 2 szklanki wody 
  • 2 szklanki octu
  • 3 szklanki cukru 
  • około 20-25 goździków

Wodę z cukrem i goździkami doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj ocet, ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem około 2-3 minut.

W przypadku marynowania owoców i warzyw możesz zastąpić ocet spirytusowy octem owocowym 6% lub 5%. Świetnie sprawdza się ocet jabłkowy, ocet z głogu (kupowałam go w TureckiSklep.pl) albo ocet z owoców cytrusowych lub winogron. 

Spodobały Ci się porady jak zrobić najlepszą zalewę do ogórków, grzybów i innych przetworów ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #Czteryfajery.

zalewa-octowa
Zalewa octowa.

Komentarze

  1. Od lat nie używam octu spirytusowego w kuchni, jedynie do sprzątania. W zalewach tylko octy owocowe. Zamieniłabym w Twoich przetworach ocet spirytusowy właśnie na owocowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli moja do ogórków curry pod Twoją uniwersalną się wpisuje:-) Wypróbuję resztę, bo teraz czas na nie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja niestety nie robię takich przetworów.
    Mama miała w piwnicy dziesiątki słoików i różne kompozycje.
    Po Twoim wpisie skuszę się na zrobienie kilku słoiczków.
    Bardzo ciekawe propozycje zalew przedstawiłaś.
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  4. Od zeszłego roku eksperymentujemy z przetworami, więc może skuszę się na coś z Twoich propozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobra zalewa do marynat i kiszonek to podstawa sukcesu zapasu na zimę. Złe proporcje to nieudane przetwory które niestety potem są wyrzucane.

    OdpowiedzUsuń
  6. No dobrze. Wiem już jak zrobić zalewę do ryb. Ale co dalej? Może to zabrzmi głupio ale nigdy nie marynowalam rybek a chciałabym tylko nie wiem czy zalać je gorącą czy zimną zalewą i co dalej?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: