Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix

Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix

tzw. święta trójca kuchni francuskiej.

Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix, którą większość z nas, świadomie lub z przyzwyczajenia, dodaje do zup, wywarów i dań jednogarnkowych, to zaledwie trzy składniki. W skład mirepoix wchodzą cebula, seler naciowy lub korzeniowy i marchew Dzisiaj podam Ci przepis na wersję suszoną, taki zestaw przyda się w każdej kuchni bez wyjątku. Mieszanka suszonych warzyw mirepoix pasuje do większości gotowanych potraw. Jeśli chcesz poznać przepisy na warzywną świętą trójcę z innych regionów świata, to zajrzyj na koniec artykułu.  Smacznego.

Suszone warzywa i owoce przepisy

 
francuska-mieszanka-suszonych-warzyw-mirepoix
Mirepoix francuska suszona włoszczyzna.

Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix

  • 1 kg cebuli
  • 500 g marchewki
  • 500 g selera naciowego

Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix przepis

1. Obierz cebulę i marchewkę. Umyj wszystkie warzywa i pokrój w około centymetrową kostkę. 

2. Rozłóż warzywa na tacach suszarki lub dehydratora. Postaraj się, aby warzywa nie stykały się ze sobą, powietrze powinno swobodnie krążyć między kawałkami warzyw.

3. Czas suszenia w zależności od wielkości kostki i modelu suszarki z której korzystasz może się różnić. W przypadku suszarki / dehydratora Zyle wynosi on od 8 do 12 godzin w temperaturze 52-55 stopni.

4. Mirepoix dodawaj do zup, sosów, gulaszy. Warzywa możesz zmielić, otrzymasz dzięki temu bardzo aromatyczną przyprawę. Przechowuj warzywne mirepoix w szczelnie zamykanym pojemniku, w suchym, chłodnym miejscu.

francuska-mieszanka-suszonych-warzyw-mirepoix
Po lewej seler naciowy i marchewka w suszarce do warzyw, po prawej gotowe mirepoix. 

Co to jest mirepoix

Mirepoix składa się z 2 części cebuli, 1 części selera i 1 części marchewki. Powstanie tej klasycznej francuskiej bazy warzywnej przypisuje się kucharzowi feldmarszałka Charlesa-Pierre-Gastona François de Lévis, księcia Lévis-Mirepoix (1699–1757), który słynął głównie z zamiłowania do wystawnego życia i doskonałej kuchni. Francuska święta trójca może być łączona z mięsem, innymi warzywami lub stanowić podstawę zup i sosów. Prawidłowe przygotowanie mirepoix polega na powolnym duszeniu warzyw na  maśle lub innym tłuszczu. Dusząc warzywa należy uważać, aby nie zaczęły się smażyć i karmelizować. Jeśli zamierzasz wykorzystać mirepoix do dań mięsnych, to najpierw obsmaż mięso, a następnie w tym samym tłuszczu duś warzywa, aż staną się bardzo miękkie, ale nie zrumienione. Średnio zajmuje to około 10-15 minut.

Mirepoix jest stosowane głównie jako składnik nadający smak i aromat. Przed podaniem potrawy warzywa są zazwyczaj odcedzane lub w inny sposób usuwane z końcowego dania. W wersji uproszczonej możesz wykorzystać suszone mirepoix. Wystarczy na 15 minut przed duszeniem zalać je gorącą wodą, a następnie odcedzić i dalej postępować zgodnie z przepisem.

Odpowiedniki mirepoix

  • święta trójca kuchni kajuńskiej i kreolskiej  to aromatyczna baza używana głownie w kuchni Nowego Orleanu i Luizjany w Stanach Zjednoczonych. W jej skład wchodzą cebula, zielona papryka i seler w proporcjach: 3 części cebuli, 1 część zielonej papryki i 1 część selera lub według innej wersji 3 części cebuli, 2 części selera i 1 część papryki. Często dodawany jest też czosnek, określany wówczas mianem "papieża". Święta  trójca kajuńska jest podstawą niedrogiego i bardzo pożywnego dania jambalaya w skład którego wchodzi ryż, czerwona papryka, seler naciowy i cebula oraz mięso lub kiełbasa.  Istnieje również trójca przypraw Cajun składająca się z pieprzu cayenne, czarnego pieprzu i białego pieprzu oraz trójca ziół obejmująca oregano, liść laurowy i natkę pietruszki. Twórcą nazwy "święta trójca" jest słynny nowoorleański szef kuchni Paul Prudhomme, który specjalizuje się w kuchni cajun i kreolskiej.
  • włoskie soffritto to raczej starte na drobnych oczkach lub bardzo drobno pokrojone marchewka, cebula i seler naciowy. Zamiast na maśle, warzywa dusi się na oliwie z oliwek. 
  • hiszpańskie sofrito jest rodzajem sosu, który łączy w sobie pomidory, cebulę, czosnek i inne warzywa np. paprykę lub zioła.
  • francuskie pinçage (wymawiane pin-sage) to francuska święta trójca mirepoix z dodatkiem pasty pomidorowej. To świetna opcja dodawania mirepoix do sosów. 
  • niemiecki suppengrün  obejmuje marchew, pory i korzeń selera. Może również zawierać zioła, takie jak natka pietruszki lub tymianek, a także inne warzywa korzeniowe np. cebulę i brukiew.
  •  rosyjsko-ukraińska smazhennya lub zazharka składa się z cebuli, marchewki i ewentualnie selera i buraków czerwonych doprawionych czarnym pieprzem.
  •  indyjski wariant obejmuje cebulę, chili, czosnek i imbir duszone powoli na maśle ghee

francuska-mieszanka-suszonych-warzyw-mirepoix
Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix


Komentarze

  1. Pięknie wykonana. Mam ją stale w kuchni i bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam, że tak się nazywa. A używam. Człowiek ciągle się uczy...

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciekawy wpis, nie znałam tamtych mieszanek i szczególnie ta kreolska mnie zainteresowała. natomiast robię ale swoją własna podstawowa mieszankę suszonych warzyw taką typowo rosołową.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aromatyczna święta trójca jest dla mnie.
    Uwielbiam suszone warzywa, bardzo pasuje mi skład tej francuskiej mieszanki.
    Pasują praktycznie do wszystkiego.
    Doskonale wyglądają po wysuszeniu. Super ! :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy czegoś podobnego nie robiłam. Może w tym roku się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie aromatyczne przyprawy :) Też co roku robię zapasy

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała przyprawa, uwielbiam takie suszone mieszanki. Taką i inne wersje suszonych warzyw używam na co dzień, nadają niesamowitego smaku wszystkim potrawom :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Normalnie czytam i oczami wyobraźni jestem w Paryżu albo w jakiejś uroczej knajpce w małej wiosce gdzieś tam we Francji. Wróć, mogę sama dzięki Tobie poczuć ten klimat. Nie jestem tak bardzo zaangażowana w kuchenne sprawy i oczywiście nie miałam pojęcia o takim zestawie. No ale człowiek uczy się całe życie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka mieszanka będzie przydatna :) Muszę ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie w kuchni jej nie ma bo nie mam możliwości wysuszenia składników aby powstała. Na pewno ratuje w wielu sytuacjach. Przyda się najprawdopodobniej w najmniej oczekiwanym momencie. Poza tym jest fantastycznie kolorowa pełna energii a już Samo patrzenie na zdjęcia powoduje przysłowiowy ślinotok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wysuszyć na papierze na kaloryferze.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: