Przepis na podpłomyki

Przepis na podpłomyki

Drożdżowe podpłomyki z patelni.

Przepis na podpłomyki poznałam podczas niezwykle inspirujących warsztatów  Olej rzepakowy - skarbem Europy. Drożdżowe podpłomyki z przepisu Andrzeja Polana są zdecydowanie bardziej wykwintne niż te, które przygotowywali pierwsi Słowianie. Jednak sposób przygotowania podpłomyków nie zmienił się od tysięcy lat. Dawniej podpłomyki wypiekano na mocno rozgrzanych w ognisku kamieniach lub na blasze umieszczonej nad ogniem. Dziś staropolskie podpłomyki możemy upiec na patelni. Przepis na podpłomyki drożdżowe z patelni to w rzeczywistości przepis na jeden z najstarszych chlebów, bardzo podobnie przygotowuję też turecki chleb z patelni albo indyjski chleb naan z patelni

We wszystkich wspomnianych przepisach na chleb z patelni występuje olej rzepakowy, jego historia  sięga 6000 lat. Początkowo wykorzystywany był jako olej do lamp, później trafił także do kuchni i kosmetyki. Więcej na temat właściwości i możliwościach zastosowania oleju rzepakowego oraz historii  podpłomyków możesz przeczytać na końcu przepisu.

przepis-na-podplomyki
Drożdżowe podpłomyki z patelni. 

Przepis na podpłomyki

  • 500 g mąki pszennej 
  • 150 ml letniego mleka 
  • 100 ml oleju rzepakowego 
  • 50 ml wody 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka soli 
  • pół łyżeczki cukru 

Jak zrobić podpłomyki

Jeśli używam świeżych drożdży, to najpierw w małej miseczce robię rozczyn. Rozcieram drożdże z cukrem, Następnie dodaję 1 łyżkę mąki i letnie mleko. Mieszam i rozcieram, tak aby nie było grudek. Odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce. 

1. Mąkę mieszam z solą. Dodaję olej, rozczyn drożdżowy i przekładam do misy robota. Powoli dodaję wodę i zagniatam ciasto. Ciasto będzie miękkie, ale nie lepkie. Kiedy jest już jednolite przykrywam misę ściereczką i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce to wyrośnięcia na około 60-90 minut. 

2. Wyrośnięte ciasto przekładam na lekko podsypaną mąką stolnicę i dzielę na 6 lub 9 równych kawałków. Przykrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia. 

3. Nagrzewam patelnię z nieprzywierającym dnem, nie dodaję żadnego tłuszczu. Na blacie posmarowanym olejem formuje cienkie placki Na rozgrzaną patelnię kładę pierwszy chlebek. Piekę na średnim ogniu, aż do chwili kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Zajmuje to około 3-4 minut. Wtedy odwracam podpłomyk na drugą stronę i dopiekam, aż się zrumieni. W ten sam sposób postępuję z kolejnymi podpłomykami..

Na warsztatach podawaliśmy te podpłomyki z konfitowanymi żeberkami, sałatką z kapusty i dyni na puree jabłkowym. Dodatkowo skrapialiśmy podpłomyki olejem koperkowo-szpinakowym. Oczywiście możesz na nie nałożyć inne składniki, ale serdecznie polecam Ci przepis na intensywnie zielony i bardzo aromatyczny olej koperkowo. Maczane w nim podpłomyki smakują obłędnie.

Olej koperkowy do podpłomyków

  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 2 pęczki koperku 
  • 1 opakowanie szpinaku baby 

Olej podgrzej do temperatury 50 stopni. Dodaj posiekaną zieleninę (koperek, szpinak). Całość dokładnie zblenduj i ponownie podgrzej. Gotowy olej przecedź przez sitko wyłożone ściereczką/gazą lub filtrem do kawy.

Olej rzepakowy skarbem Europy

Warsztaty z Andrzejem Polanem i Moniką Mrozowską były jednym z etapów szerokiej kampanii promującej olej rzepakowy -  jego walory smakowe i zdrowotne oraz szerokie zastosowanie. Choć historia oleju rzepakowego sięga 6000 lat wstecz, to jego uprawa rozpoczęła się w Europie około XIII wieku. Od tego czasu sukcesywnie powiększano areał upraw rzepaku. Współcześnie to właśnie Polska, obok Francji i Niemiec jest największym producentem oleju rzepakowego. 

Nie bez podstaw mówi się, że "cudze chwalimy, swego nie znamy".  Sięgamy często po oliwę z oliwek, nie zdając sobie sprawy, że olej rzepakowy to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Stanowią one blisko 30% jego składu. Olej rzepakowy wyróżnia się największą zawartością kwasów Omega-3 spośród popularnych tłuszczów roślinnych (zawiera aż 10 razy więcej kwasu omega-3 niż oliwa z oliwek). Dwie łyżki oleju rzepakowego dziennie pokrywają całkowite zapotrzebowanie dorosłego człowieka na kwas alfa-linolenowy, którego nasz organizm nie wytwarza. Jednocześnie olej rzepakowy zawiera najmniej spośród wszystkich olejów roślinnych niekorzystnych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest natomiast doskonałym źródłem witamin E i K oraz prowitaminy A. 

Olej rzepakowy w kuchni

Neutralny zapach i smak oleju rzepakowego sprawiają, że doskonale komponuje się ze wszystkimi rodzajami składników. Może więc być podstawą sosów sałatkowych, majonezów czy słodkich wypieków. Doskonale sprawdza się m.in. w ciastach, dodając im lekkości i wilgotności. .Dzięki wysokiej temperaturze dymienia (242 stopnie) olej rzepakowy jest jednym z najlepszych tłuszczy roślinnych, jakie możemy zastosować do smażenia potraw. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy zachowuje świeżość przez dłuższy czas, jest przy tym ogólnodostępny i stosunkowo tani, zarówno w wersji rafinowanej, jak i tłoczony na zimno. 

przepis-na-podplomyki
Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Europejska Agencja Wykonawcza ds. Badań Naukowych (REA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji

przepis-na-podplomyki

Co to są podpłomyki

Podpłomyki uznawane są za jeden z najstarszych rodzajów chleba. Podawano je jako dodatek do wszystkich potraw, tak, jak współcześnie serwujemy chleb. Pierwotny starosłowiański podstawowy przepis na podpłomyki składał się tylko z mąki, soli i wody, ale od dawna do pieczenia pieczenia podpłomyków używa się również drożdży i oleju. Rodzajem podpłomyka jest także grecka pita, żydowska maca czy turecki chleb bazlama i indyjski chleb naan. Jeśli podpłomyk piecze się bez posypki, przypomina pitę i służy do nabierania nim gęstych sosów. Możemy jednak nałożyć na podpłomyki ulubione dodatki, tak jak na włoską pizzę. Jako dodatek do podpłomyków możesz użyć pieczarek, warzyw, mięsa, boczku lub ryb. 

Wszystkie zdjęcia zamieszczone w tym artykule są autorstwa mojej koleżanki, autorki bloga Mój kulinarny pamiętnik.  

Spodobał Ci się przepis na podpłomyki ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

przepis-na-podplomyki
Przepis na podpłomyki.

Komentarze

  1. Przepis jest super. Sama robiłam na warsztatach te podpłomyki i bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak typ mąki tu lepiej się sprawdzi - 550 czy 750?

    OdpowiedzUsuń
  3. Chetnie skorzystam z Twojego przepisu, dziekuje za pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie drozdże niestety nie lubia, a szkoda, bo to musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś dziadek często robił podpłomyk. Taka nasza polska pizza ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: