Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

Przepis na crumble z jabłkami.

Jabłka pod kruszonką przepis na crumble z jabłkami czyli jesienny deser z jabłek. Jabłka pod kruszonką cynamonową to absolutny hit jesieni. Istnieją setki przepisów na jabłka z kruszonką. Ale nasz przepis na jabłka pieczone z kruszonką z kruchego ciasta nie zawiera żadnych  tajemnych dodatków, cały jego urok tkwi prostocie. Zapiekane kawałki jabłek przygotujesz szybciej niż ciasto, chociaż to wcale nie znaczy, że masz rezygnować z takich smakołyków jak szarlotka z budyniem albo  szybkie ciasto na niedzielę (przepis). Ten prosty deser z jabłek i kruchego ciasta zazwyczaj robię z Jabłek Grójeckich, a do kruszonki czasami dodaję też czasami migdały w płatkach. Szczególnie jesienią i zimą warto zrobić crumble z jabłkami, bo pieczone jabłka pod kruszonką to idealny deser na chłodniejsze dni, popularny też w innych krajach.

jablka-pod-kruszonka
Jabłka pod kruszonką przepis na crumble z jabłkami czyli jesienny deser z jabłek
 

Jabłka pod kruszonką

  • 6-7 Jabłek Grójeckich
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • opcjonalnie 3 łyżki rodzynek namoczone przez m.in. godzinę w wodzie, 
  • opcjonalnie migdały w płatkach.

Kruszonka do jabłek

  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2/3 szklanki cukru pudru białego lub brązowego,
  • 100 g roztopionego masła

Jabłka pod kruszonką przepis

1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem. Dodaj zimne masło i rozcieraj w dłoniach, aż powstanie kruszonka. Odstaw kruszonkę do lodówki.

2. Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne. Pokrój jabłka w średniej wielkości kawałki, oprósz cynamonem, wymieszaj i rozłóż do posmarowanych masłem kokilek lub naczynia do zapiekania. Na jabłkach możesz też ułożyć rodzynki.

3. Na jabłkach rozłóż równomiernie kruszonkę. Na wierzchu możesz posypać płatkami migdałów.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (grzałka góra - dół) i piecz około 25-30 minut jeśli używałaś małych kokilek, lub 35-40 minut jeśli pieczesz w dużym naczyniu żaroodpornym. Kruszonka na jabłkach powinna ładnie się zrumienić.  Jabłka pod kruszoną najlepiej smakują na gorąco z gałką lodów waniliowych. 

Udostępnij przepis na jabłka zapiekane z kruszonką

Spodobał Ci się przepis na jabłka pod kruszonką ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
jablka-pod-kruszonka

Co to jest apple crumble

Jabłka pod kruszonką czyli brytyjski deser apple crumble to tańszy i szybszy do przygotowania odpowiednik szarlotki. Apple crumble składa się z pieczonego jabłka posypanego kawałeczkami kruchego ciasta czyli popularną kruszonką. Deser zyskał na popularności podczas racjonowania żywności w czasie II wojny światowej. W oryginalnych brytyjskich przepisach kruszonka najczęściej zawiera (oprócz masła i mąki) brązowy cukier. Crumble z jabłkami, a czasami także z innymi owocami,  jest popularne również w Australii, Nowej Zelandii i Irlandii.

Materiał reklamowy powstał w ramach współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.

Blog Cztery Fajery to osobisty blog pisany i redagowany z myślą o osobach szukających sprawdzonych przepisów. Na blogu mogą pojawiać się różne formy płatnej reklamy, artykuły sponsorowane lub linki partnerskie do stron firm z którymi współpracujemy.

Na blogu Cztery Fajery nigdy nie zamieszczamy linków afiliacyjnych - oznacza to, że NIE otrzymujemy prowizji za dokonane przez Czytelników bloga zakupy na stronach firm partnerskich.

jablka-pod-kruszonka
Jabłka pod kruszonką.

G
M
T
Y
Funkcja mowy jest ograniczona do 200 znaków

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: