Zupa grzybowa - kuchnia faceta

Poniżej przepis na klasyczną zupę grzybową w wersji mojego Teścia.
A wiadomo, że jak facet gotuje to musi być smaczne :)


Wszystkich gotujących zapraszamy do udziału w akcji
Kuchnia ekspata
Pomóż emigrantom odtworzyć polskie smaki :)


Składniki
  • 5–7 dag suszonych grzybów  
  • 1 pietruszka średniej wielkości 
  • 1 średnia cebula  
  • biała część średniej wielkości pora 
  • ½   selera 
  • 2 marchewki 
  • 2 liście laurowe 
  • 1 lub 2 kostki bulionowe (wołowa, warzywna lub grzybowa) 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 150 ml śmietany 18% (jeśli ktoś lubi)
Przygotowanie
Grzyby  namoczyć na całą noc w przegotowanej chłodnej wodzie, a następnie gotować ok. 30 minut na małym ogniu (jeśli zrobią się burzyny, trzeba je zdjąć)
Obrane i umyte warzywa dodać do gotujących się grzybów. Wrzuć kostkę bulionową, dodć liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kiedy warzywa będą miękkie przecedzić wywar.  Suszone grzyby  pokroić w malutkie kawałki lub lekko zmiksować zupę blenderem. Marchewkę także zmiksować i dodać do zupy. (pozostałych warzyw nie dodajemy)
Mąkę wymieszać ze śmietaną lub zimną wodą a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu i dodać do zupy.

Podawać z łazankami, makaronem lub chlebem.


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dla mnie jej podstawową zaletą jest to, że można ją zrobić z suszonych grzybów

      Usuń
  2. wygląda pysznie :) Moja inspiracja na dzisiejszy obiad :) Pozdrawiam. Kuchnia Kachny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: