Sernik z cynamonem

Sernik z cynamonem,

 najłatwiejszy sernik dla początkujących


Sernik z cynamonem - przepis, który spodoba się wszystkim zabieganym, zapracowanym i leniuszkom. Wystarczy 5 minut i ciasto na puszysty sernik możemy wstawiać do piekarnika.
Sernik cynamonowy po upieczeniu jest cudownie kremowy, wilgotny i bardzo aromatyczny. To sernik, który zawsze się udaje i nie opada. Upieczecie go bez problemu, nawet jeśli to Wasz pierwszy sernik w życiu.

Łatwy przepis na sernik dla początkujących nie wymaga wcześniejszego przygotowania produktów, nawet jeśli wyjmiecie je prosto z lodówki, sernik będzie wyśmienity. Sernik z cynamonem był pierwszym, który upiekłam i nadal często piekę.

Sernik-z-cynamonem
Sernik z cynamonem - Cztery Fajery

Puszysty sernik z cynamonem można zrobić na spodzie z ciasteczek lub bez niego. Ten upiekłam bez spodu, ale za to z czekoladowo cynamonową polewą. Unoszący się w całym domu zapach cynamonu, dyskretnie przypomina, że wielkimi krokami zbliżają się najpiękniejsze święta w roku. Sernik jest przepyszny i świetnie pasuje do popołudniowej herbaty lub kawy, ale najbardziej uwielbiają go dzieci.

Sernik z cynamonem - składniki

proporcja na tortownicę o średnicy 18 - 20 cm
  • 500 g sera tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie albo ser z wiaderka np. Mój Ulubiony z OSM Wieluń albo Piątnica
  • 100 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu, ale można więcej, jeśli ma być mocno cynamonowy
  • opcjonalnie szczypta kardamonu
  • opcjonalnie: rodzynki lub smażona skórka pomarańczowa 
 Bardzo dobry ekstrakt z wanilii można kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata
Sernik-z-cynamonem

Sernik z cynamonem - przepis

Czas przygotowania - 5 minut
Temperatura pieczenia 170 stopni, grzałka góra - dół.
Czas pieczenia 60 do 75 minut

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i krótko miksujemy. Masa nie powinna zawierać grudek, ale też czas miksowania nie powinien być dłuższy niż 1-2 minuty, aby nie napowietrzać sernika.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, grzałka góra - dół. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie i napełniamy je wrzątkiem.
Masę serową przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli piekę sernik z większej ilości sera np. z 700g, to formę dodatkowo zabezpieczam kołnierzem z papieru do pieczenia, tak jak widać na zdjęciu poniżej. Formę z sernikiem ustawiamy na kratce, bezpośrednio nad naczyniem z wodą czyli na pierwszym poziomie od dołu.
Sernik cynamonowy po upieczeniu pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku na około 3-4 godziny, a kiedy już całkowicie wystygnie wkładamy do lodówki.

Sernik-z-cynamonem

Polewa czekoladowo - cynamonowa - przepis

  • 80 g ulubionej czekolady - gorzkiej, deserowej lub mlecznej,
  • 80 ml śmietany 36%
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu lub do smaku
Do garnuszka z grubym dnem wlewam śmietanę, dodaję drobno posiekaną czekoladę i podgrzewam do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej polewy.

Polewa czekoladowo cynamonowa - przepis drugi

  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mleka albo wody 
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • półtorej łyżki kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 4-5 kropli soku z cytryny
Do rondelka o grubym dnie wlewam wodę i dodaję masło. Podgrzewam na niewielkim ogniu przez około 2 minuty. Dodaję cukier, kakao i cynamon, sok z cytryny i nadal podgrzewając, mieszam, do uzyskania jednolitej masy.

Kiedy sernik wystygnie dekorujemy go polewą i odstawiamy do lodówki.
Sernik-z-cynamonem

Sernik z cynamonem

Komentarze

  1. Cudnie! Jeszcze w takim świątecznym klimacie 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako fanka serników patrzę łakomym okiem...
    Dla mnie bardziej kremowy, niż puszysty jest ten sernik. A takie lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto go zrobić Aniu, jest pyszny. Nie jest tak puszysty, jak sernik japoński

      Usuń
  3. Musi być wyśmienity. Spróbuję oj na pewno!
    Pozdrawiam
    Kasia Franiszyn-luciano

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię cynamon i za ten dodatek Twój sernik Olu skradł moje serce :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamon stosuję nie tylko do słodkich wypieków, ale też do potraw z dodatkiem mięsa, zwłaszcza z kuchni indyjskiej. Dodaję go też w niewielkiej ilości do bigosu

      Usuń
  5. Wiola Korzeniowska29 grudnia 2019 13:48

    Sernik zawsze i wszędzie! �� a Twój prezentuje się super, na pewno skorzystam z pomysłu ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, przepis mogę z pełną odpowiedzialnością polecić. Ten sernik jest wyśmienity

      Usuń
  6. Witam! Widzę tutaj smaczną propozycję na sylwestra!😁 super bo muszę coś przynieś na domówkę!♥️

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne ciasto! Kradnę przepis i robię na NOWY ROK :*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: