Łosoś z sosem musztardowym

Łosoś z sosem musztardowym 

Prosty przepis na łososia.

Łosoś z sosem musztardowym to prosty przepis na łososia, który smakuje wszystkim bez wyjątku. Dorównać może mu tylko pstrąg na parze z warzywami . Aromatyczny, wilgotny łosoś w sosie z musztardy i miodu jest również niskokaloryczny. Łososia można przyrządzić na setki sposobów, ale ten szybki i prosty przepis na łososia z sosem musztardowym jest absolutnie genialny i zajmie Ci tylko 30 minut. Powiem więcej, łosoś z sosem z musztardy dijońskiej smakuje tak samo dobrze bez względu na to który wariant przygotowania wybierzesz. Oczywiście najzdrowszy jest łosoś z parowaru, ale jeśli go nie masz, możesz zrobić łososia z piekarnika albo łososia z patelni i podać ze słodko-pikantnym sosem musztardowym.

Sos musztardowy z odrobiną miodu również przygotujesz błyskawicznie, wystarczy tylko wymieszać składniki. Przepis na sos musztardowo-miodowy znajdziesz poniżej. Specjalnie dla Ciebie przygotowałam grafikę, którą możesz pobrać.

losos-z-sosem-musztardowym
Aromatyczny łosoś z sosem z musztardy i miodu
 

Łosoś z sosem musztardowym

składniki: dla 2 osób

  • 350-400 g filetu z łososia 
  • sól i pieprz do smaku

 Tego łososia możesz podać z ziemniakami lub gorącą sałatką warzywną i komosą ryżową na którą przepis znajdziesz poniżej.

Sos musztardowy do łososia przepis

Przepis na sos musztardowy z miodem warto sobie zapisać, możesz również pobrać załączoną grafikę.   Sos musztardowo - miodowy pasuje do każdej ryby, ale możesz go również wykorzystać do warzyw oraz każdego chudego mięsa, zwłaszcza drobiowego. Oryginalna musztarda Dijon jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata .

losos-z-sosem-musztardowym

Łosoś z sosem musztardowym przepis 

1. Łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i dopraw od strony mięsa solą i pieprzem. 

2.  Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Natłuść naczynie do pieczenia. Alternatywnie możesz upiecz łososia układając go na folii aluminiowej.

3. Ułóż filety z łososia skórą do dołu.  Każdy filet posmaruj cienką warstwą sosu.

4. Piecz w nagrzanym piekarniku 12 - 15 minut w zależności od grubości filetów.

Łosoś z parowaru z sosem z musztardy Dijon

1. Łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i dopraw od strony mięsa solą i pieprzem. 

2. Czas gotowania na parze (dotyczy parowaru Morphy Richards).

  • łosoś 20 minut, 
  • komosa ryżowa czerwona 30 minut 
  • warzywa 28 minut

3. Przed podaniem polej łososia sosem z musztardowym. Podawaj z ziemniakami lub warzywami na ciepło albo z sałatką z przepisu poniżej. 

losos-z-sosem-musztardowym

Sałatka warzywna na ciepło z komosą ryżową

  • pół szklanki komosy ryżowej czerwonej 
  • 450 g mieszanki ulubionych warzyw np. marchewki mini, brukselka, kalafior i fasolka szparagowa, 
  • 1 szklanka bulionu warzywnego 
  • sól i pieprz do smaku

losos-z-sosem-musztardowym

Przepis na ciepłą sałatkę z komosą ryżową

1. Komosę przepłucz, zalej bulionem i gotuj około 20 minut na parze lub kilka minut krócej w garnku. 

2. Warzywa ugotuj tradycyjnie lub na parze. Połącz ugotowane warzywa z komosą i wymieszaj. Podawaj na gorąco polane sosem musztardowym.

Spodobał Ci się przepis na łosoś w sosie musztardowym ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz.
Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

losos-z-sosem-musztardowym
Łosoś z sosem musztardowym.

Komentarze

  1. Bardzo fajny wpis. Chętnie skorzystam z przepisu na zdrowego łososia z parowaru. I ta sałatka pasuje świetnie. Mniam, ślinka cieknie na widok pysznego dania:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryby to pyszne jedzenie. Jadamy bardzo często, ale rzadziej na parze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj przygotuję obiad na parze - doradę z warzywami i ziołami.

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś dla mnie, bardzo lubię łososia, on jest dla mnie stworzony. Gotowanie na parze zachowuje wszystkie właściwości prozdrowotne danego posiłku. Mając dostęp do urządzeń elektrycznych możemy być pewni że nie musimy tego cały czas pilnować.A danie robi się właściwie samo! Wspaniały łosoś, wspaniały posiłek, i wszystko co najlepsze na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  5. To coś dla mnie, bardzo lubię łososia, on jest dla mnie stworzony. Gotowanie na parze zachowuje wszystkie właściwości prozdrowotne danego posiłku. Mając dostęp do urządzeń elektrycznych możemy być pewni że nie musimy tego cały czas pilnować.A danie robi się właściwie samo! Wspaniały łosoś, wspaniały posiłek, i wszystko co najlepsze na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  6. To coś dla mnie, bardzo lubię łososia, on jest dla mnie stworzony. Gotowanie na parze zachowuje wszystkie właściwości prozdrowotne danego posiłku. Mając dostęp do urządzeń elektrycznych możemy być pewni że nie musimy tego cały czas pilnować.A danie robi się właściwie samo! Wspaniały łosoś, wspaniały posiłek, i wszystko co najlepsze na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Łosoś dobry jest pod każdą postacią i chodz bardzo go lubimy to prawie go nie jemy... taki w sosie musztardowym musi być bardzo dobry...

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis. Ostatnio często jemy posiłki przygotowane na parze. Łosoś jest idealny. Taki z sosem musztardowym na pewno smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super 💖 właśnie mam przygotowanego łososia bo dziś chcę zrobić w parowniku a tu wpada Twój przepis. Mogę śmiało powiedzieć idealnie i mam wszystkie składniki na sos, biegnę gotować. Już czuję w kościach ale to będzie pyszne.💖

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: