Szybkie ciasto na niedzielę
proste ciasto ucierane dla początkujących
Szybkie ciasto na niedzielę jest marzeniem każdego łasucha. Bo czy możecie sobie wyobrazić coś lepszego niż kawałek aromatycznego ciasta w leniwe popołudnie? A jeszcze lepiej, żeby było to ciasto które zawsze się udaje. I takie właśnie jest proste i szybkie ciasto na niedzielę do kawy i herbaty. Aromatyczne, o intensywnym smaku doskonałego espresso i wanilii. No po prostu niebo w gębie, a raczej niebo na talerzu.
Jedyną czynnością, którą musicie umieć, jest zmiksowanie składników w odpowiedniej kolejności, ale to przecież każdy potrafi.
Innym ciastem które zawsze się udaje, nawet tym, którzy nie potrafią piec, a służby się jeszcze nie dorobili jest kubeczkowe ciasto jogurtowe
Szybkie ciasto na niedzielę do kawy lub herbaty
Szybkie ciasto na niedzielę - składniki
moja szklanka ma zawsze 250 ml pojemności,proporcje na keksówkę o wymiarach 30x12 cm
- 2 czubate szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 220 g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny
- 200-220 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 duże jajka
- 4 łyżki likieru kawowego, ale można zastąpić rumem. Tutaj przepis na domowy likier kawowy
- 4 łyżki bardzo mocnego espresso np. Costa Rica
- lukier lub cukier puder do posypania
Szybkie ciasto na niedzielę przepis
1. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i z solą, przesiewam przez sitko i odkładam.
2 Masło ucieram z cukrem na jasny, puszysty krem na najwyższych obrotów miksera. Nie przerywając ubijania dodaję cukier waniliowy, a następnie kolejno po jednym jajku, nie przejmuję się, jeśli masa się zważy. Zaczynam nagrzewać piekarnik do 180 stopni, grzałka góra - dół.
3. Zmniejszam obroty miksera na najniższe i porcjami dodaję na przemian mąkę i likier kawowy. Połowę ciasta przekładam do miski, dodaję wystudzoną kawę i mieszam szpatułką.
4. Keksówkę smaruję masłem i obsypuję mąką. Nakładam porcję jasnej masy, następnie ciemnej i ponownie jasnej masy. Na koniec można delikatnie wymieszać obie masy widelcem.
5. Wstawiam ciasto do piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół) przez około 55- 65 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmuję z formy i pozostawiam do wystudzenia na kratce. Ciasto można dodatkowo obsypać cukrem pudrem lub polukrować.
Szybkie ciasto na niedzielę
Jeśli smakuje tak jak wygląda, to Wow,szacun!
OdpowiedzUsuńJest z kawą, jest dobrze!
OdpowiedzUsuńOlu, jaką masz na myśli ,dobrą margarynę'?
Espresso z wanilią :-) i łatwo, i szybko :-)... częstuję się!
OdpowiedzUsuńMy akurat dziś zajadamy się babką kisielową, ale to też wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńZ kawą? Biorę w ciemno! Pycha! Z chęcią wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńMoja Babunia piekła kiedyś podobne. Uwielbiałam je z gorącą czekoladą :)
OdpowiedzUsuńTeż mnie skusiłaś...
OdpowiedzUsuńUpiekę...
Świetny przepis...
OdpowiedzUsuńKupuję....
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.🍪🍩🥞🥧💖